Egy évet csúszott, de legalább még jobban vártuk. Elindult a tokiói nyári olimpia, hangolódásképp felelevenítjük az emlékezetes magyar pillanatokat. Ma Kolonics Györgyre emlékezünk, és nem csak az aranyérme miatt.

Sydney nem volt a legsikeresebb olimpia magyar szempontból az utolsó napig. A dicső vasárnap négy magyar siker volt – az olimpiák története során először fordult elő, hogy egy nap négy aranyat nyerjünk. Természetesen a vízben hoztuk az első helyeket, a vízilabdacsarnokban egy, a kajak-kenu pályán pedig három aranyat szereztünk.

Ezek közül is talán a legszebb Kolonics György kenu egyes diadala volt. Egyrészt, mert egyesben nyerni mindig különleges, másrészt, ha valaki, hát Kolo nagyon megérdemelt egy egyéni sikert is.

Kolonics a rövidnek számító 500 méteren is képes volt egy rendkívül érett és okos versenyzésre, 300 méternél még például egy hajóhosszal lemaradva a harmadik helyen lapátolt, aztán úgy begyújtotta a rakétákat, hogy teljesen állva hagyta a mezőnyt.

És mindezt rémes körülmények közt, hiszen úgy hullámzott a víz, mintha a nyílt tengeren engedték volna vízre a hajókat. A sokat megélt Vitray Tamás is alig hitte el, hogy ekkora versenyt lát:

„Meg tudja nyerni, higgyék el, ő már tudja, hogy ő az olimpiai bajnok!”

Sydney 2000, Kajak-kenu

A kenu egyes 500 méter végeredménye:

  • 1. Kolonics György
  • 2. Maxim Opalev (RUS)
  • 3. Andreas Dittmer (GER)

Felfoghatatlan, de a kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok Kolo már 13 éve nincs közöttünk.

És ezt olvastad már?
Egy 17 éves és egy 18 éves tinédzser mentette meg a Dortmundot