Gorillajelmeztől a Himalájáig – A világ legextrémebb maratonjai
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Megszámolni sem tudod, hányszor futottad le a maratont? Már mindenhol lenyomtad a 42 195 métert New Yorktól Tokión át Berlinig? Megvolt ugrókötelezve és hátrafelé is? Akkor itt az ideje, hogy rámenj az extrémebb verziókra! Hiszen maratont bárhol lehet futni, és úgy tűnik, szinte mindenhol futják is az északi sarktól a Szaharáig.

A Kínai Nagy Falat

Az emberiség egyik legnagyobb építményén, a Kínai Nagy Falon bőven van hely maratont futni, hiszen a világűrből is látható építmény 8850 km hosszú! Az 1999 óta megrendezett szám előnye, hogy a versenyzők sok olyan vidékre is eljuthatnak, ahová egyébként csak nehezen, ráadásul futás közben bepillantást kapnak az autentikus kínai életformába is. Nem, nem mobiltelefon-összeszerelő üzemeken futnak keresztül, hanem apró falvakon, ahol a helyi földművelésből élő emberek nagy szeretettel fogadják őket.

Mindeközben pedig 5164 lépcsőfokot kell megmászniuk. Nem véletlen, hogy a résztvevőknek általában 50%-kal tovább tart teljesíteni a távot, mint egy hagyományos maratonon!

Ugorj le a sarokra!

A Kínai Nagy Fal nem elég extrém? Semmi gond. Le- vagy felruccanhatsz az északi, illetve déli sarkra, hogy ott fusd le a maratont. A körülmények szinte ideálisak, hiszen a mínusz 25–35 fokos hidegben biztosan nem fogsz túlságosan megizzadni futás közben. És ha nem fáradtál el eléggé, futhatsz ultrát is, vagyis a maratoninál hosszabb távot, összesen 100 kilométert. És még azzal is elbüszkélkedhetsz, hogy tudsz vízen járni, pontosabban futni, hisz az egész verseny a tenger fagyott vízén zajlik. Apró szépséghibája, hogy kb. 15 ezer dollárt, vagyis nagyjából hárommillió forintot kell kiszedni a malacperselyből, mivel viszonylag kevés fapados járat indít gépeket arrafelé.

Együtt a csúcson – Everest Maraton

Értem, szóval neked az extrém hideg önmagában smafu! Kell némi extrém magasság és oxigénhiány is? Akkor az Everest Maratont neked találták ki. A Nepálban megrendezett verseny 5184 méteren, a hegymászó alaptábortól indul, és onnan 3446 méterre az első serpa városig tart. A gond az, hogy előtte fel is kell jutni valahogy a rajthoz, és attól tartok nincs mozgólépcső, de legalább közben valamelyest hozzá lehet szokni az oxigénhiányos körülményekhez. Erre van is elég idő, ugyanis verseny előtt 26 napot töltenek együtt a futók, hogy a közösen akklimatizálódjanak. Szóval nem baj, ha maradt még némi szabid!

Zombik a hegyen – The Pikes Peak Marathon

Lejtőn lefelé futni neked nem nagy kunszt? Szeretnél inkább egy olyan versenyt, ahol félútig caplathatsz felfelé közel 2400 méteres magasságig, ahol a levegő olyan ritka, hogy még a fák sem nőnek? A verseny kezdeténél tapasztalható harminc fokot pedig gyakran nulla fok alatti hőmérséklet és havazás váltja fel. Ebben a magasságban a legtöbb futónak harminc percnél is több időt vesz igénybe lefutni – a vánszorgás megfelelőbb kifejezés – egy mérföldet. A szervezők nem véletlenül hasonlítják zombik vonulásához. Mindezt azért, hogy aztán lefelé, a rendkívül durva terepen szinte biztosan összeszedj néhány salakkal teli, égető horzsolást. Ha ez sem tántorít el, akkor a coloradói Pikes Peak Maratont neked találták ki.

Sülve-főve – Valley Badwater Ultramaraton

Eddig egyik sem volt elég nagy kihívás? Akkor irány a Világ Legkeményebb Futóversenye, a Valley Badwater Ultra-maraton! A körülmények itt is elég messze vannak az kellemestől: összesen 3962 méter emelkedőt és 1433 méter lejtőt kell leküzdeni a 217 kilométeres távon. Mindeközben akadnak olyan szakaszok, ahol az 55 Celsius-fokot is eléri a hőmérséklet. Felkeltettem az érdeklődésedet? Most azonnal be is neveznél? Van egy rossz hírem; a verseny sajnos meghívásos, és csak az a kilencven kiválasztott, ultrakemény, megaszívós, szögkemény sportoló vehet részt benne, akik már letudtak egy–két hasonló megmérettetést.

A pokol ehhez képest wellness hétvége – Maraton des Sables

Azt hiszed, nem lehet fokozni? Tévedsz! Marokkóban, a Szaharában 1986 óta minden évben megrendezik a Maraton des Sables ultramaraton elnevezésű kiruccanást. Ezen a versenyen a világ egyik legbarátságtalanabb klímájú vidékén kell összesen 251 km-t lenyomni, hat nap alatt. Ez minden nap egy teljes maratont jelent, de van olyan szakasz, ahol kilencven kilométert kell abszolválni egyben. Mindeközben meg kell küzdeni az emberfeletti meleggel, a minden testnyílásodba beférkőző homokkal és a gyakori homokviharokkal.

