Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Elég megdöbbentő, de itthon továbbra is a második leggyakoribb fűtési forma a tüzifa; ha neked is fával működő eszközöd van, mutatjuk, mit kell tenned a tökéletes karbantartáshoz.

A tűzifa fűtésre történő felhasználását több féle eszköz segíti; lehet cserépkályha, sparhelt vagy kandalló is, a lényeg, hogy fával fűtesz otthon. De akármelyiket is használod otthon, nagyon fontos, hogy gondoskodj a tűzvédelemről és a rendszeres karbantartásról is. Íme hét alapdolog, ami után már nem játszol a tűzzel!

A tüzelőberendezések beüzemelését minden esetben bízd szakemberre és ne feledkezz meg a rendszeres ellenőrzésről, karbantartásról sem. Évente egyszer, a fűtésszezon kezdetén érdemes átnézetned a rendszert; ha ezt októberben elfelejtetted, akkor most érdemes haladéktalanul pótolni. Miért? Mert...

A szakembereknek ellenőrizniük kell a tűztér felső részét, valamint a füstcső és a kémény csatlakozását is, melynek tisztítása szintén rendszeres feladat kell, hogy legyen. Ha ez elmarad, nem csak a kandalló fűtési teljesítménye csökken, de a szén-monoxid légtérbe jutásának veszélye is növekszik. Szóval elég fontos dolog a szakember.

A kémény takarítását sose végezd el te; fogj egy gombot és bízz meg egy kéményseprőt, a szakértők szerint szintén évente két alkalommal. Emellett érdemes úgynevezett éghető kéménytisztítókat is használni, ami a következő ellenőrzésig segíti a lerakódások eltávolítását a rendszerből.

A kandalló esetében az egyik legfontosabb feladat a tűztér rendszeres kitakarítása és a rostély megtisztítása. Minél szárazabb tüzelőanyagot használsz, annál kevesebb hamu keletkezik, így sok esetben elkerülhető a napi szintű takarítás.

A hamut kizárólag fém eszközzel takarítsd ki és sose helyezd műanyag vödörbe vagy faládába az égésterméket. A hamuban ugyanis még az eltávolítását követő napon (!) is lehetnek izzó parazsak, amelyek fokozottan tűzveszélyesek.

A karbantartási feladatok mellett azonban ne feledkezz meg a jelzőberendezésekről se. A szén-monoxid-érzékelő használata ráadásul új építésű ingatlannál, valamint a helyiség légterétől nem független, nyitott égésterű tüzelőberendezés esetében kötelező. De ott is, ahol nem az, a szakértők maximálisan ajánlják, hogy legyen ilyened; így ugyanis elkerülhetőek az elég gyakran tragédiába torkolló szén-monoxid-mérgezések.

Szintén jó döntés lehet, ha a prevenció jegyében úgynevezett vész-szellőztető rendszert telepítesz otthon, amelyek szenzor alapú működésüknek köszönhetően már a veszély első jeleinek észlelésekor automatikusan üzembe lépnek és elszívják a szennyezett levegőt, hogy azonnal tisztával pótolják azt.

Ha mindezt a hét dolgot megtetted, akkor dőlj hátra kényelmesen és élvezd a fatüzelés hangulatát a legnagyobb biztonságban!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.