A hát edzése I. – Húzd szélesebbre
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A hátunk edzésére vonatkozó gyakorlatokat két csoportra oszthatjuk, a lehúzásokra és az evezésekre. A lehúzásokkal a hátizmok szélességét növeljük, az evezésekkel pedig vastagodást és tömörséget fokozhatjuk, aminek hatására elérhetjük a mélyen kirajzolt szép izomzatot.

Mind a két fajta típusú gyakorlatot alkalmaznunk kell edzéseink során, ha kiegyensúlyozott hátizmot szeretnénk. Nem szabad elhanyagolnunk sem a lehúzást, sem pedig az evezést, mind a két fajtából végezzük el mindig a megfelelő számú feladatot.

A hát edzésével foglalkozó cikksorozatunk első részében, először nézzünk meg három gyakorlatot a lehúzós fajtából.

Húzódzkodás

A legalapvetőbb gyakorlat a hát edzésére a húzódzkodás. Aki nagy hátat szeretne, annak húzódzkodnia kell! Előfordul, főleg a kezdőknél, hogy nem elég erősek és ezért elhanyagolják ezt a gyakorlattípust. Ha nem tudod magad kettőnél többször felhúzni, akkor is csinálnod kell. Egy kis idő múlva már három, négy, öt és remélhetőleg tíz is fog menni.

A húzódzkodás egyik alapszabálya, hogy teljesen engedjük le magunkat, ugyanis ilyenkor nyúlik meg teljesen a hátizmunk. Az ismétléseket lassan végezzük el, ne kapkodjunk. A hát edzésének sajátossága, hogy a negatív szakasz majdnem fontosabb, mint a pozitív szakasz, ebből adódik, hogy a húzódzkodás ismétléseinél lassan engedjük vissza magunkat. Emiatt sokkal nehezebb lesz a gyakorlat elvégzése, de megéri, hiszen így valóban megdolgoztatjuk az izmainkat és ténylegesen a hátizmok végzik a munka legnagyobb részét.

Lehúzás csigán - széles fogással

Ez az a gyakorlat, amivel sokan helyettesíteni próbálják a húzódzkodást, mivel ez a folyamat is a hát szélességét növeli. Ez rendben is volna, de a húzódzkodást akkor sem szabad kihagyni, és a csigás lehúzást utána is elvégezhetjük. A két gyakorlat hasonlít, de mégsem ugyanaz.

Amikor széles fogással végezzük el a lehúzást, akkor ezzel a mozgással növelni tudjuk az előzőleg, a húzódzkodás alatt bekövetkezett vérbőséget. Régóta folyik a vita arról, hogy a mell elé, vagy a nyak mögé húzzuk-e le a rudat a kellő eredmény elérése érdekében. Véleményünk szerint mindkét fajta jó gyakorlat, csináld azt, amelyik számodra szimpatikusabb. A lényeg, hogy mind a két esetben teljesen húzzuk le a súlyt és enyhén homorítsunk a lehúzáskor. A homorításra figyeljünk, tényleg csak kicsi legyen, ne dőljünk hátra és ne is hintázzunk a gyakorlat végzése közben.

Lehúzás csigán - szűk fogással

Amikor szűk fogást alkalmazunk, akkor azok növelik a mozgástartományt, ezáltal jobb összehúzódást eredményeznek az így végzett gyakorlatok. Elsősorban azoknál előnyös az ilyenfajta szűk fogással végzett feladat, akiknek rövid a hátuk, azaz a széles hátizom tapadási pontja a törzsön feljebb helyezkedik el. Ez a gyakorlat megdolgoztatja a széles hátizmot, főleg az alsó területeket.

A következő részben az evezős gyakorlatokat mutatjuk be, mellyel tömörebbé és vastagabbá építheted a hátadat.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.