Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mert Észak-Írország ennyire közel még soha nem volt az Európa-bajnoksághoz, mint most. Persze merő jó szándékból nem kellene megkönnyítenünk a dolgukat.

Megverjük az északíreket?

Kezdjük azzal, hogy eddig csak nyertünk idegenben Észak-Írország ellen, háromból három. Viszont ha fordul a kocka, akkor az északírek mehetnek első Európa-bajnokságukra.

De most nagyon az kellene, hogy ezt ne csesszük el. Vagy legalább ne csesszük el annyira, mint az odavágón itthon az Eb-selejtező nyitófordulójában, amikor tökéletesen ötlettelen játékkal járattuk le magunkat az akkor még a csoport egyik leggyengébb csapatának tartott válogatottól (Pintér Attila legnagyobb bánatára és mindenki más nagy örömére).

Szóval az északírek nem véletlenül elsők a csoportban, például azért lehetnek ott, mert otthon veretlenek (2 győzelem, 1 döntetlen) és gólt is csak egyet kaptak (4–1). Na meg ők voltak a legnagyobb nyertesei is a magyar-románnak, mert mi hiába írtunk brutális történelmet a döntetlennel, ők behúzták a maguk meccsét Feröer ellen, amivel az F-csoport élére ugrottak.

A csoport állása a 7. forduló után:

1. Észak-Írország: 16 pont
2. Románia: 15 pont
3. Magyarország: 12 pont
4. Finnország: 7 pont
5. Feröer: 6 pont
6. Görögország 2 pont

Persze jó hír és félelmetesen bámulatos adat, hogy még mi sem kaptunk ki idegenben ebben az Eb-selejtezőben (2 győzelem, 1 döntetlen, 3–1-es gólkülönbség), meg úgy alapból Észak-Írországban.

Az egymás elleni meccsek alapján simán ütjük őket:

1988. 10. 19.: Magyarország–Észak-Írország 1–0 (vb-selejtező)
1989. 09. 06.: Észak-Írország–Magyarország 1–2 (vb-selejtező)
2000. 04. 26.: Észak-Írország–Magyarország 0–1
2008. 11. 19.: Észak-Írország–Magyarország 0–2
2014. 09. 07.: Magyarország–Észak-Írország 1–2 (Eb-selejtező)

Gera letudta sárga lapos eltiltását, minden bizonnyal pályára lép majd Belfastban, nem úgy mint Tőzsér (sárga lap) és Juhász (sérülés). Egy új fiú is érkezett a keretbe, Bernd Storck behívta Márkvárt Dávidot, a Puskás Akadémia U21-es válogatott középpályását.

És most még az van, ha

  • ma legyőznek minket, akkor már biztosan ott lesznek a 2016-os franciaországi Eb-n, történelmük során először és 1986 óta első kontinenstornájukon, merthogy az északírek is a mexikói vb-n voltak utoljára világversenyen. Ismerős a helyzet, nem?
  • ma kikapunk, akkor már csak matematikai esélyünk marad a második helyre, persze így is pótselejtezőt érő harmadik helyen állnánk, de Finnország és Feröer is lőtávolságon belülre kerülne.

Szeptember 7., 20.45, Belfast
Észak-Írország–Magyarország (Tv: M4)

Tipp: H – 2.50; Fogadok most!

Vagy szerinted legyőzhetjük a csoportelsőt? Akkor fogadj is rá!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.