Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tanácsok egy friss műgyantapadló-tulajdonostól.

Két éves melodrámát és tragikomédiát követően újítottam fel a lakásom és kábé pont két éve, hogy friss lakos vagyok a saját kéglimben. A felújításom zöldfülűségéről itt olvashatsz részletesebben:

Mióta az utóbbi pár évben itthon is egyre elterjedtebb lett az alapvetően kórházakból, gyárakból, irodákból vagy épp iskolai tornatermekből ismert műgyanta, én is egyre jobban szemeztem vele. Mikor pedig a saját lakásom ától zéig felújítása következett, úgy döntöttem: egyszer élek és egyszer kapom szét padlótól plafonig a lakást, most vagy soha, miért ne lehetne egy gyönyörű műgyanta padlóm? Úgyhogy a vágyat döntés követte és úgy határoztam a (lakás)teremtés 447. napján, hogy S legyen műgyanta-padló. Csak mivel sajnos nem vagyok Isten, ez sem volt ilyen egyszerű. Tehát ha te is kacérkodsz a műgyantaburkolás gondolatával, akkor saját tapasztalatból elmondok pár tanácsot arról, mire érdemes előtte, közben és utána is figyelni.

Nem olcsó

Nem fogok kertelni és a legelején leszögezném, hogy ha azt hiszed, amit például én hittem, hogy a műgyanta biztos olcsó burkolóanyag (merthát egész gyárak padlóit is leburkolják vele), akkor most küldök egy virtuális Csipkerózsika-csókolást. Nem olcsó. Méghozzá több okból sem. Egyrészt, mert az ipari műgyanta más, mint a lakossági; ez már sokszorosára drágítja a dolgot. És nem, nem kérhetsz iparit a lakásodba, akárhogy szeretnél is (áh, dehogy akartam), mert egész egyszerűen nem vállalja semmilyen cég. Másrészt pedig nem csak annyi az egész, hogy zutty leöntik a gyönyörű műgyantát, megköt és onnantól heppiend, hanem több munkafázisa van és több rétegben kerül fel. De erről mindjárt bővebben.

Nem akarják lakásba vállalni

Az ember lánya boldogan böngészget álmodozva a szebbnél-szebb Google képtalálatok közt, ahol csodásabbnál pazarabb terekben csillog álomszépen a műgyanta. Hát, számomra kicsit hasonló így retrospektíve ezekre a képekre tekinteni, mint mikor a Kínai Nagy falban nem a monumentális szépet látod már, hanem hogy hány ezren haltak bele az építésébe. Rohadtul nem egyszerű lakásba műgyantát kérni, főleg nem akkor, ha több kicsi teret szeretnél egybefüggően kitölteni vele. Jópár cég, akiket felhívtam, azonnal visszadobták a kérést: azt mondták, lakásba nem vállalják vagy csak a gond van azzal, mikor lakást vállalnak, úgyhogy pár éve már nincs lakossági műgyanta-szolgáltatásuk. De azért persze marad egy-két cég vagy magánvállalkozó, aki vállalja – de persze az sem mindegy, kivel dolgozik az ember. Mert…

Átverhetnek

Engem legalábbis egy hozzá nem értő, suttyó kókler vert át elsőre, de annyira, hogy az elvesztett pénzem (amit kifizettem neki, a munkaköltség kétharmada) konkrétan másfélszeresét az ő szétgányolt munkájának a helyreállítása jelentette. Ugyanis a műgyantakiöntés először két dologgal kezdődik: a felület előkészítésével, mely nálam a jelenleg létező padozat kibontását jelentette. Ha több helyiségen megy át az önterülő anyag, akkor a küszöbök kivételével, majd az egész kibontott padló betonkiöntésével folytatódik. Ez nem kicsi meló és nagyon könnyen el lehet szúrni. Nálam újra szét kellett fúrni a betonkiöntést, annyira rossz lett – a „műgyantát” pedig, amit ez a Taigetosz-pozitív arc tett le nálam (amúgy ha komolyan szeretnél műgyantát, akkor írj egy emailt és elmondom szívesen, ki volt ez a csávó, akit soha ne engedj be az ajtódon és milyen cég ajánlotta, akik aztán nem vállalták érte a felelősséget), szintén fel kellett vésni. Úgyhogy egy tanács a zsebedbe: NE. FIZESS. ELŐRE. SOHA. És ne is bízz meg feltétlenül mindenkiben, hanem kövesd végig a munkát.

Nem kevés idő

Ha azt a szerencsés forgatókönyvet vesszük, hogy elsőre egy jó csapatot fogsz ki (nekem másodjára sikerült, őket, és nagyon-nagyon ajánlom), a műgyanta-kiöntés akkor sem rövid idő. Főleg a betonos aljzatkiegyenlítés a legidőigényesebb és legrizikósabb fázis, ugyanis a beton száradási és kötési ideje és feltételei nagyon kényesek. Nem szabad se túl hidegnek, se túl melegnek lenni, naponta legalább kétszer meg kell locsolni, hogy ne száradjon ki stb. stb. szóval az előkészítés igazából a legfontosabb és leginkább érzékeny pontja a dolognak. Maga a műgyanta már tényleg szépen (és gyorsan) végigterül, ha tud fasza helyre szépen terülni: úgyhogy az előkészítésen nem szabad sem időt sem energiát spórolni.

