A BL-nyolcaddöntők legjobban várt párharcának első meccsén a Paris Saint-Germain a Parc des Princes-ben egy góllal legyőzte a Real Madridot. A középpontban az a Kylian Mbappé volt, akire minden figyelem összpontosult, miután szinte biztosan a Real Madridban folytatja a következő idénytől a karrierjét. Mbappén óriási volt a nyomás, ő pedig ezt élvezettel, könnyedén elviselte. Eközben minden idők talán legjobb futballistája saját maga és csapattársa árnyékában erőlködött.

Az európai topfoci két kirakatcsapata, a Paris Saint-Germain és a Real Madrid kedden játszotta a BL-nyolcaddöntő első meccsét. A Párizs hazai pályán végig dominálva futballozott, a Real főleg az első félidőben teljesen beszorult, a szerencsének és Thibaut Courtois bravúrjainak köszönhetően kapott csak egy gólt. A meccset Kylian Mbappé a 94. percben döntötte el, az utolsó pillanatokban még egyet villant a francia támadó, és itt már Courtois is tehetetlen volt.

Mbappé még mindig csak huszonhárom éves, de már évek óta a világ egyik legjobb támadója, tizenhét éves kora óta érezhető, hogy valószínűleg nem csak egy világklasszis játékos lesz, hanem olyan polcra teheti fel magát – ha a sérülései és a mentalitása nem akadályozza meg ebben –, ahol nem sok futballista van. A 2018-as világbajnokságon a francia válogatott kirakatembere volt, és az előző két szezonban már a PSG-nek is ő volt az első számú játékosa, és nem az a Neymar, aki ugyan szenzációs tehetség, de most már inkább egy futballceleb, nem egy olyan futballista, aki százszázalékosan a pályán történő dolgokra koncentrál.

Mbappé, Messi és Neymar

Lionel Messi érkezésével ez (Mbappé pozíciója a PSG-n belül) akár meg is változhatott volna, de nem változott meg, sőt. Az argentin sérült és covidos is volt, és a PSG mezében sokkal inkább tűnik halandónak, mint az a Messi, aki a Barcelonában brillírozott. Ennek ellenére megkapta a hetedik aranylabdáját, és bár láthatóan és érthető módon visszaesett a karrierje csúcsán látottakhoz, a közvélemény és a szakértők egy része úgy tekint rá, mint a világ legjobb futballistájára. (Tegyünk úgy egy pillanatra, mintha ez a titulus hivatalosan is létezne, és ne keverjük össze azzal, hogy sokak Lewandowskinak adták volna az Aranylabdát, szigorúan az előző évi teljesítményeket nézve.)

A PSG-nek a keddi, Real Madrid elleni BL-nyolcaddöntő volt a szezon eddigi legnagyobb meccse. A francia bajnokság kis túlzással nem számít a csapatnak, és a BL-ben ugyan ősszel játszott két meccset a Man. City ellen a Párizs, de az csak csoportmeccs volt. A Real Madrid elleni párharc viszont már a kiesésről, az esetleges BL-álom újabb tolódásáról is szólhat a PSG számára.

Éppen ezért óriási nyomás volt a csapaton, tipikusan az a meccs volt, ahol tündökölni és/vagy bukni lehet. Mbappé az előbbit tette, Messi az utóbbit.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Lionel Messi hagyatéka bármennyivel is fakóbb lenne másfél napja, inkább azt, hogy az egy ideje már tapasztalt őrségváltás (vagy a cím logikájánál maradva a szimbolikus megkoronázás) kulcspillanata volt a mostani.

Persze ott volt a tavalyi BL-nyolcaddöntő is, amikor a PSG a Camp Nouban 4–1-re nyert, és Mbappé mesterhármast rúgott. Azon a meccsen azonban ellenfél volt Messi és Mbappé, most a Real Madrid ellen viszont már csapattárs. És egyértelműen kidomborodott, hogy ez a PSG Kylian Mbappé csapata, nem Lionel Messié. Ez eddig nem feltétlen volt egyértelmű. Elég csak a Real elleni meccset megnézni, és azt, hogy ki állt oda az Mbappé által kiharcolt tizenegyeshez, nem ő, hanem Messi. Az argentin gyengén rúgta a tizenegyest, összességében sem játszott jól, talán egy-két értékelhető passza volt a kilencven perc alatt.

A Paris Saint-Germain tehát Mbappé csapata, de ez a csapat nem kell hosszú távon a francia zseninek. Az odavágót követően azt nyilatkozta, még nem döntött a jövőjéről:

„Nem döntöttem még. A PSG játékosa vagyok, a világ egyik legjobb klubjáé. Megpróbálok a lehet legjobban teljesíteni a pályán, a többit pedig meglátjuk”

– mondta.

Nyilván azt nem nyilatkozhatta, hogy mindenben megegyezett a Real Madriddal, pedig több meghatározó forrás, élen a Bild-del, erről számolt be néhány hete.

A Real Madrid elégedetlen lehet az eredménnyel, de ha valóban megvan a megegyezés, akkor Florentino Pérez egy kurta, nem teljesen őszinte mosolyt azért biztosan megengedett magának.

Mert Kylian Mbappé a tökéletes csomag: minden megvan benne, amire a Real Madridnak szüksége van.

A Florentino Pérez jellemezte, galaktikus érában már nem volt elég csak a világ (egyik) legjobb futballistájának lennie a Madrid első számú arcának, olyan játékost akart az elmúlt két évtizedben a csapata élére Pérez, akinek a futballcsillogás mellett kiemelkedő marketingértéke is van. Mbappé ezen a téren sem hiánycikk, a legnépszerűbb fiatal játékos. Érthető tehát, hogy Pérez már-már megszállottan akarta Mbappét, tavaly nyáron 160 millió eurót ajánlott a PSG-nek, ami borzalmasan sok pénz egy olyan futballistáért, aki szerződése utolsó évébe lép. A Párizs és Nasser Al-Khelaifi azonban nem engedte el, jelezve, hogy a PSG-től csak akkor lehet megvenni egy sztárt, ha ezt a klub így akarja vagy a játékosnak lejár a szerződése, de csak pénzzel nem lehet meggyőzni őket.

Mbappé ünnepli a Real elleni gólját

Mbappé számára azonban nem a pénz a fő motiváció, mert kis túlzással bárhova megy, megkapja a világ összes pénzét. Az esetében azon van a hangsúly, hogy melyik klubról tudja elképzelni ő és a mögötte álló menedzsment, hogy az Mbappé-brand számára a legmegfelelőbb, és olyan lehetőségeket tud biztosítani, amelyek által a francia képes lesz kiaknázni a karrierjében rejlő óriási potenciált.

A PSG globális brandje az elmúlt pár évben szignifikánsan nőtt, de azért még nincs azon a szinten, amit a Real Madrid képvisel, és futballistafejjel gondolkodva is elmondható, hogy Mbappé generációjának nagyobb része inkább a Realról, és nem a PSG-ről álmodott gyerekként.

A francia álma – már ha valóban az, hogy a Realhoz igazol – minden bizonnyal valóra válik, de előtte még lehet, hogy a PSG-vel is a csúcsra ér. Utóbbit, ahogy az esetleges Realhoz történő igazolását is, a jövő dönti el, a közelmúlt, vagyis a kedd este viszont azt mutatta meg, hogy szimbolikusan, bizonyos tekintetben Kylian Mbappé átvette Lionel Messi helyét a focitérképen.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A legváratlanabb helyen és formában adott tanácsot Gary Neville