Elképesztően keskeny a világ legvékonyabb háza
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy méter húsz centi széles a világ legkeskenyebb háza, és Varsóban bukkanhatunk rá. Már ha egyáltalán észrevesszük féldeci Żubrówka után.

Két ház közötti foghíjon épült meg, a legszélesebb része 120 centiméter, a legkeskenyebb pedig 71 centis. Összesen három szintből áll, bár a legalsó csupán a lépcsőknek ad helyet, és némi épületgépészeti csőrendszernek.

Az emeleten található a fürdőszoba – vécé és zuhanyfülke –, valamint a nappali, továbbá dolgozószoba és az étkező, mindez egy helyiségben. A kis asztallap a falból áll ki, és két ülőalkalmatosság kapcsolódik hozzá. A harmadik szintre létrán kell felmászni, az volna a hálószoba. Az egész ház hasznos alapterülete egyébként nagyjából 7 négyzetméter körül van. A ház hivatalosan műalkotás, mivel nem felel meg a lengyel építési szabványoknak, így ezzel a kiskapuval lehetett megoldani engedélyezését.

Az épület neve az, hogy Dom Kereta, azaz Keret háza, amely egy izraeli költőről, Etgar Keretről kapta a nevét, az ötletgazda pedig Jakub Szczesny volt, aki már egy ideje kacérkodott egy hasonló projekt gondolatával. Miután végül belevágott az egészbe, Etgar Keretről olvasott, amikor is eldöntötte, hogy róla nevezi el majd a különleges épületet. Az a városrész ugyanis, ahol a szupervékony ház áll, a varsói gettó egyik emblematikus helyszíne volt, az izraeli író édesanyja pedig az egyik túlélője volt a lengyel fővárosban történt borzalmaknak.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Deezen, MTI, Bartek Warzecha)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.