Régóta szerencsétlenkedsz a fűtés korszerűsítésével? Értjük a bánatodat, de ideje ráébredned, mennyire egyszerű a választás: a hőszivattyús rendszerek mindent tudnak, a régi szóbeszédeket pedig simán el lehet felejteni.

„Gáz? Azzal annyi dolgunk van, hogy aki olyat szeretne, lebeszéljük róla.” Ezt pár napja mondta egy elismert magyarországi építész, megjegyezve, hogy ő már másfél évtizede nem tervezett házat gázzal.

Egyértelmű: az elektromos fűtés tisztább, biztonságosabb és kényelmesebb. Viszont sokan azt gondolják, cserébe jóval drágább is – ami bizony tévedés.

Egy lakás (épület) energetikája rendkívül összetett kérdés, úgyhogy most megpróbáljuk leegyszerűsíteni: hagyjuk a mindenféle extrém fűtési módozatokat (tükör, ablak, szőnyeg is adhat le hőt ma már), és nézzük meg, mit tud a legnépszerűbb, egyben az egyik leghatékonyabb elektromos fűtés,

a hőszivattyú.

Talán a legmeglepőbb ezzel a fűtéssel kapcsolatban, hogy milyen múltja van: Németországban a Stiebel Eltron hozta forgalomba az első hőszivattyút, még 1976-ban. Arrafelé már a nyolcvanas években sok helyre építettek be hőszivattyúkat, amelyek nagy része még ma is üzemképes.

Azóta rohamosan fejlődött a technológia, az első passzívházat például 1990-ben építették szintén Németországban, a minősítésért felelős intézetet pedig hat évre rá indították el. Magyarországon csak 2009 februárjában adták át az első passzívházat, ám azóta annyit szigorodtak a szabványok, hogy elvben minden, az előírásoknak megfelelő új épület nagyon közel van ahhoz.

Fejlődtek az építőanyagok, a szigetelések, a nyílászárók, ám a frissebb találmánynak számító hőszivattyús rendszerek mindegyiknél gyorsabban.

Ma már nem csak az energiahatékonyság a szempont, a Stiebel Eltron például nagy hangsúlyt fektet a formatervezésre, az alacsony zajkibocsájtásra, és a környezetkímélő gyártástechnológiára is.

A mai levegős hőszivattyús készülékek

  • nem használnak fosszilis energiaforrásokat
  • fűtenek, hűtenek, használati meleg vízet állítanak elő, és szellőztetnek is
  • könnyen telepíthetőek
  • nagyon halkan üzemelnek
  • A+ és A++ -os hatékonysággal dolgoznak

Nem véletlenül válik lassan teljesen általánossá ez a rendszer az új építésű házaknál: nem feltétlenül kerül többe a telepítése a gázos megoldásokénál (ez nagyban függ az egyedi körülményektől), és ugye tisztább, biztonságosabb, kényelmesebb annál.

Adott körülmények közt, például átmeneti időben olcsóbb is, de főleg

az áramellátásba besegíthet napelem, meleg vizet készíthet napkollektor, így egy korszerű családi ház akár lenullázhatja a villanyszámláját

– azaz majdhogynem a teljes rezsijét, ha minden villannyal megy, lényegében „csak” az energián kívüli dolgokért kell fizetni (víz, szemétszállítás, hasonlók).

A modern hőszivattyúk tehát egyre kifinomultabbak – zárt hűtőkör, inverter fokozza a hatékonyságot –, de van még egy fontos tévhit: egy időben elterjedt ugyanis, hogy keményebb hidegben már nem lehet velük fűteni.

Nos, ma már ez sem igaz: a jobb készülékek még -20 °C-nál is hatékonyan dolgoznak, és még az alatt is fűtenek, fagyoskodásról tehát szó sincs. No de -20 alatt Magyarországon szerencsére csak nagyon ritkán, nagyon rövid ideig jár a hőmérséklet, összehasonlíthatatlanul többet van átmeneti idő, amikor már kell fűteni, de csak keveset – ilyenkor egyértelműen a hőszivattyú a nyerő, még anyagilag is.

Ráadásul a mai hőszivattyúk rendkívül szofisztikáltak, a Stiebelnél például az inverter nem egyszerűen csak egy adott sávon belül tartja a hőmérsékletet (noha az már önmagában is hasznos, mert nem kell mindig felfűteni a lakást), de mindig csak annyi energiával fűt rá, amennyivel kell, így mellesleg halkabb is a készülék.

Képzelj el egy autót, amelyik állandóan padlógázzal gyorsít és satufékkel lassít – se nem hatékony, se nem kényelmes. Ugyanígy jobb ésszerűen bánni a felfűtéssel is, és ezt a jó gépünk tudja is.

Azt meg talán mondanunk sem kell, hogy egyes típusok jóban vannak a nettel, tehát az okostelódról szólhatsz neki, hogy „bocs, még egy ideig ne fűts fel komolyabban, nem otthon alszom”.

Igazából eléggé egyértelmű a helyzet, csak két dologra kell figyelned: ma már sokféle hőszivattyú kapható, azaz kiválaszthatod (sőt, ki kell választanod) a lakásodhoz, a céljaidhoz megfelelőt.

Másrészt azért egy normális szigetelés alapvető, különben a roppant hatékony rendszerünk az utcát melegíti majd. Szóval, ha olyan szerencsés vagy, hogy a technikai feltételek adottak hozzá, jó hírünk van: nincs min gondolkozni, keress egy szakit, aki segít a részletekben, a többit elintézi a hőszivattyú.

És ezt olvastad már?
Beköltöznénk télire ebbe a pompás faházba a Dolomitokban