És mindezt Ádámfi Attila, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) főigazgatója mesélte büszkén, miután látogatást tett Párizsban és Los Angelesben.

Ádámfi a szervezőbizottságok vezető képviselőivel tárgyalt a két vetélytársnál, akik Budapest mellett szintén pályáztak a nyolc év múlva esedékes olimpia rendezésére, és még nem léptek vissza.

Az MTI-nek mesélt élmények alapján merészség lenne azt állítani, hogy Budapestnek reális esélye van a rendezés elnyerésére.

Párizs

Korábban már kétszer is rendezhetett olimpiát, és voltak elbukott kandidálásai is, nagy tapasztalattal rendelkezik a pályázás terén. De Párizs tanult a korábbi, nem túl sikeres kampányokból, ezért a mostani pályázatot nem politikusok, hanem korábbi kiváló versenyzők vezetik.

"Erre jó példa, hogy a párizsi pályázat sportigazgatója – miként a Budapest 2024 esetében az olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó, Mizsér Attila – az a Jean-Philippe Gatien, aki asztaliteniszben olimpián ezüst- és bronzérmes, amellett vb- és Eb-győztes is volt. A francia szervezőbizottság két vezetője közül az egyik Tony Estanguet, aki kenu szlalomban 2000-ben és 2004-ben is olimpiát nyert, a másik pedig Bernard Lapasset, a rögbisek világszövetségének volt elnöke, tehát két, abszolút a sportból jövő ember" – fogalmazott a magyar sportdiplomata.

Tapasztalatai szerint, mint minden európai nagyvárosnak, Budapest mellett (igen, ezt írták) Párizsnak is nagyon jó a tömegközlekedése, szemben Los Angelesszel, ahol más jellegű kihívásokkal kell megküzdeni.

„Párizsban ma napi szinten nyolc és fél millió embert szolgál ki a tömegközlekedés 13 metróvonallal, de 2024-ig további négy metróvonal építését tervezik.”

Ami még nagyon nagy előnye a francia pályázatnak, hogy

már csak egyetlen egy olimpiai sportlétesítményt, egy vízi komplexumot kell megépíteni, az összes többi már vagy létezik, vagy időszakos helyszín lesz.

Az olimpiai falut is kicsit új konstrukcióban gondolják megvalósítani a Szajna mentén. "A parton húzzák fel a falut, de például mobilmedencét építenek a folyóba, itt lehet az edzésük az úszóknak, a kajak-kenusoknak, az evezősöknek."

Los Angeles

Amerikában egészen mások a tömegközlekedési kultúrák és szokások.

"Los Angelesben, amely amúgy Párizshoz hasonlatosan korábban szintén két ízben rendezhetett olimpiát, a létesítményeket már most kétszer hat-nyolc sávos autópályák kötik össze, ami arrafelé teljesen normális. Egyetlen területen van náluk kis lemaradás, de már elfogadták azt az ép ésszel alig felfogható összegű fejlesztést, miáltal olyan szintre hozzák a tömegközlekedést, amely megfelelően kiszolgál majd egy esetleges olimpiai rendezést" – jelentette ki Ádámfi, aki szerint

Los Angeles olyan szinten van, hogy "tulajdonképpen ma meg tudná rendezni az ötkarikás játékokat".

"Főleg profi sportjaiknak, gördülékenyen működő óriási sportrendezvényeiknek köszönhetően szinte minden létesítményük megvan, ezeket nap mint nap használják. Ahol például a súlyemelő versenyek lennének további öt más sportággal együtt – ami olimpia idején naponta olyan hetvenezres látogatói számot jelentene –, ott ma napi 150-200 ezer ember kiszolgálására képes infrastruktúra működik."

A főigazgató szerint Los Angeles további nagy előnye, hogy az olimpiai falu gyakorlatilag készen van.

"Ha ugyanis nyernek, a híres helyi egyetemnek, a UCLA-nek a kollégiumát fogják használni, minimális kiegészítésekkel és fejlesztésekkel. Mostani befogadóképessége 13 ezer fő, ezt 16-17 ezresre bővítik."

Az amerikaiak a játékok idején a sportolóknak edzéslehetőséget vagy az olimpiai faluban biztosítanának, vagy az adott sport versenyszínhelyén, ami "kényelmes megoldást, nagy könnyebbséget jelent, hiszen kevesebb utazással is jár".

Ádámfi Attila úgy látja, Budapest roppant erős mezőnyben, kemény versenyben vesz részt.

És keményen nyomul is a két metropolisz ellen, látványtervekkel, amikben simán felvesszük a versenyt a franciákkal és az amerikaiakkal:

Újabb hatásos látványképeket mutattak a 2024-es tervezett budapesti olimpiáról

És ezt olvastad már?
Mutatjuk a futball Eb gólkirályának modell lánytestvérét