A Sporttanulmányok Nemzetközi Központjának (CIES) kimutatásai általában tartalmaznak olyan részeket, amire felhúzzuk a szemöldökünket. 

A CIES egy algoritmus alapján állít fel különböző rangsorokat, a legújabb az öt európai topliga 98 csapatát rangsorolja a keretek összértéke alapján, vagyis hogy hány millió eurót kapna az adott klub, ha úgy döntene, eladja az összes futballistáját, kivéve azokat, akik kölcsönben vannak.

A CIES értékei általában nagyban eltérnek például a Transfermarkt számaitól, ebben a cikkben nem fogjuk eldönteni, hogy esetenként melyik forrás a reálisabb, maradjuk a CIES kimutatásánál. Amely szerint a Manchester City rendelkezik a legértékesebb kerettel az öt topligában, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a CIES szerint a Cityé a világ legdrágább kerete az 1,28 milliárd eurós értékével. A második a rangsorban a Manchester United (1,214 milliárd), míg a harmadik a BL-győztes Chelsea (946 millió). Ez nem feltétlen meglepetés, a Barcelona negyedik helye viszont már az.

A katalán klub az anyagi csőd szélén áll, a spanyol fizetési szabályok miatt nem tudta nyáron megtartani Lionel Messit, és csak olyan játékosokat tudott igazolni, akik ingyen érkeztek a klubhoz. A CIES szerint viszont ennek a meggyengült keretnek is 896 millió euró az összértéke. Ez még úgyis némiképp fura, hogy ismert, a CIES a fiatal tehetségeket viszonylag magasan értékeli, és ilyen téren a Barcelona jól áll.

A PSG nyolcadik pozíciója is meglepetés. Az előbb említett logika mentén ez is megmagyarázható valamilyen szinten, a Párizs idősebb játékosokat is megszerzett a nyáron (Messi, Ramos), de azért így is olyan értékek vannak a keretben, mint Mbappé, Neymar, Donnarumma, Hakimi, Verratti és tovább lehetne folytatni a sort. A CIES kimutatása szerint ez a keret azonban csak a topligák nyolcadik legértékesebbje.

A Sporttanulmányok Nemzetközi Központjának kimutatása szerint az európai topligák tíz legértékesebb keretével rendelkező futballklubja:

Fotó: CIES Twitter

Egy nemrég megjelent kimutatás szerint Mbappé mindössze a világ 12. legértékesebb futballistája:

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Ronaldo hazugnak nevezte az Aranylabdát alapító France Football főszerkesztőjét