Így kaphatsz egy kis extra állami támogatást az albérletedhez vagy a lakáshiteledhez
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bemutatjuk az önsegélyező pénztári tagságot.

Ahogy már többször is megírtuk, az albérletek és az eladó lakások iránti évek óta tartó töretlenül magas kereslet az elmúlt években feljebb vitte az árakat: ez most, a felvételi ponthatárok kihirdetésével felélénkülő albérletszezonban még durvábban látható. Szerencsére számos lakáscélú állami támogatás érhető el például lakásvásárláshoz, de van egy ritkábban alkalmazott megoldás, amely az egyetemre járó diákok szüleinek (ha esetleg ebben a pozícióban vagy), valamint a lakáshitelt törlesztőknek is jól jöhet.

Extra pénz hiteltörlesztésre és albérletre is

Az önsegélyező pénztári tagoknak a befizetéseik után 20 százalék, maximum 150 ezer forint adóvisszatérítés jár, amit lakáscélra is lehet fordítani. Ez lehet az állami felsőoktatási intézménybe járó, 25 évnél fiatalabb gyermeked lakbérköltsége, illetve a pénztártagok a lakáshitelük törlesztését is fizethetik így. Az adó-visszatérítés közvetett állami támogatásként is felfogható, ha lakáshitel-törlesztésre vagy albérletre fordítod a pénztári összeget.

A pénztári tagok a felsőoktatásban tanuló gyermeküknél a kollégiumi díj és az albérleti díj egy részét is fizethetik önsegélyező pénztáron keresztül. Évente gyermekenként maximum 149 ezer forintot, vagyis egy havi minimálbérnek megfelelő összeget lehet lakhatási költségként elszámolni, ami nem sok, de azért mégis valami.

Azok a szülők is támogatáshoz juthatnak, akik bérlés helyett inkább hitelre vásárolnának ingatlant a gyermekük számára. Lakáshiteltörlesztésre ugyanis az önsegélyező pénztári tagok a havi minimálbér 15 százalékát, azaz havonta 22 350 forintot tudnak elszámolni az önsegélyező pénztári megtakarításaik terhére.

Mennyibe kerül a legolcsóbb lakáshitel?

Július közepén a legolcsóbb, végig fix törlesztőrészletű 20 éves futamidejű, 10 millió forintos lakáshitelek havonta 68 ezer forintos törlesztéssel igényelhetőek, ezt az összeget tudják csökkenteni az önsegélyező pénztári tagok a megtakarításukból. Az albérletek és a lakáshitelek iránti erős kereslet, valamint az adókedvezmények miatt a jövőben az önsegélyező pénztári megtakarítás vonzóbbá válhat – hát, valóban nem olyan sok pénz, de sokaknak biztosan ez is valami.

(Forrás: Money.hu) 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.