Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A stadionépítési láz csak nálunk új keletű hóbort, sőt, csak nálunk hóbort, más kultúrákban már az elmúlt évszázadban is szerves része volt a szórakozásnak, hogy hatalmas sportlétesítményben, tömött lelátók előtt sportolnak a népek. De ott tényleg a szurkolóknak épül, és tényleg megtelik, és tényleg történelme van ezeknek. Össze is szedtük a világ tíz legöregebb aktív stadionját.

1. Melbourne Cricket Ground (Melbourne, Ausztrália)

A hatalmas, több mint százezres stadion 1854-ben épült, és még ma is rendre megtelik. A nevéből adódóan a krikettmeccsek szentélye az MCG, de ausztrálfutball-szezon megkoronázása, a Grand Final is itt zajlik minden év szeptemberében. Amellett, hogy a legöregebb, itt vannak a legmagasabb oszlopokon a reflektorok is. (A fenti képen is ez az öreg monstrum látható belülről.)

2. Churchill Downs (Louisville, Kentucky, USA)

Az USA-ban is komoly hagyománya van a stadionépítésnek, ott meg ugye főleg a baseball miatt húztak fel hatalmas létesítményeket, vagy épp lóverseny miatt. Ezek közül a legidősebb a louisville-i Churchill Downs, amit 1875-ben építettek, és lóversenyre használnak, a híres Triple Crown egyik helyszíne is itt van.

3. Anfield Road (Liverpool, Anglia)

Még mindig angol nyelvterületen vagyunk, és ne is nagyon várj mást a későbbiekben is, magyar stadion nincs a tízben. A Liverpool FC pályája, az Anfield még ma is a leghangulatosabb stadion a világon, az akusztikája egyedi, holott 1884-ben húzták fel. Jó, azért ehhez kell egy elhivatott szurkolótábor is.

4. Old Trafford (Manchester, Anglia)

Nem véletlenül óriási a rivalizálás a két vörös gárda között, a Liverpool után a Manchester United stadionja a legöregebb aktív létesítmény, 1910-ben tákolták össze. A neve árulkodó azért. Az Old Trafford a világ egyik leghíresebb stadionja, emellett akkoriban a legmodernebb és legfejlettebb volt, persze azóta már többször kipofozták.

5. Fenway Park (Boston, Massachusetts)

Vissza az USA-ba, a keleti part és a major ligák legöregebb sportpályája a bostoni Fenway Park, 1912-ben építették. Nemcsak a Boston Red Sox miatt híres, hanem a különleges megoldások miatt is, a korlátozott építési terület miatt lett egyedi, a bal oldali Green Monster fal pedig majdnem olyan híres, mint a baseballcsapat.

6. Wrigley Field (Chicago, Illinois)

Az 1914-ben épült chicagói baseballstadion a második legöregebb MLB-pálya, nemrég volt tehát 100 éves.

7. Wimbledon (London, Anglia)

Angliában nemcsak focipályákat építettek az 1900-as évek elején, hanem a komoly tradíciójú, a világ egyik leghíresebb sportlétesítményét is ekkor húzták fel. Az 1922-ben épült wimbledoni teniszközpontban rendezik ma is a legnépszerűbb Grand Slam-tornát.

8. San Siro (Milánó, Olaszország)

Az első, és egyetlen nem angol nyelvterületen fekvő stadion a listán a milánói San Siro, melyet 1925-ben építettek, aztán 1990-ben modernizálták a vébé miatt. A különleges megoldások miatt nem kizárólag a sportrajongók, hanem az építészet szerelmesei is látogatják bőszen.

9. Bryant–Denny Stadion (Tuscaloosa, Alabama)

1929-ben épült az Alabama Egyetem futballstadionja, melyet az egyetem egykori híres elnökének, George H. Denny tiszteletére Denny Stadionnak neveztek el, aztán 1975-ben a legendás edző, Paul “Bear” Bryant nevét is hozzácsapták. 101 821 ülőhelye van, ezzel a világ 10. legnagyobb stadionja, listákon pedig ezzel a számmal az élen áll, holott Tuscaloosa mindössze 95 ezres város.

10. Notre Dame Stadion (South Bend, Indiana)

Az egyetemi futball történetének talán leghíresebb stadionja, melyet a világon szinte mindenhol ismernek. Az 1930-ban épült tál alakú "colosseum" gyakorlatilag a semmi közepére épült, főleg parkolókkal van körülvéve. Eredetileg 60 ezres volt, ma már 80 795 néző befogadására képes.

(Forrás: EscapeHere)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.