Öt tárgy, amivel fűteni is szuper jól lehet
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A kiegészítő fűtés egy csomó helyiségben jól jöhet, ráadásul szinte láthatatlanul tehetjük oda, és még a szoba funkcióihoz is szabhatjuk. Mutatunk öt frankó lehetőséget!

Azon hosszan lehet vitatkozni, hogy van-e még értelmes alternatívája az elektromos fűtésnek, mert míg jellemzően egy nagyon jól szigetelt lakásban/házban a hőszivattyú a leghatékonyabb, a nagyobb épületeknél, vagy az átalakított, rosszul szigetelt lakásoknál már sokszor nem olyan hatékony.

Egyértelmű kijelentéseket nem tehetünk, mert minden egyes lakás egyedi.

Aranyszabály tehát nemigen van, kivéve talán egyet: a kiegészítő fűtés nagyon sok helyen jól jön, ezek pedig jellemzően valamilyen elektromos megoldások.

Szőnyeg

Egy hidegpadlós helyiségben a padlófűtés utólagos beszerelésénél enyhén szólva egyszerűbb venni egy fűtött szőnyeget. Nem csak a fürdőbe jó, teheted az íróasztal alá is, nagylelkű főnök a recepciós pult mögé vásárolhat egyet.

Nagyon alacsony az energiafogyasztása (van 10-11 Watt/méter teljesítményű is), nagyjából negyedóra alatt felfűt, és csak addig dolgozik, amíg neked kell – például egy fürdőszoba esetében simán elég lehet félórára bekapcsolni.

Több fokozata van, a túlmelegedéstől hőfokszabályozó véd, rengetegféle méretben és színben kapható, úgyhogy vásárlás előtt nem árt alaposan körülnézni a neten.

Tükör

A tükörfűtés szintén a fürdőszobában jöhet jól, ahová általában amúgy is kell kiegészítő fűtés, de az igazi előnye, hogy a tükör így nem párásodik, vagyis neked borotválkozáskor, a csajodnak a számtalan rejtélyes arcápolási művelet közben nagyon jól jön.

Még csak nem is kell spéci tükrök után keresgélni: kiválasztod, amelyik a legjobban tetszik, és utólag vehetsz egy, a tükör hátuljára ragasztható öntapadó fűtőfóliát.

A tükörfűtés nagyon jól jöhet egy fűtetlen/rosszul fűtött előszobában is, ahová rohadt bonyolult lenne külön kiépíteni a radiátoros rendszert, továbbá a tükörrel elég 15 percre, a reggeli készülődés, indulás idejére felfűtened a helyet.

Üveg

A radiátorokat azért teszik az ablakok alá, hogy a lehető leghamarabb megfogják a hideget – ezt az elvet viszi a tökélyre egy magyar szabadalom, az üveg fűtés.

Aki ilyet választ, a jól szigetelt ablak mellé kapásból lesz egy több négyzetméteres fűtőfelülete (akár 2,5 x 4,5 méteres) is, amely ráadásul egyenletesen adja le a hőt.

Fokozottan ütésálló biztonsági üvegből készül, egyedi méretre szabható, így az egyre jobban elterjedő nagy üvegfelületek elképesztő hatékonyan fűthetnek, szó szerint láthatatlanul. Annyiban kakukktojás, hogy nem csak kiegészítő, hanem rendes fűtésnek is használható.

Paplan

Minden kiegészítő fűtések netovábbja az elektromos paplan: akár az egész lakásban is lehet hideg, ha az ágyban nem fázol (ha kiszállsz, akkor meg veszel pulóvert). Nyilván Japánban kezdődött az őrület, évtizedekkel ezelőtt, de már itthon is kapni elektromos ágytakarókat, paplanokat.

Ahogy a többi kieg. fűtés, ez sem fogyaszt sokat (az általunk linkelt példány 2x60 W, ugyanis kétfokozatú), ajánlatos félórával a használat előtt elkezdeni fűteni, mosható, távirányítós, mi kell még? Ja igen, allergénmentes anyagból készült, érintésvédelemmel és túlmelegedés elleni védelemmel ellátott.

Kutyaház, akvárium, terrárium

Igen, gondolj a kutyádra, egyéb állatodra, ha már a gyártók is gondoltak. Van például direkt kutyaház fűtésére tervezett infrapanel, ami éppen ezért sosem melegszik túl, és könnyen tisztítható.

Sőt, van fűtőcsík és fűtőfólia, az előbbi az akvárium vagy terrárium egy részét, az utóbbi az egészet fűti.

Milliók vs ezresek

Lehet még találni egyebeket is (csöveket, csatornákat, kerti csapot is lehet külön fűteni), de a fenti öt megoldás elég jól lefedi egy átlagos háztartás igényeit, és úgy kínál sokkal nagyobb komfortot, hogy észrevétlenül besimul a környezetbe, és többnyire valamilyen plusz előnnyel is jár, mint a tükör esetében a párátlanítás.

Nem kell tehát cidrizni a téltől, csak nézz körbe a neten alaposan és válaszd ki a számodra legjobb megoldást!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.