Kedvenc házainkat bemutató sorozatunk most a festői Dániába kalauzol.

A dán építészetről először a skandináv minimalizmus, a puritán anyaghasználat és a meleg egyszerűség ugrik be – ez nem áll távol a valóságtól, viszont nem is fedi le teljesen azt. Íme öt, máshogyan izgalmas és szép ház Dániából (a címekre kattintva megnézheted a teljes projektet).

Nyári lak egy hengerben

A nyári kabin fenyőből és acélból készült Nykøbing Sjællandben, Dániában, 200 méterre a parttól, egy erdő szívében. A tervezők a mára indusztriálisabbá váló farmgazdálkodás épületeiből merítettek inspirációt a nyári lakhoz, ami letisztult, békés és eredeti. Szeretés.

Egy ház, amit bárhová letehetsz

Hozzá pedig az a Bjarke Ingels tervezte, akit az új Zaha Hadidként is emlegetnek. A dán építész és csapata, a Bjarke Ingels Group (BIG) készítette el ezt a 17 négyzetméteres házikót, mely az A45 nevet kapta (mivel a tipikus, A házalakot 45 fokos szögben csavarta meg). A legmagasabb pontján 4 méter belmagasságú mobilházikó pikk-pakk összeszerelhető, bárhol letehető és majd rendelhető is lesz a cégtől. Csak úgy árad belőle a hygge.

A durva tengerpart gyönyörű mintázata

Koppenhágától nem messze fekszik ez az elegáns ház, melyben a Norm Architects csapata a természet egyszerű szépségének leképezését tűzte ki célul. Sikerrel jártak: minden szobában, minden térben és bútorban érezni azt a környezetet, amely körülöleli a házat.

Építészeti főnixsztori

A 330 négyzetméteres, három egységből álló dán házegyüttes azután épült Lellingében, hogy a lakók eredeti otthona szinte porig égett egy villámcsapás után. A modern elemeket hagyományos dán konstrukciókkal keverő épület igényes, stílusos, légies – és szerkezetében teljesen felkészült arra, hogy középső ujjat intsen ezentúl bármilyen villámnak.

230 éves ház 32 tonna hínárral szolgálva

Az 1790-es években épült és valahogy túlélte ez a dán ház, amely visszakapta az eredeti tetőt is. A ház a dániai Læsø szigeten épült kb. 230 éve: az építészek a renováláskor nagy tisztelettel bántak az öreg házzal és minden elemét olyan anyagokkal alkották újra, melyek a ház születésekor is elérhetőek voltak. A hínártetős dán hagyományt 32 tonna hínárral oldották meg; olyan, mint egy hatalmas hajzuhatag, ami pluszban még geotermikus hőt is biztosít a háznak. Fantasztikusan néz ki, mondjuk arra kíváncsiak vagyunk, mennyire domináns a hínárillat körülötte.

Tovább nézegetnél gyönyörű házakat? Erre parancsolj: 

És ezt olvastad már?
Minden, csak nem hétköznapi ez a hegytetőre épült templom