Ötvenszer nézd meg, hogy minden jó-e

Ha egyszer kiöntik, irdatlan összeg kivésni és újracsinálni. Legyél nagyon óvatos és akár idegesítően akkurátus és nézz meg mindent, ami a padlóból kiáll, hogy megfelelően áll-e ki. Nekem az utolsó pillanatban tűnt fel, hogy a vécém csatornakiállása nem megfelelő; hálistennek, mert még könnyen lehetett a kiöntés előtt korrigálni a dolgot, utána nincs mese, ki kellett volna vésni a műgyantát. Az meg nem csak költséges, hanem utána nagyon csúnya is.

Falszélek és szegények

Ha kész a műgyantád, örülj: gyönyörűszép, tényleg az! Én minden nap megörülök neki, mert egy alapvetően sötét lakásba öntettem ki fehér műgyantát, mellyel mind a négy helyiség, ahol van, vagy ötször világosabb lett. Komolyan. Azonban még itt sem áll meg egészen a meló, mert most jönnek a falrészek, ahol a gyanta és a falad alja találkozik. Ha például felmosol, akkor így közvetlenül a falhoz is hozzáér a felmosó, amit meg nem kell magyarázni, miért rossz. Úgyhogy érdemes a kiöntés után gondoskodni a műgyanta fölött a falakon olyan tíz-tizenöt centin át valamilyen fedésről, hogy utána könnyen takaríthasd. Ez lehet egy csempekirakás (pl. metrócsempével) vagy vízhatlan festékkel egy végighúzott csík, esetleg faszegély; ami neked tetszik, de valami mindenképpen kell, hogy óvd a falat.

Kéretlen mellékhatás

Igazából buta vagyok, hogy nem gondoltam rá, pedig annyira egyértelmű: a műgyantával természetesen emelkedik a padlószint. Ami addig tökmindegy, amíg vissza nem rakod a vécéajtót és az úgy csikorog a padlón, mint a Titanic négy hajókürtje egyszerre. Úgyhogy készülj fel rá, hogy pár millimétert kell csiszolnod az ajtóid aljából, mert bizony pár fránya milliméterrel feljebb lesz az aljzat. És ez nem csak az ajtókat érinti, hanem más bútorokat is; például olyan konyhabútort, ami ha négy millivel feljebb van, már a szekrényke alja épp rálóg a villanykiállásra, amit pedig nagyon gondosan megterveztél. Szóval minden fronton számold bele, hogy a betonnal és a ráöntött műgyantával emelkedik a padló.

Takarítás

Nos az van a műgyantával, hogy ennél könnyebben takarítható padlófajta a világon nincs. De viccen kívül. Minden, de MINDEN feljön róla, méghozzá azonnal, egyetlen délceg felmosósuhintással. Úgyhogy most jönne retorikailag az a mondat, hogy ajánlom mindenkinek, aki utál takarítani. De sajnos nem mondhatom ezt. Méghozzá azért, mert ezen a gyönyörű, hófehér műgyantán minden meglátszik és minden azonnal meglátszik. Úgyhogy akármilyen iszonyú könnyű is takarítani, a mennyiség, ahányszor ezt meg kell tenned, kicsit levesz az erényéből.

Vigyázz, mit teszel rá

Nagyon könnyű takarítani, viszont sajna nem annyira ellenálló a karcokkal szemben, úgyhogy minden bútorod aljára, amit műgyantára teszel, érdemes néhány filckorongot vagy hasonlót tenni, hogy ne karcolja az anyagot, ha kihúzol egy széket vagy eltolsz egy asztalt. Ha lehet, kerüld el, hogy vizes helyen közvetlenül érintkezzen fémmel, mert elkezd csúnya rozsdacsíkot rajzolni a padlódra. Nekem egy indusztriális, vaskeretes konyhabútorba van építve a mosogatóm és hát még a tappancsok ellenére is kicsit rozsdásodik alatta a gyanta. (Viszont: egyetlen mozdulat feltörölni.)

Ha pedig most teljesen elvettem a kedved a műgyantától, akkor ugorj vissza arra a mondatra, hogy mennyire szép mégiscsak! Mert az, és ha okosan csinálja az ember (utánajár, részletesen, végiggondolja, mérlegel, és jól dönt), valamint nem sajnál egy icipicit többet takarítani, akkor igazán egyedi, minőségi és pompás melegburkolat az eredmény. És hidd el, a barátaid rávetett, elismerő pillantásai és kommentjei is ezt fogják igazolni.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.