A Telekom úgy érezte, a digitális fejlődés közelebb hozhat minket a híres 6:3-hoz, ezért fogta a felvételt és digitálisan felújította, a gólokat pedig ki is színezte. Zseniális ötlet, mert így mai szemmel nézve sokkal élvezhetőbb lett.

A Magyar Telekom a péntek délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a megbízásából

elkészült a magyar labdarúgó-válogatott egyik leghíresebb meccsének, az 1953. november 25-i londoni 6:3-nak a digitálisan felújított változata – modern, élvezhető és helyenként színes.

null

Amiről eddig csak a nagyszülők sztorijaiból hallottál, most végre te is átélheted, digitálisan felújítva és kiszínezve. A legendás 6:3 mérkőzés november 25-én este a Super TV2-n! #végremegteheted #ránkbízhatodmagad pic.twitter.com/CIPkIMl5Gc

Több mint egy évig dolgoztak a projekten, hiszen az eredeti kópiát a londoni BBC egyik raktárából kellett előhalásztatni, majd jöhetett az utómunka, a szkennelés, a digitalizálás és a színezés.

Egyetlen másodperc kiszínezése egy ember egy napi munkája volt.

A sajtóeseményen Szabó Béla, a Magyar Telekom márka- és kereskedelmi kommunikációs igazgatója elmondta, miért is volt ez ennyire sziszifuszi meló: az akkori technológiával nem tudták megoldani, hogy egyszerre biztosítsanak élő közvetítést és rögzítsék is a meccset, ezért a BBC úgy készített a felvételt, hogy egy kamerát helyeztek egy régi, katódcsöves televízió elé. Ezzel az anyaggal kellett most dolgoznia a magyar szakembereknek, tehát volt mit feljavítani.

Viszont megérte, mert ez a modernebb változat közelebb hozhatja az Aranycsapatot a fiatalabbakhoz is, valószínűleg így sokan meg fogják nézni a legendás mérkőzést. Talán még olyanok is, akik nem szeretik vagy nem követik a focit, hiszen a 6:3-at minden magyar ismeri, ez volt minden idők egyik legnagyobb és leghíresebb magyar sportsikere.

Ez az a meccs, amiről mindenki hallott, de igazából szinte senki sem látta teljes egészében. A mérkőzést ugyanis akkoriban rádión követhették élőben a magyar sportkedvelők, mivel a hazai televíziózás elindulására egészen pontosan még 55 napot várni kellett.

Ilyen volt, és ilyen lett:

„Ma talán már nehéz elképzelni azt, ahogy Puskásért, Kocsisért vagy az apámért, általában az Aranycsapatért rajongott a világ. Olyan első számú példaképek és sztárok voltak ők akkor, ami ma Messi vagy Cristiano Ronaldo népszerűségéhez mérhető” – mondta a sajtóeseményen Bozsik Péter labdarúgó, magyar bajnok edző, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Bozsik József fia.

A sportszakember szerint a digitálisan felújított film a mai generációkhoz is elérhető közelségbe hozza azt az érzést, hitet, hogy mi, magyarok világraszóló eredményekre is képesek lehetünk.

Az elkészült felvételt a meccs évfordulóján, november 25-én mutatja majd be 18:00-kor a Super TV2, a „közvetítés” kommentátora Matuz Krisztián lesz. A meccs digitalizált változata három hónapig elérhető lesz a Telekom Videotékában is.

(Fotó: Allsport Hulton/Archive; Videó forrása: BBC via Getty Images / a PUSKAS.COM Kft. engedélyével)

És ezt olvastad már?
Oroszország után Bulgáriában lett főnök Kassai Viktor