Az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy az időjárás szélsőséges dolgokat művel velünk. Télen rövidnadrág, nyáron tizenkét fok, és sorra dőlnek meg a hideg- és melegrekordok. Ezek ellen persze van orvosságunk, ha nem szeretnénk a saját kisült zsírunkban, vagy nyolc rétegben feküdni éjjel otthon.

Télen fűteni, nyáron hűteni, itt a nagy trükk, csak pénz kérdése, hiszen egy jó klimával könnyen átvészelhetjük a legnagyobb nyári meleget is, és ha van gáz vagy villany, akkor télen sem fagyunk meg, de van ennél okosabb megoldás is: hőszigeteléssel egyszerűen takaríthatunk meg energiát, ezáltal pénzt is. Mutatjuk, hogyan!

Az elmúlt két évtizedben, az energiahordozók árának folyamatos, mára csaknem 3300%-os növekedése magával hozta azt a trendet is, mely szerint a megnövekedett költségeket csak alacsonyabb fogyasztással lehet csökkenteni.

Hogyan lehetséges kevesebb energiát fogyasztani úgy, hogy közben megőrizzük jelenlegi életszínvonalunkat és kényelmünket? Egy felmérés szerint a szigetelt és szigeteletlen házak energiafogyasztása között akár 50-70%-os különbség is lehet. Egy profi hőszigetelő rendszer alkalmazásával a kezdeti plusz költségek ellenére, már 3-4 éves befektetés-megtérülés mellett akár 25-30 éven keresztül élvezhetjük a szigetelés rezsicsökkentő hatását.

Kruchina Sándor, az Austrotherm szakértője elmondta, hogy az energiahordozók mellett a homlokzati hőszigetelő anyagok ára is emelkedett, azonban jóval kisebb mértékben. A szigetelő anyagok árának csupán háromszoros emelkedése pontosan a tizede a gáz áráénak, éppen ezért elmondható, hogy nagyságrendekkel jobban megéri szigetelni, mint akár 20 éve.

A jó hőszigetelés minél vastagabb, annál jobb: annál kevesebb energia szökik el a falakon keresztül. Míg a nyugat-európai háztartásokban az átlagos hőszigetelési vastagság 10-15 cm, addig a magyar építési gyakorlatban ez az érték – bár javuló tendenciát mutat – csak 7-8 cm.

Bár a legtöbben nem gondolnánk, de a vastagság mellett a szín is számít. A szürke GRAFIT® REFLEX különleges alapanyagának köszönhetően lényegesen jobb szigetelési értékekkel rendelkezik, mint fehér homlokzatszigetelő lemez társai. Ha tehát szeretnénk pénzt spórolni, ezáltal jobban odafigyelni a környezetünkre, és okosan optimalizálni az energiafelhasználásunkat, akkor érdemes elgondolkodni a hőszigetelésen.

(x)

És ezt olvastad már?
Beköltöznénk télire ebbe a pompás faházba a Dolomitokban