Aligha számított arra bárki, hogy a sokkal jobb erőkből álló, a bajnokságot magabiztosan vezető és a BL-ben a PSG kiütő Real Madridon úgy átgázol a Barcelona, mintha osztálynyi különbség lenne közöttük. Öt pontban elemezzük a klasszikust.

1. Hosszú évekről volt szó, erre hat hónap sem kellett?

Xavit 135 napja nevezték ki a Barcelona élére, ekkor a csapat a hetedik helyen állt a La Ligában, még a BL-indulást érő pozíciótól is igen messze. A klub legendás középpályása győzelemmel és három veretlen meccsel kezdett, azonban után szembejött két váratlan pontvesztés a bajnokságban és a BL-kiesés. 2022-ben viszont még veretlen a Barca a bajnokságban és az Európa-ligában is, megérkeztek a gólok, de ami még ennél fontosabb, hogy a Xavi-csapat olyan karaktert mutat, amely már hasonlít egy topon lévő Barcelonára.

Az Atlético Madrid és a Valencia után a Real Madridnak is négyet rúgtak, úgy, hogy abszolút uralták a meccseket, visszatért gránátvörös-kék mezbe a látványos, kombinatív, rövidpasszos játék és a tökig feltolt presszing, miközben az egyéni teljesítmények meredeken javulnak.

Xavi csodát tett négy és fél hónap alatt, holott a szakértők jelentős része három, de inkább ötéves távlatban látta a Barcelona esetleges visszatérését.

A fiatal szakembert már most Pep Guardiolához hasonlítják, ami persze egyelőre túlzás, de a rajtja igencsak hasonló:

  • rendet tett az öltözőben, ami ismét egy nagy családként funkciónál, ellentétben a Koeman-érával, ahol szinte már mérgező volt a hangulat, a holland kevesekkel találta meg a hangot.
  • visszahozta a Barca-stílust, és ragaszkodik is hozzá, nem pedig összevissza kapkodva rakja fel a csapatát.
  • mostanra a csapat kondija is kezd olyan szinten lenni, ami alapelvárás egy Barcelonától, vagy bármilyen más topcsapattól.

Igazából ez a Barcelona már Barca-focit játszik, aminek már meg is van az eredménye.

2. Ennyit számít Benzema?

A Real Madrid csalódást okozott, ezzel azért nagyot nem mondunk, de blődség lenne ezt egy ember hiányzására kenni. Kétségtelen, hogy Karim Benzema a Real legjobb játékosa, a francia élete legjobb formájában játszik, nem kérdés, hogy máshogy nézett volna ki a Madrid vele. Huszonkét gólja van a bajnokságban, a csapat támadása rá épül, a két fiatal brazil nélküle légüres térben mozgott.

Azonban négyet kapott Ancelotti csapata, de igazából kétszer ennyit is beszedhetett volna, és ezt egy Benzema sem tudta volna megakadályozni. A labda a Barcánál volt, a középpályáját totálisan dominálta, a madridi védelem pedig olyan nyomás alá volt helyezve, amit csak percekig bírt. Benzemával más a Real, de a mostani el Clásico kimenetelén nem változtatott volna a jelenléte.

Elég egy példát leírni: a Real Madrid egyetlen játékosa sem nyert több párharcot (5) az el Clásicón, mint a 17 éves Gavi - aki 19 percet játszott.

3. Koeman középszerű, de a hagyatéka aranyat ér

Xavi elődje, Ronald Koeman nem jó edző, ezt az összes csapatánál bizonyította, de hatalmas Barca-szíve miatt kisegítette a klubot az egyik legsötétebb időszakában. A holland sem taktikailag, sem emberileg nem volt megfelelő, azonban jól használta ki a kényszerhelyzetet:

bedobta a mélyvízbe a fiatalokat.

Ebből pedig az lett, hogy a váratlanul a középpályára vezényelt Pedri lassan tényleg az új Iniesta lesz, mára ő a liga legértékesebb középpályása a 80 millió eurójával, és szinte minden meccsen látszik, hogy napról napra fejlődik, döbbenetes a technikai tudása, a nyugalma, és parádésan lát a pályán.

A 17 éves Gavi is a semmiből érkezett (akkor még csak 16 volt), ma meg már 60 millió euróra becsülik, amivel a klub harmadik legértékesebb játékosa lett. A második egyébként a szintén középpályás, Frenkie de Jong 70 millióval. Ronald Araújo neve mellett is már 40 millió áll, és a szintén saját nevelésű Nico is ebben a szezonban robbant be, és akkor még nem is beszéltünk a sokat sérült, de talán a legtehetségesebbnek tartott Ansu Fatiról, aki átvette a tízes mezt Messitől.

Ők alkotják a Barcelona gerincét és jövőjét, ami így – Koeman miatt is – elég fényesnek tűnik.

4. Pénz nélkül is lehet építkezni

Szintén a kényszer szülte, hogy pénz nélkül igazoljon a Barcelona, ami remekül sült el, pedig nagy tapasztalatuk ebben még nem volt. Memphis Depay, Eric García, az azóta visszavonult Sergio Agüero és Pierre-Emerick Aubameyang is ingyen érkezett, akárcsak kölcsönbe Adama Traoré.

Depay azóta a legeredményesebb játékosa a csapatnak, Aubameyang Puskással, Di Stefanóval és Ibrahimoviccsal említhető el lapon, mivel az első hét bajnoki meccsén hét gólt szerzett. Ezek a játékosok egyébként nemcsak ingyen érkeztek a Barcelonához, hanem a fizetésükből is masszívan engedtek.

5. Üzenet

A Barcelonának azért annyira fontos a Bajnokok Ligája-indulást, mert egyrészt iszonyú pénztől elesik, ha nem jön össze, másrészt a nagy nyári igazolási tervekből semmi se lesz, ha nem sikerül a kvalifikáció. Mert egy Erling Haaland csak olyan helyre igazol, ahol a BL-ben játszhat, a pénz önmagában nem elég, még ha egyébként felfoghatatlan mennyiségben is tolják elé.

A Barcelona ezzel a Real Madrid elleni győzelemmel pedig üzent mindenkinek: visszatért a topfociba.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Világbajnoki ezüstérmes a női pólóválogatott