Elindulhat egy lavina dúsgazdagéknál.

A bajnoki cím anélkül is elúszni látszik, hogy levonnának a Manchester Citytől pontokat, a Liverpooltól történelmi leolvadásra lenne szükség, hogy ne nyerje meg a Premier League-et.

A Bajnokok Ligájából való kizárás már sokkal nagyobb probléma, de azt lehet húzni fellebbezéssel, egy ideig – ám a PL-pontlevonás után meg ki tudja, lehet, hogy oda sem érnek a legjobb négybe. És akkor a kizárás nélkül sem lesz BL. Ha meg nincs Bajnokok Ligája, az nemcsak komoly lyuk lesz a költségvetésben (majd emelnek az olajáron), hanem sportszakmai szempontból óriási érvágás:

A HLN belga lap már arról is, hogy Kevin De Bruyne-nek ez évi hárommillió euró kiesést jelent, amit ugyan lehetne még kompenzálni, nem is okozna gondot a sejknek, de szinte biztos, hogy a legtöbb játékosnál van ilyen pont a szerződésében. Az meg már elég sok olaj.

A nagy klubok már hiéna üzemmódba kapcsoltak, a Real Madrid máris jelezte, hogy Raheem Sterling nálunk mindent megnyerhetne, várják, De Bruyne-nek is nagyjából négy percébe tellene csapatot találni, a Barcelona, a Juventus és a PSG már pengeti a hitelkártyáját. Sergio Agüero, a Premier League történetének valaha volt legeredményesebb légiósa aligha örülne egy BL-mentes szezonnak, és a szerződése 2021 nyarán kifut. Leroy Sanénak szintén. De ő enélkül is a Bayernhez megy.

Az egyértelmű, hogy Bernardo Silva, Gabriel Jesus, Aymeric Laporte, Éderson, Riyad Mahrez vagy épp a Guardiola kifejezett kérésére igazolt Rodri is a nagy klubok kívánságlistájának élére kerülnek. A legtöbbjük egyébként is a katalán szakember miatt választotta a Cityt, tehát nem esne nehezükre új csapathoz igazolni. Négy-öt klasszis kiesése után pedig már mindjárt nem topcsapat a City.

Márpedig a BBC is arról ír, hogy Pep Guardiola pozíciója is kérdéses lesz, ő nem egy olyan menedzser, aki a negyedik helyért küzd, a Juventus pedig már egyébként is bejelentkezett érte. Bár a katalán szakember többször kijelentette, tervei szerint kitölti a 2021 nyaráig szóló szerződését, akkor még nem tudta, hogy elmeszelik a klubot.

És akkor még azt sem sejtette, hogy általa annyira kedvelt Khaldoon al Mubarak klubelnök, Ferran Soriano vezérigazgató és Manszúr sejk tulajdonos tudhatott azokról a 2012–2016 közti visszaélésekről, melyekkel most vádolják a klubot. Így a büntetőjogi felelősség kérdése is szóba kerül, márpedig Guardiola híres arról, hogy szereti a korrekt, tiszta viszonyokat, morálisan stabil személyiség, nem egy megalkuvó, sunnyogó típus.

A BL, Guardiola és a legjobb labdarúgók nélkül megroppanhat a Manchester City, hiába a feneketlen kút, ekkora pénzkiesés után nem érné meg finanszírozni a csapatot. Kieran Maguire gazdasági szakértő is a elmondta BBC Radiónak, valóban nem a 30 millió fontos pénzbírság a probléma, hanem inkább az eltiltás miatt kieső bevételek okozhatnak problémát.

A Liverpool több mint 100 millió fontot nyert az előző idényben a Bajnokok Ligájával. Ebben pedig a szponzoroktól érkező bónuszok még nincsenek is benne. A döntőig vezető úton hat-hét hazai mérkőzésed is van, ezeken átlag 5 millió fontos bevétellel lehet számolni.

Azt is hozzáfűzte a szakértő a pénzkiesés mellett hosszútávon a transzferpiacon is hatalmasat bukhat a City, hiszen a topjátékosok nem mennek olyan csapatba, amelyik nem indul a Bajnokok Ligájában. Vagy sokkal több pénzért, magasabb fizetésért.

Meg kell nézni, hogy bő tíz évvel ezelőtt honnan indult a Manchester City. Igen, egy-egy világklasszis jelöltet is le tudtak igazolni, de alapvetően inkább a Premier League szintjén jó, de nem a legjobb játékosokkal kezdték az építkezést.”

Az az építkezés viszont akkor kezdődött, amikor még nem volt a pénzügyi fair play, ami viszont most megakadályozza a féktelen pénzszórást, nem tudnak bárkit, bármennyiért megvenni. Sakk-matt. De legalábbis patt.

(Fotó: Getty Images)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.