Az új lakások hajtják a lakáshitelpiac motorját, milliárdokban kifejezve is elképesztő a növekedés
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Több mint 758 milliárd forint lakáshitelre szerződtek a bankok az idén, ez 5 százalékos, közel 38 milliárdos növekedés. Mondjuk a részleteket.

Tovább növekedett a lakáshitelezési piac, az év első tíz hónapjában a bankok 758 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket, ami öt százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. A részletes adatok szerint érdekes eredmények születtek a különböző célra igényelt lakáshiteleknél – derül ki a money.hu jegybanki adatokon alapuló elemzéséből.

Minimális növekedés a használtaknál

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője közölte:

Január és október között a használt lakások vásárlására 536 milliárd forint hitelt adtak a bankok, ez csak 0,8 százalékos éves emelkedést jelent. A teljes lakáshitelpiacon bekövetkezett bővülés az újonnan épült lakásokra és építkezésekre felvett hiteleknek köszönhető.

Jelentős többlet az újaknál és az építkezéseknél

Az elemzésből kiderül ugyanis, hogy az új lakások finanszírozására 80 milliárd forint hitelt vettek fel összesen október végéig, ami 41 százalékos, 23 milliárd forintos éves növekedésnek felel meg. Az építkezésekre felvett lakáshitelek összege meghaladta a 88 milliárd forintot, ez pedig 29 százalékkal, több mint 20 milliárd forinttal haladja meg a 2018 első tíz hónapjára vonatkozó összeget.

Trencsán Erika azt is elmondta, hogy ma már hosszabb időszakra rögzítik a kamatokat a hitelfelvevők. Idén októberben átlagosan kilenc évre rögzítették az új lakáshitelek kamatait, míg egy évvel korábban 100 hónapnál rövidebb időre fixálták azokat.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.