45 éve, hogy a nehézsúly két legendás bokszolója, Muhammad Ali és Joe Frazier harmadszor bunyózott egymás ellen. 45 éves a Manilai Thriller.

Muhammad Ali 1964-ben Cassius Clayként nyert nehézsúlyú világbajnoki címet, amitől három évvel később megfosztották, miután megtagadta a vietnami katonai szolgálatot. Az új bajnok a veretlen Joe Frazier lett. Ali később visszakapta a bevont bokszengedélyét, visszatért, a két bunyós 1971-ben bokszolt először, meglepetésre az esélytelenebbnek tartott Frazier nyert. Három évvel később következett a második meccs, amelyen Alit hozták ki győztesnek.

Frazier épp bevisz egy ütést az első meccsükön 1971-ben a New York-i Madison Square Gardenben

Ilyen előjelek után rendezték meg kettejük harmadik és egyben utolsó meccsét, a Manilai Thrillerként elhíresült bunyót 1975. október elsején. A 15 menetes világbajnoki címmeccsnek a Fülöp-szigetek adott otthont, a helyszínen 28 ezren voltak, világszinten azonban egymilliárd ember látta a küzdelmet. Ali érkezett világbajnokként, a WBC és a WBA bajnoka volt, miután egy évvel korábban kiütötte George Foremant.

Helyi idő szerint délelőtt, rendkívül párás időben kezdték el a bunyót, amely végül 14 meneten át tartott. Összesen 1591 ütést indítottak, gyakorlatilag mindketten eljutottak teljesítőképességük hátáráig. A döntő pillanat a 12. menetben volt, amikor megsérült Frazier szeme, a következő két menetben már alig látott. Végül a 14. menet után Frazier edzője feladta a meccset, de már Ali is közel volt ahhoz, hogy ne folytassa tovább.

A meccs után azt mondta, Frazier a legkeményebb ember a világon, ő nem bírt volna ki ennyi ütést. Később mindkét bokszolót hetekig kórházban ápolták.

Frazier ezek után még két alkalommal lépett ringbe, előbb Foremantól ismét kikapott KO-val, majd karrierje utolsó meccsén döntetlent bokszolt Floyd Cummings ellen. Muhamad Ali aktívabb volt, több meccset nyert még ezután, végül egy Holmes és Berbick elleni vereséggel zárta karrierjét.

(Fotók: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Robert Lewandowski lett az Év futballistája a FIFA-nál