Rohamléptekben halad a tűzoltás, az átalakítás, a pénzgyűjtés és az erősítés Barcelonában.

Joan Laporta elnök és Mateu Alemany sportigazgató az elmúlt félév során rengeteget dolgozott, hogy valahogy egyenesbe állítsa a hatalmas klubot, melyet Josep Maria Bartomeu elnöklése majdnem teljesen tönkretett. A fizetések csökkentése és átütemezése, játékosok kölcsön- és eladása után most újabb kemény húzásra készül Laporta:

júniustól fizetési plafont vezet be a futballcsapatnál, évi nettó tízmillió eurónál senki sem kaphat többet.

Azt mondta az elnök, hogy aki szeretne Barcelonába igazolni, annak alkalmazkodnia kell az új helyzethez. Ezzel meg akarja akadályozni, hogy ismét megtörténjen az, ami az előző elnök alatt, amikor is annyira az egekbe szöktek a bérek, hogy hatalmas adóssága lett a klubnak és nem tudtak új játékosokat igazolni.

Persze kiskapu lesz, elvégre mindenképp szeretné leigazolni Erling Haalandot: néhány változóval fognak kompenzálni, hogy nagy sztárokat is tudjanak igazolni, de mindenkire érvényes lesz a fizetési sapka, kivétel nélkül.

Hogy honnan lesz pénz? A fenti intézkedések mellett például a Barça Studios jogainak 49%-át eladják a a következő szezonra, amitől a klub bértömege 98 millió euróról körülbelül 400 millióra ugrana a következő szezonra. Valamint új mezszponzorok is érkeznek, akik összesen évi 80 millió eurót fizetnek, ami világcsúcs:

szinte biztos, hogy a mezen a Spotify fog megjelenni, az edzőszereléseken pedig a Polkadot.

Eközben a csapat megerősítésén is dolgoznak, Ferrán Torren után érkezik még egy szélső a csapathoz. Ő is spanyol, ráadásul korábbi Barcelona-játékos:

mindenben megállapodtak a Wolverhamptonnal, Adama Traoré kölcsönben érkezik fél évre a katalánokhoz.

Minden idők legizmosabb szélsője mehetett volna a Tottenhambe is, de inkább elutasította a londoniakat, mert mindenáron Barcelonába akart igazolni. Annyira, hogy egy masszív fizetéscsökkentést is benyel, csakhogy együtt dolgozhasson Xavival.

A szerződésben nem lesz vételi opció a 26 éves mali származású, de spanyol válogatottra, amennyiben megtartaná a Barca, Trincaõval fizethetnek, aki pedig a Wolvesnál van kölcsönben. (Más források szerint egy 30 milliós, nem kötelező opció lesz a szerződésben.)

Traoré mellett még januárban igazolna egy középcsatárt és egy szélsővédőt is a Barcelona. A jelölte sora hosszú: Álvaro Morata, Nico Tagliafico, Álex Grimaldo, Thomas Meunier, Patrick Schick, többek között.

Nagy segítség lesz, hogy nagy valószínűséggel megszabadulnak Ousmane Dembélé bértömegétől, az más kérdés, hogy a 140 milliós szélsőt maximum 5-10 millióért tudják majd elpasszolni.

(Kiemelt fotó: Joan Valls/Urbanandsport/ NurPhoto via Getty Images; fejléckép: Jacques Feeney/Offside/Offside via Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hihetetlen fordítással lett bajnok a Manchester City
Nem könnyű elkezdeni a futást, de most Nyári Dia is segít benne