A spanyol bajnoknál nagyobb a nyugalom és a csend, mint a rivális Barcelonánál, de így is akad néhány olyan dolog, amit meg kell oldania a klubvezetésnek és Zidane-nak ahhoz, hogy versenyképes legyen a Real Madrid a következő szezonban.

A spanyol Marca vizsgálta a Real Madrid helyzetét, a lap azt írja, hogy ellentétben az előző években megszokottakkal, az idei nyáron a koronavírus-járvány okozta gazdasági következmények miatt nem várható, hogy a Real Madrid súlyos eurómilliókat fog elkölteni a piacon. A keretnek viszont vannak gyengeségei, és ezt kell valahogy megoldania Zidane-nak és a madridi vezetőségnek.

Casemiro helyettesítése, tehermentesítése

A brazil védekező középpályás a Zidane-korszak egyik legfontosabb tagja, az elmúlt években bérelt helye volt a kezdőben, és a teljesítményére általában nem lehetett panasz: védekező játékával biztonságot adott a csapatnak, és lehetővé tette, hogy Marcelo kihasználja a támadásbeli remek adottságait.

Az előző idényben 4080 percet töltött a pályán Casemiro, a legtöbbet az egész keretből. Nincs egy olyan cseréje, aki természetéből adódóan tudná pótolni, és a krízis miatt valószínűleg Eduardo Camavinga leigazolása sem fog megvalósulni. Ez pedig azt jelenti, hogy Zidane-nak házon belül kell megoldania a pótlását/tehermentesítését, valószínűleg Valverde és Kroos fogja néha átvenni a brazil szerepét a pályán – amellett, hogy mindkettőre alapemberként számít a francia edző más szerepkörben.

Egyetlen klasszis gólszerzője van a csapatnak

És az továbbra is Karim Benzema. A francia csatár roppant fontos gólokat szerzett az előző idényben, az ő extra teljesítménye nélkül valószínűleg nem nyerte volna meg a bajnokságot a fővárosi csapat. Hazard sérült volt és ha játszott, akkor sem találta a ritmust, Asensio szintén megsérült, és Bale, Vinícius és Isco is a várakozásokon alul teljesített.

Luka Jovicnak kellett volna betennie a saját részét a közösbe, a szerb csatárnak azonban borzasztóan pocsék szezonja volt, mindössze 17 bajnokin lépett pályára, két gólt szerzett.

A Marca szerint a Dortmundból Haalandot akarta megvenni Florentino Pérez, de a jelenlegi pénzügyi helyzetben ez a transzfer nem reális, így abban reménykedhetnek a klubnál, hogy egyrészt Benzema az új idényben sem fog lassítani, Jovicék pedig felveszik a ritmust és elkezdik rúgni a gólokat.

Isco hullámvölgye

Az egyik legtehetségesebbnek tartott spanyol karmester 28 éves, futballközhellyel élve: a legjobb korban van. A teljesítményén azonban ez nem látszik.

Az előző átigazolási időszakokban többször felmerült, hogy távozik, de igazán komoly kérője épp a gyenge formája miatt nem volt. Érezhető, hogy Zidane sem bízik a játékosban, közben telnek az évek, Isco karrierje pedig megrekedt. Két éve hat góllal zárta az idényt, az előző szezonban ezt megfelezte. A klubnak eközben szüksége lenne egy kreatív, jó formában levő Iscóra. Főleg, mert továbbra is kérdés, hogy a kölcsönből visszatérő Ödegaard mennyire tudja elviselni a nyomást, és képes lesz-e elnyerni Zidane bizalmát.

Hátvédgondok a jobb oldalon

Ami Casemiro a védekező középpályás posztján, az Dani Carvajal a jobb oldali szélső védő pozíciójában. Carvajal évek óta egy viszonylag magas színvonalat hoz, ami egyrészt remek dolog a Real Madrid számára, másrészt felvet egy problémát is. Minden meccsen nem játszhat, kell egy csere, de olyasvalaki, aki elfogadja a hierarchiában betöltött szerepét, ugyanakkor, ha pályára lép, tud teljesíteni.

Álvaro Odriozola bayernes kölcsönszerződése lejárt, visszatér a Real Madridhoz, és ha szükséges, akkor Lucas Vásquez is képes defenzívebb szerepkörben játszani, bár ő már tényleg vészmegoldásnak számít.

Ezért is meglepő, hogy a Madrid könnyen elengedte Achraf Hakimit, a marokkói játékosért 40 millió eurót fizetett az Inter. A Realnál valamiért nem számoltak vele, pedig az előző idényekben bizonyította a Dortmundban, hogy posztján abszolút elit futballista.

Hazard fájós bokája, gyenge formája

Eden Hazard-t azért vette meg tavaly nyáron Florentino Pérez, hogy a következő évek (siker)csapatának a vezére legyen, valamilyen szinten pótolja a Ronaldo által hagyott űrt. A belga túlsúlyosan kezdte az előző szezont, majd többször megsérült, és ha játszott, akkor is árnyéka volt önmagának. Mindössze egy gólt rúgott, ez pedig borzasztóan kevés egy olyan játékostól, akiért 115 millió eurót fizettek és papíron az egész keret legfontosabb támadójátékosának kellene lennie.

Hazard állítólag most is plusz kilókkal érkezett az edzőtáborba, és most is sérült a bokája. Zidane meg közben abban reménykedik, hogy fizikálisan a lehető leghamarabb összekapja magát és a következő évben már egészséges lesz.

Tavasszal még arról pletykált a nemzetközi sajtó, hogy Mbappé érkezhet a csapathoz, a tárgyalások azonban megszakadtak a koronavírus miatt, reálisan nézve a francia leghamarabb jövő nyáron igazolhat a Real Madridhoz. Hazard-on tehát nagy a teher, a következő hónapokban bizonyítania és teljesítenie kell, egyértelműen a csapat egyik vezéreként számít rá Pérez és Zidane is.

Nagybevásárlást tehát nem fog tartani a Real, az eladások terén azonban erős nyara van a fővárosiaknak:

(Fotó: Getty Images; A cikk a Marca írása alapján készült)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.