Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Napok óta szaporodik az infó Joe Paintsil és a Fradi ügyéről, de már most látszik, hogy komoly presztízsháború lesz ebből – és nem a focista jön ki belőle jól.

És azt kell mondanom, hogy talán meg is érdemelné, bár a nyakamat rá, hogy a legkevésbé ő kavarja a szart, a menedzsere és az afrikai klubja akar nagyot szakítani a 19 éves fiún.

De miről is van szó?

Paintsil, aki az ősz legjobbja volt a Fradinál, eltűnt. A ghánai 12 bajnokin hat gólt és négy gólpasszt jegyzett, mi több, a szezon gólját is ő szerezte, így aztán a csak kölcsönben lévő ghánaival meg is egyezett a Fradi, hogy a nyártól is marad Pesten, Orosz Pál szerint decemberben erről aláírtak egy papírt.

„Paintsil kölcsönszerződés alapján került hozzánk, ez bevett gyakorlat. Más kultúrközegből érkezik, nem lehet tudni, hogy fog funkcionálni. Az ő esetében is volt vételi opciónk. Június 30-ig van érvényes munkaszerződése a játékosnak, az ez utáni időszakra van vételi opciónk, amit érvényesíthetünk. Ehhez a klubnak kell megállapodnia a játékossal a javadalmazásáról, ez meg is történt egyébként írásos formában december 21-én” – magyarázta el a vezérigazgató.

Hogy miért kellett ezt elmagyarázni?

Azért, mert a támadó középpályás hazament a téli szünetre, ám vissza már nem jött, ahogy ez az afrikaiaknál már-már bevetett szokás, arrafelé lazán értelmezik  a szerződéseket, sokkal inkább a pénz motiválja őket, vagy mondjuk az emóció alapján döntenek. Az NB I-ben Mbaye Diagne és Adamo Coulibaly kényszerítette így ki az elengedését, de a Dortmund is tudna mesélni Pierre-Emerick Aubameyang és Ousmane Dembélé kapcsán.

Mi történik Afrikában?

Paintsilt hiába várták, helyette jött egy értesítés, hogy súlyos beteg, maláriás. Ezt egy kórház írta le és a menedzsere elküldte a Fradinak, és ebben a jelentésben az is ott volt, hogy a beteget hazaengedték pihenni, sok vizet kell innia. A malária ilyen lábon kihordós, lazább, rövid lefolyású verzióját nem ismerték Pesten, ezért gyanakodni kezdtek. Hívták is a kórházat, de sajnos nem érték el az orvost. És a játékost sem. Senkit.

Paintsil ügynöke megsértődött

Emmanuel Gyasi Ghánában elmondta, hogy azért lett bizonytalan Pantsil visszatérése, mert a magyar sajtóban az jelent meg, hogy engedély nélkül nem tért vissza és FIFA-eltiltással fenyegetik, pedig hivatalosan tájékoztatta a Fradit arról, hogy beteg a ghánai támadó és egészségi állapota miatt nem tért vissza még a Fradihoz. De a klub nem fogadja el ezeket a papírokat. A menedzser szerint nem tisztességes ez a játékos, ghánai klubja, és iránta, a menedzsere iránt, hogy fenyegetik a játékost, miközben tudják, hogy beteg.

Elvárom a Fraditól, hogy több tiszteletet tanúsítsanak a játékos iránt, aki a szezon gólját szerezte. Ha nem tudnak együtt érezni vele, akkor legalább ne fenyegessék!”

Azt állítják, a Fradi nem teljesítette a kölcsönfeltételeket és a Fradi magatartását látva attól tartanak, hogy rasszista megkülönböztetés érheti Paintsilt, ha visszatér Magyarországra.

A belga Genk ekkor már gőzerővel csábította a ghánai focistát, erről mi is írtunk, így persze cseppet sem lepődött meg az FTC vezetése. A Genk meg azért ment rá a támadóra, mert Paintsilék szerint szó sincs megállapodásról, nincs opciója a Fradinak, és az nem is lett lehívva.

Zárójel: a Nemzeti Sport közben azt is kiderítette, hogy Paintsil annyira gyorsan javult, hogy időközben edzésbe is áll, amiről fotóik vannak.

A Fradi bekeményít

Eközben a ghánai klubja, a Tema Youth FC egyezkedik a belgákkal, sőt már hallani, hogy meg is egyeztek, még a Ferencvárosnak is dobnának alamizsnát. Amit nem fog elfogadni a magyar klub, nagyon helyesen. Egy zürichi jogi irodával egyeztettek Oroszék, ők intézik a Ferencváros nemzetközi ügyeit, és bizony a végsőkig el fognak menni azért, hogy az igazukat érvényesítsék.

Márpedig Orosz állítása szerint papírok vannak a kezükben, tehát egyértelmű a szituáció: könnyedén kicsinálhatják Paintsilt, hiszen akár többéves eltiltást is kaphat, ha nem tér vissza a Fradihoz, megszegi a szerződést.

Persze joggal felmerül a kérdés, minek egy olyan játékos az öltözőbe, aki nem akar ott lenni, aki több pénzért menekülne nyugatra? (Tegyük hozzá, azért kerülhetett ilyen helyzetbe, mert a Fradi lehetőséget adott neki, játszhatott bőven, amivel feltornázhatta az értékét.) Ez igaz, Jürgen Klopp is megmondta, nem jó egy csapatnak, ha valaki rossz kedvű, bomlasztó hatású, el kell engedni – csakhogy nem mindenáron, nem bármi áron, lásd Coutinho és Dembélé, akikből a maximumot vették ki a klubok.

Na és végre meg kellene állítani ezeknek a mérsékelten kvalifikált menedzsereknek az ámokfutását is. Minél hamarabb, minél többet szedjünk ki a szerencsétlenből, gondolják, aztán jöhet a következő, úgyis az utcáról szedtük fel, csóró, afrikai, nem okos, azt csinál, amit mondunk.

Erre mond nemet a Fradi. Nem tehetik meg egyetlen klubbal sem pénzéhes afrikai menedzserek és sportvezetők, hogy a gyors meggazdagodást szem előtt tartva semmibe vesznek patinás európai klubokat. Paintsil végül Genkben fog kikötni, erre mérget vennénk, de el kell menni a végsőkig, meg még egy kicsit tovább is.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.