Budapest hihetetlen mélyrepülést produkált tavaly és úgy tűnik, az idei év elején sincs szinkronban a kereslet és a kínálat. Ingatlanpiaci körkép jön.

Nagyon jelentős visszaesést produkált a lakáspiac a múlt év harmadik negyedévben a hivatalos adatok szerint. A kérdéses időszakban 19 329 használt és új lakás talált gazdára, ez ötvenhat százalékkal marad el a 2018 harmadik negyedévétől, a múlt év első és második negyedévéhez képest pedig ötven, illetve százalékos zuhanásnak felel meg – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely saját adatokon és a múlt év harmadik negyedévére vonatkozó hivatalos KSH-számokon alapul.

Még előzetes KSH-körképről van szó, azaz nem érkezett be a harmadik negyedévre vonatkozó összes hivatalos adat, vagyis az összes adásvétel alapján visszafogottabb lehetett a csökkenés a piacon. Az viszont egyértelmű, hogy jelentős csökkenés ment végbe a múlt év harmadik negyedében. A kereslet alakulásából az már korábban látható volt, hogy a múlt év közepétől jelentősen visszaesett a kereslet a lakáspiacon, elsősorban a budapesti lakások iránti érdeklődés esett vissza.

A legdurvább csökkenés a fővárosi használt lakások piacán látható: a múlt év harmadik negyedében mindössze 1472 ingatlant került új tulajdonoshoz, ami nyolcvankét százalékos zuhanást jelent éves összevetésben. A megyeszékhelyeken ötvenkét százalékkal 3970-re csökkent az adásvételek száma, a nagyobb vidéki városokban 6835 tranzakció történt, ez ötven százalékos hanyatlást jelent az előzetes adatok szerint.

Kínálati boommal indult az idei év

A lakáspiaci forgalom hirtelen csökkenésével párhuzamosan az árak éves összevetésben még emelkedést mutattak a KSH szerint. 2019 harmadik negyedében a használt lakások ára tizennégy százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, az új lakások pedig 5,8 százalékkal drágultak.

A lakásdrágulás üteme az ingatlan.com kínálati adatai és a hivatalos számok szerint is lassulást mutat. A lakásadásvételek számának csökkenése és a drágulás lassulása összességében arra utal, hogy a lakásárak a plafon közelében vannak és a vásárlóknak a mostani szinteknél magasabb ár nem igazán fér már bele. Ez a korábbi trendhez képest egyértelmű fordulatot jelent és a vevők számára nagyobb mozgásteret biztosít egy-egy lakásvásárlásnál a jövőben.

Az ingatlan.com elemzése szerint, akik most terveznek lakást vásárolni a nagyvárosokban, azok széles kínálatból válogathatnak. Legalábbis január közepén a magánszemélyek kínálatában ötvenhét százalékkal több budapesti lakáshirdetés volt, mint tavaly januárban, a megyeszékhelyeken pedig ötvenhárom százalékos volt a bővülés.

És ezt olvastad már?
Beköltöznénk télire ebbe a pompás faházba a Dolomitokban