Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy jól felszerelt lakásban az értékeidet, és az egészségedet sem fenyegeti veszély. Mutatjuk, mi mindenre érdemes figyelned.

Manapság, a zöldforradalom és az IoT korában érthetően sokat beszélünk napelemekről, fenntarthatóságról, okosotthonokról és a kényelmet szolgáló kütyükről, miközben kicsit háttérbe szorult a biztonság kérdése.

Pedig ez is alapvető szempont egy lakásnál, elvégre jellemzően ez a legnagyobb érték egy családnál, arról nem is beszélve, hogy az intim tér megsértése az anyagi kárnál is fájdalmasabb lehet. Biztonság alatt ugyanakkor nem kizárólag a betörők elleni hatékony védekezést érthetjük, de menjünk csak sorjában!

Egy jó kamerarendszer ma is az egyik legfontosabb biztonsági eszköz. A rendszer telepítője és felügyelője egy cég legyen, mert így egy esetleges műszaki hiba esetén egyértelmű a felelősség, nem lehet maszatolni. Jobb a rendszert kintre telepíteni, egyrészt mert már a kamerák látványa is riasztó lehet a betörőknek, másrészt minél előbb szólal meg, annál több idő juthat cselekedni.

Alapvető a zárak, ajtók, rácsok, kerítések erőssége is. Ha van kerítés, nem árt, ha az kovácsoltvas, mert az komolyabb akadályt jelent egy sima léckerítésnél. A bejáratnál jobbfajta biztonsági ajtó javasolt, az ablakokat biztonsági fóliával és redőnnyel vértezhetjük fel. A rácsot sokan nem szeretik, mert bezártság-érzetet kelt, ráadásul tűzvédelmi szempontból problémás is lehet, de a falsíkba épített belső rácsokkal kezelhető ez a probléma.

Aranyszabály, hogy ne a zoknik között tartsuk az autóvásárlásra félretett pénzt, és lehetőleg ne halmozzunk fel egy ékszerboltot a lakásban. Ha viszont vannak különösen fontos dolgok, helyezzük el azokat egy széfben.

A Security Box Mini széf már 7500 forintért masszív védelmet nyújt, az elektronikus kombinációs zárába akár nyolc számjegyet is beprogramozhatsz. A boltozata védelmet nyújt a mechanikus feltörés ellen, ám rögzíteni kell padlóhoz, falhoz, esetleg nehezen mozdítható bútorhoz.

 

Valamivel nagyobb belső térrel rendelkezik a Burg Wächter Favor S3 széf, amelyben így kisebb műtárgyakat is tarthatsz akár. Dupla falú ajtóval látták el, szintén elektronikus zárja van, és 13 ezer forintba kerül. Még komolyabb darab a Burg Wächter P1hatlamellás, dupla tollú biztonsági zárral, 45 milliméter vastag, dupla falú ajtóval, MABISZ-minősítéssel. Miután kiválasztottad a 15 ezer variáció közül a megfelelőt, és elfordítottad a 76 mm-es kulcsot, két, egyaránt 22 mm-es acélheveder gondoskodik arról, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá a széfhez, amelyet most jelentős kedvezménnyel, 16 ezer forintért megkaphatsz.

Természetesen még számos eszköz, trükk és módszer fokozhatja a biztonságot, ám mi a legalapvetőbbeket gyűjtöttük most össze. De a biztonság nem csak az anyagi javak védelmét jelentheti.

Nem árt megóvni magunkat az otthoni balesetektől sem, azon túl pedig, hogy ne egyensúlyozzunk elektronikus eszközöket a kád peremén, a legokosabb egy jó szénmonoxid-érzékelő beszerzése. Szinte mindegyik lakásban van gázfűtés, márpedig lehetünk bármilyen óvatosak, ha szivárgás van, csak egy olyan kütyü védhet meg, mint a Honeywell XC70. A színtelen-szagtalan gáz nem észlelhető, a tipikus kezdeti tünet, a fejfájás, émelygés pedig amúgy is előfordul, így sokszor csak későn ismerni fel a bajt.

Ennél a kis, tenyérnyi készüléknél egyszerűbb megoldás nincs: csak bekapcsolod, és hét éven át védve vagy a családoddal együtt. Érdemes lehet viszont több helyiségbe külön-külön is letenni egyet, elsősorban a hálószobákba. Baj esetén riaszt, felkelt, hogy megvédjen. Ennél jobb helyre egészen biztosan nem kerülhet 12 ezer forint. Érdemes felírni a készülékre, mikor helyezted üzembe, mert hét év nagy idő, de ha nyugodt szeretnél lenni a működése felől, elég ránézni a rendszeres időközönként felvillanó zöld LED-re.

Mi a BAUHAUS kínálatából vettünk tippeket, ahol a fentieken kívül biztonsági eszközt is találhatsz!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.