Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Több ezer éve léteznek szaunák, de valahogy a magyar otthonokban, pontosabban a magyar otthonok némelyikében csak az utóbbi időben jelentek meg. De milyet is válassz?

A szaunázás nagyon egészséges, ezt tudjuk, azt viszont talán nem annyira, hogy egyáltalán nem olyan lehetetlen, hogy a saját otthonunkban is szaunázhassunk – és most nem a napsütötte panellakásokra gondolunk nyáridőben.

Természetesen többféle szauna létezik: a finn szauna általában lucfenyőből készül, mert az elnyeli a nedvességet, de visszaveri a hőt, a meleget szaunakályha biztosítja, a gőzt pedig a kályhán lévő kövekre locsolt víz. Ezt nevezhetjük a hagyományos megoldásnak, így tényleg tökéletes a szaunaélmény, egyszerre több személynek is.

Az infraszauna egész más elven működik: az infrapanelek nem a levegőt, hanem a testet melegítik fel infravörös hullámokkal, így bár a szaunában alig van melegebb a testhőmérsékletnél, mégis kedvünkre izzadhatunk. Nincs olyan hosszú felfűtésű idő sem, mint a finn szaunában, viszont az egyenletes sugárzás miatt nem célszerű nagyon mozogni, és az infraszaunázás magányosabb tevékenység is, mert az ilyen szaunák általában jóval kisebbek.

Akár sóterápiával is kombinálható a szaunázás: az infraszaunákba lehet sótéglákat is beépíteni, ami a légúti megbetegedések megelőzésében segíthet. A hagyományos szaunáknál ez eszedbe se jusson: a nedvesség hatására a só feloldódhat, ami a fémet és a fát is tönkreteszi.

És a gőzszaunánál se: ott akár száz százalék is lehet a relatív páratartalom, a hőmérséklet ez esetben is alacsonyabb, mint finn szaunánál. A gőzszaunát szokták illatterápiával is kiegészíteni.

Ha eldöntötted, hogy a fentiek közül melyik szaunát szeretnéd, még ki kell találnod, hogy hová. Ha lakásban laksz, akkor a kültér valószínűleg kiesett (bár lehet, hogy a szomszédok örülnének, ha lennél olyan jó fej, hogy a társasház kertébe építesz egyet; vagy feljelentenének), de kertes házban egy különálló szaunaépület is remek döntés lehet. Konzultálj szakemberrel, akkor nem utólag vered majd a fejed a szaunafalba.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.