A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, vagyis a FINA a magyarországi vizes vb alatt, hétfőn döntött arról, hogy a 25 méteres medencés vb-nek 2022-ben az oroszországi Kazany, két évvel később pedig a magyar főváros lehet a házigazdája.

A rövid pályás vb-kre 2016 szeptemberében Svájc, Németország, Oroszország, Magyarország, Hongkong és az Egyesült Arab Emírségek jelezte, hogy pályázni kíván. A végső megméretésre Hongkong, Tajvan, Oroszország és Magyarország maradt versenyben. Végül Budapest nyert.

Ennek a döntésnek az eredményeképpen tovább bővült a Budapesten rendezendő vizes világesemények sora, ugyanis jövőre junior szinkronúszó-világbajnokságnak, 2019-ben junior úszó-világbajnokságnak ad otthont a Duna Aréna, 2020-ban pedig az úszók, vízilabdázók, szinkronúszók és műugrók Európa-bajnokságát rendezik meg a fővárosban.

Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke már korábban jelezte, amennyiben nem Budapest neve kerül elő valamelyik borítékból, akkor lemond posztjáról. Hozzátette, a fantasztikus Duna Arénának minél több nagy nemzetközi versenyre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően kihasználják.

A most zajló világbajnokságról Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója elmondta, már néhány nap alatt bebizonyosodott, hogy a lehető legjobban döntöttek, amikor Budapest kapta meg a vb rendezését. Hozzátette, a helyszínek gyönyörűek, a szurkolók pedig fantasztikusak.

(MTI)

És ezt olvastad már?
Tovább épülhet Birminghamben a Liverpool-nosztalgiacsapat