Egy teljesen váratlan fordulattal Vidalt igazolja le a Barcelona. De miért?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha van játékoskarakter, amely nem illik a Barcelonába, az épp Arturo Vidal, viszont ha van karakter, akire nagy szükség lehetne ott, az is épp Vidal.

A kicsit talán kacifántos felütést egyszerűsítem: Arturo Vidal személyisége és játékstílusa sem az ún. Barca-DNS, a chilei habitusa, botrányai (állítólag keményen iszik is), feltűnősködése, a pályán mutatott agressziója és viselkedése nem passzol a Barcelona attitűdjéhez, a kvázi jófiússághoz, botránymentességhez. Ibrahimovic is ezért volt testidegen ott, ezért lett tulajdonképpen kinézve, elküldve.

Ezért teljesen érthetetlen a hír, miszerint megegyezett a Barcelona Vidallal és a klubjával, a Bayern Münchennel is.

Arturo Vidal szinte bizonyos, hogy a Barcelona játékosa lesz három évre, évi 9 millió eurós fizetésért.

Két neves újságíró is megerősítette ezt, Gerard Romero 20 millió eurós, Gianluca Di Marzio pedig 28 milliós vételárról ír. Ez egy ilyen tudású és tapasztalatú játékos esetében aprópénz, szinte ingyen van.

Gerard Romero on Twitter

☎☎☎ ARTURO VIDAL. El FCB y el chileno cerraron anoche el contrato que lo ligará 3 temporadas. Con una ficha anual de 9M limpios incluidos variables (número de partidos) #mercato en @EsportsRAC1

De ha ennyire nem odaillő, miért mégis ő?

Röviden: mert mindenképp akartak egy erős embert a középpályára Paulinho távozása miatt, viszont Rabiot, Kanté és De Jong pedig nem jött össze (sőt talán Pogba sem, bár azt cáfolták, hogy őt is akarták).

Igaz, amíg Rabiot nem ad egyértelmű választ, addig Vidalt sem jelentik be, a franciától függ, de minden bizonnyal hosszabbít Párizsban. Így lett végül Vidal, pedig mindvégig az tartotta magát, hogy Thiagót hozzák vissza a Bayernből.

Hosszabban: Vidal egy kemény legény, igazi harcos ilyen pedig kevés, vagy egyáltalán nincs Barcelonában. Mascherano volt a harcosság megtestesítője ott, ám ő távozott, mindenki más a középpályán és elöl is művészlélek, de a mai fociban ez már kevés, érzik Barcelonában is. Szervezőjük, fifikás, ügyes emberül bőven akad középre, de ütköző nincs.

Vidal egy box-to-box középpályás, aki beleáll mindenbe, rengeteget fut, ütközik, tekintélyt szerez, ha kell rendet vág, miközben azért focizni is tud. Felpörgeti a csapatot, egy olyan gladiátor, aki harcossága ellenére nem veszti el a fejét (igen, meglepően kevés a lapja!) és jó hatással van a többiekre is. Az energia és küzdőszellem leginkább Rakiticben van most meg a Barcában, de azért ő is inkább jófiú.

Nem mellesleg százszoros válogatott, van a lábában 54 BL- (és 14 gól), 196 Bundesliga- és 124 Serie A-meccs. Olyan tapasztalata van, ami most Iniesta távozása után igencsak hiánycikk lett Barcelonában.

A kérdés az, hogy a Barcelona mint klub lesz-e olyan hatással rá, hogy képes legyen beállni a sorba. Hogy megtisztelő-e neki eléggé az, hogy 31 évesen egy ilyen klubban játszhat, ilyen társakkal, és így kizárólag a focira fog fókuszálni, nem a piálásra és a fodrászra. Mert, ha igen, akkor nagy segítség lehet a katalánoknak.

(Fotó: VI Images via Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.