1994-ben például az egyik versenyző eltévedt egy ilyen viharban, és csak kilenc nappal később került elő, 13 kilóval könnyebben. De akadt olyan év is, amikor ketten is meghaltak a verseny során. És ők is kifizették a négy–öt ezer eurós részvételi díjat.

Állati küldetés – The Big Five Marathon

Az önsanyargatás mégsem a te műfajod, de azért szeretnél valami extrát, és az állatokat is kedveled? Akkor irány Dél-Afrika és a Big Five Maraton! A Forbes Magazin által a tíz legjobb maraton közé sorolt verseny különlegessége, hogy az egész távot az entabeni vadasparkban rendezik, ahol a versenyzők négy nagy vad: az elefánt, az orrszarvú, az oroszlán és a leopárd közvetlen közelében futhatnak. Se kerítés, se fegyveres őrök! Egy oroszlánnal a nyomodban pedig könnyen lehet, hogy megfutod életed legjobb eredményét!

Másnaposok maratonja – Madoc maraton

Zárjuk le a mazochista korszakot egyszer és mindenkorra, és ugorjunk fejest a hedonizmus tengerébe! Hol máshol, mint Franciaországban? A Bordeaux közelében található Medoc tartományban szinte egymást érik a festői szépségű borászatok, ezek között futhatják le a távot a versenyzők. De itt természetesen nem vízzel vagy izotóniás italokkal mérgezik szegény futókat, hanem jó fajta fehérborral, banán és müzliszelet helyett pedig organikus géllel, osztrigával frissítik őket. Mindezek mellett nagy figyelmet fordítanak a vicces jelmezek viselésére is. Vigyázat, izomláz mellett komolyabb fejfájás is követheti a versenyt!

Forró hangulat és csoki – Hot Chocolate maraton

Ha nem érezzük annyira magunkénak, hogy tántorogva, öklendezve fussuk le a maratont, de mégis szívesen kényeztetnénk magunkat valamivel, akkor ott az amerikai szervezésű Forró Csoki maraton, ahol minden a csokiról szól. A frissítőállomásokon forró csoki vár mindenkit, és a befutók egy különleges csokikból készült csomaggal billenthetik helyre az energiaszintjüket. Értelemszerűen a versenyt nem a nyári kánikulában szokták megrendezni.

Nem csak úszóknak: víz alatti maraton

Tényleg létezik ilyen verseny. De mielőtt elkezdenél azon spekulálni, miként lehet ennyi ideig visszatartani a lélegzetet, jó tudnod, ez a verseny nem úgy néz ki, hogy egy csomó őrült a tengerfenéken igyekszik skerázni egy bazi nagy kővel az ölében, hanem egy speciális futópadot tesznek a víz alá, és azon futnak a delikvensek, miközben a fejük kint van a vízből. A technikát sérült katonák és sportolók rehabilitálásához használják, hiszen a víz felhajtó ereje miatt csak minimálisan terhelődik a térd.

Zombik, gorillák és szentjánosbogarak

A végére pedig jöjjön néhány az úgynevezett fun-running kategóriából, vagyis azon versenyek közül, ahol a lényeg elsősorban a szórakozás, nem a futás.

A Firefly Run egy igazán látványos és jó hangulatú verseny, ahol minden részvevőnek valamilyen színesen világító, foszforeszkáló kiegészítőt kell viselnie. Természetesen az extrém jelmezek sincsenek kitiltva a versenyről. Magát a futást pedig rengeteg látványos, a fények köré épülő program kíséri. Nyilván nem nappal rendezik meg!

Nem hagyhatom ki a már korábban itt a Playeren többször is emlegetett Run For Your Lives zombis kalandfutást, ahol egy öt kilométeres szakaszon kell menekülni a zombik elől. Vízen, sáron, labirintuson és alagutakon keresztül. Lehet jelentkezni zombinak és futónak egyaránt.

Végül pedig jöjjön a legszórakoztatóbb fun-runként számon tartott Gorilla Run. A recept nem túl bonyolult: minden egyes résztvevőnek tetőtől talpig szőrős gorillajelmezben kell lefutni a hét kilométeres távot. A versenyzők további kiegészítőkkel teszik egyedivé a jelmezüket, hogy ne legyenek csak egyek a sok gorilla közül. Van, aki bikinit húz, van, aki parókát vagy hokimezt. Az amerikai–angol kezdeményezés azonban több egyszerű marhulásnál, ugyanis az a célja, hogy pénzt gyűjtsön az afrikai gorillák megmentésén fáradozó alapítványoknak. És teszik ezt elég jó eredménnyel, ugyanis az idén tizedik alkalommal megrendezett Gorilla Run közel kétmillió fontot majmolt össze.

(Fotó: a versenyek hivatalos oldalai)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.