Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A retró bútorozású szobában „fiatalodhatnak” az idősek.

Az 1960-as és 70-es évekből származó bútorokkal, valamint használati tárgyakkal rendeztek be egy társalgószobát a csehországi Vítkovické kórházban. A szoba azonnal nagy sikert aratott: a betegek a február végén átadott szobába járnak nosztalgiázni, „fiatalodni”, szociális életet élni a többi beteggel és ott fogadhatják a látogatókat is.

Egy körülbelül négyszer nyolc méteres kórházi szobát alakítottak át szoci-retró stílusban. A helyiségben nemcsak a bútorok 50-60 évesek, hanem a könyvespolcon található könyvek és újságok is korabeliek. Az időutazó szobában mi, magyarok is könnyen felismerhetjük ennek az érának a jellegzetes bútorait, színeit, tárgyait is – érdekes, hogy még azok is, akik nem ebben a korszakban nőttek fel, ugyanolyan nosztalgiát éreznek a szoba láttán, mint akiknek ez volt a fiatalságuk.

- mondta az osztály főnővére, Lenka Holubová a kórház honlapján megjelent cikkben.

Megítélése szerint a szoba nagyon jó hatással van a páciensekre,

A csehországi kezdeményezés amúgy nem az első ilyen: Amerikában például egy idősek otthonában alakították át úgy a szobákat, hogy az teljesen az idősek régi otthonára emlékeztessen – és nem meglepő módon nagyon pozitív emlékezőképesség- és hangulatjavulás állt be sok betegnél.

Mi masszívan támogatnánk, ha itthon a személytelen és rideg-hideg-kopott kórházi látogatószobákból is lennének ilyenek az idősebb betegek számára – közösségi összefogással és egy kis kórházi vezetőségi nyitottsággal simán nálunk is lehetnének effélék. Elég nagy tétben fogadnánk, hogy itthon is nagyon szeretnék az idősebb betegek – szóval csodásnak és példaértékűnek tartjuk a cseh kórház munkáját.

(Forrás: Újszó, Index) 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.