Adama Traorét néhány éve elengedte a Barcelona, sokáig azt gondolhattuk, hogy eltűnik a süllyesztőben, az elmúlt néhány hétben viszont komoly fordulat következett be a karrierjében. Jelenleg az angol bajnokság talán legizgalmasabb futballistája.

Legizgalmasabb és természetesen nem az egyik legjobb, utóbbitól még viszonylag messze van a spanyol szélső, de az tény, hogy az előző néhány hétben óriási felhajtás figyelhető meg körülötte. Aminek több oka van.

A 23 éves spanyol szélső a Premier League karácsonyi őrületének a Wolverhampton–Manchester City meccsén rúgott gólt, majd gólpasszt adott a bajnok ellen, az ő remek játékának is köszönhetően a Wolves legyőzte a Cityt 3–2-re. Traorének összesen négy gólja van a bajnokságban, ebből hármat a Manchester City ellen rúgott, mondhatni, akkor villant, amikor igazán kellett.

A Wolves–City bajnoki összefoglalója:

A statisztikákkal foglalkozó Whoscored értékelései alapján Kevin de Bruyne mögött a Premier League második legjobb játékosa Traoré, amivel nyilván lehet vitatkozni, mi sem mondjuk azt, hogy a világ egyik legerősebb bajnokságának a második legjobb futballistája idén, de azt azért el kell ismerni, hogy az idei éve pályafutása legjobbja.

Ha a sikeres cseleket nézzük, akkor meg Traoré egyenesen első az európai topligákban.

Meccsenként 5,6 sikeres cselt mutat be, ezzel Lionel Messit (5,5), Wilfried Zahát (5,1) és Neymart (4,9) előzi meg a rangsorban.

Persze a viszonylag komolyabb hype annak is betudható, hogy Traoré sokkal inkább hasonlít egy NFL-játékosra, mint egy profi futballistára. Nem túlzás azt állítani, hogy brutálisan izmos, már-már úgy tűnik, hogy túlságosan is.

Elmondása szerint azonban nem emel súlyokat:

Tudom, hogy nehéz elhinni, de nem végzek súlyzós edzéseket. Edzek, de nem koncentrálok a testépítésre, genetikailag vagyok ilyen.

Nyilatkozta nemrég a 23 éves futballista.

Csapattársa, Romain Saiss szerint korábban az is opció volt Traorénél, hogy kipróbálja az NFL-t:

Elmesélte, hogy amikor még a Barcelona játékosa volt, az egyik erőnléti edző arra biztatta, hogy menjen ki az Egyesült Államokba és adjon egy esélyt az amerikaifutballnak. Ő azonban futballista akart lenni.

A Spanyolországban született, mali származású Traoré 2004 és 2015 között a Barcelona korosztályos csapataiban szerepelt. Többek között Munírral volt csapattárs, a Barca B-ben egy ideig alapember volt, 2015-ben a katalánok azonban úgy döntöttek, nem számolnak vele, opciós joggal elengedték az Aston Villához. A birminghami csapatban mindössze 12 meccset játszott, utána a Middlesbrough-hoz került, 2018 nyarán igazolta le a Premier League-be feljutó Wolverhampton.

Még a Barcelona futballistájaként

A farkasoknál eltöltött első szezonjában ugyan 27 bajnokin játszott, de közel sem számított alapembernek, mindössze egy gólja és egy gólpassza volt. A mostani idényben már jóval több lehetőséget kapott, már négy gólja és négy gólpassza van. Nyár óta a piaci értéke majdnem megduplázódott, és a nem mindennapi fizikumának, kivételes sebességének köszönhetően igazi látványosság a pályán. A szurkolókat mindig foglalkoztatja, egyre nagyobb a marketingértéke, és úgy tűnik, hogy szakmai szempontból is előrelépett. Láthatóan megnőtt az önbizalma, Nuno Espírito Santo bízik benne, hagyja, hogy az erősségeit kihasználva futballozzon.

Traorével kapcsolatban leginkább az a kérdés, hogy a kivételes gyorsasága és fizikuma mire lesz elég? Tovább fejlődik, egyre veszélyesebb lesz a kapura, érettebb lesz a döntéshozatalban, vagy megmarad egy borzasztóan gyors és erős, de különösebb játékintelligenciával nem rendelkező futballistának?

A mostani meggyőző játékával állítólag már a Real Madrid érdeklődését is felkeltette. Nemrég azt nyilatkozta, ha lehetősége adódna, szívesen lenne a madridiak futballistája, ezt nem befolyásolja az, hogy a Barcelona akadémiáján nevelkedett. Azt mondta, félreértések voltak közte és a Barca között a távozása előtt, így talán még tüske is van benne, és ezért is igent mondana a Realnak, ha megkeresné a madridi csapat.

Milyen karriert jósolsz Traorének?

És ezt olvastad már?
Mutatjuk a futball Eb gólkirályának modell lánytestvérét