Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sokan a boksztörténelem legnagyobb meglepetéseként emlegetik Mike Tyson James Buster Douglas elleni 1990-es vb-meccsét.

Minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka, Mike Tyson a 80-as évek végén gyakorlatilag mindenkit kiütött, akivel egy ringbe került. 1986-ban lett világbajnok, ezután kilenc alkalommal megvédte az övét, verhetetlennek tartották.

A fiatal Tysont ebben az időben azonban abszolút nem érdekelte az élsport, a folyamatos partizás, drogozás és szex töltötte ki az életét. Plusz még ott volt a menedzsere, Don King, aki legendásan lehúzta a bunyósait, és csak az foglalkoztatta, hogy minél több pénzt keressen. Tyson eléggé elveszett miután mentora és edzője, Cus D’Amato meghalt, és bizony közel sem olyan emberek vették körül, akik jó irányba terelték volna az életét.

Ilyen előzményekkel készült 10. címvédésére Iron Mike, Don King pedig összehozott egy tokiói meccset a verhető és lesajnált James Buster Douglas ellen. A terv az volt, hogy Tyson elmegy Japánba, gyorsan kicsapja Douglast és ő és Don King is zsíros dollármilliókat tesz zsebre.

A probléma csak az volt, hogy Mike Tyson magasról tett az egészre és borzasztó formában érkezett Japánba.

Írja önéletrajzi könyvében Tyson, majd így folytatja:

„Nem ehettem, mivel túlsúlyos voltam, és fogyni akartam, hogy megkapjam a Don által beígért bónuszt, ezért csak a zsírégetőnek szánt levest kortyolgattam. Főfogásként pedig takarítónőket fogyasztottam. (...) Egy nappal a meccs előtt 100 kg volt a súlyom, az addigi legnehezebb. De így is megkaptam a bónuszomat.

A mérkőzés előtti napon egyszerre voltam két szobalánnyal. Azután még két csajt megdugtam az éjjel, egyiket a másik után. ”

Tyson tehát kimaxolta a Hogyan ne készüljünk fel egy vb-meccsre sztorit. Douglas közben egy borzasztóan nehéz időszakon volt túl, elveszítette az édesanyját, és tisztában volt vele, hogy számára ez a nagybetűs pillanat, vagyis extrán motiváltan lépett a ringbe 1990. február 11-én.

És sokkolta a világot.

Mike Tyson árnyéka volt végig önmagának, pocsék kondiban volt, képtelen volt bármit is kezdeni a magasabb Douglasszel. Egyetlen esélye az volt, hogy betalál egy jól időzített nagy ütése és KO-val lezárja a meccset. Ez utóbbi azonban Douglasnek jött össze, a 10. menetben kiütötték a verhetetlennek vélt, óriási favorit Mike Tysont.

Két menet között az elfáradt és megvert Mike Tyson

A meccs után Don King és Tyson csapata reklamált, a kiütés előtt volt Tysonnak egy leütése, de a bíró túl sokáig számolt, Douglas pedig összeszedte magát. Azt viszont Tyson egyszer sem titkolta, hogy a pocsék formája miatt kapott ki, és veszítette el veretlenségét egy olyan bokszoló ellen, aki klasszisokkal gyengébb szintet képviselt nála.

  • Összefoglaló:

Douglas egycsapásra bajnok lett, de sokáig nem volt a csúcson, a következő meccsén csak három menetig bírta Evander Holyfield ellen.

Tyson meg nem sokkal később börtönbe került, majd négyéves kihagyás után visszatért, de a csúcsformáját már egyszer sem tudta megközelíteni.

  • Ha még olvasnál sztorikat Tysonról:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.