A hétvégén nagyon aktívak voltak a drukkerek, három stadionban is botrány volt a bedobált tárgyak miatt. Felidézzük a legdurvább lelátóról dobálós sztorikat.

A brazil utánpótlás-bajnokságban a São Paulo a Palmeiras ellen játszott bajnokit, de kis híján botrányba fulladt a meccs. A hazai szurkolók a pályára rohantak és a vendégjátékosokra támadtak.

Miután picit elült a vihar, a játékvezető elősétált a tömegből – egy késsel a kezében.

A felvételek alapján természetesen a lelátóról dobták a pályára a kést, sőt, majdnem eltalálták az egyik Palmeiras-focistát.

Eközben Londonban a Chelsea védőjét, Antonio Rüdigert dobálták meg a Tottenham drukkerei, öngyújtók, sörnyitók repültek a német védő felé. Egy nappal korábban pedig az Everton–Aston Villa bajnokin Lucas Digne-t és Matty Casht dobálták meg, szóval ezen a hétvégén valamiért extrán megőrültek az ultrák, de ne hidd, hogy az egyébként tényleg sokkoló késdobás lett volna a legdurvább sztori a labdarúgás történetében.

Kézigránát

A késnél eggyel durvább tárgy érkezett a pályára az iráni Sepahan és a szaúd-arábiai al-Ahli mérkőzésén 2012-ben: egy kézigránát. A házi készítésű robbanószert elsőre nem ismerték fel, ezért az irániak egyik játékosa felvette és hanyagul egy reklámtábla elé hajította. Ekkor már akcióba lépett a gránát, hatalmas hanggal robbant fel. A játékvezető és az asszisztense fejvesztve iszkolt el a háborús övezetből, a hazai játékosoknak viszont a szeme se rebbent. Szerencsére senki sem sérült meg, de kiderült: a futball néha tényleg háború.

Persze nemcsak az arab világban repülnek a gránátok, az angolok is ott vannak a topon, ha rendbontásról van szó. Az élen a Millwall-ultrákkal: az 1965 novemberében lejátszott Millwall–Brentford mérkőzésen ugyanaz történt, mint Iránban, a szurkoló által pályára hajított valamit a vendégek kapusa, Brodie pályán kívülre dobta, amikor kiderült, egy gránátról van szó.

Járművek

Igen, ilyen is van, teljesen hihetetlen, de különféle járművek is kerültek már elő lelátókon. Közép- és Dél-Amerika messze földön híres az agyament fanatikusairól, és az sem váratlan, ha egy olasz mérkőzésen bukkan elő egy igencsak irreálisnak tűnő tárgy.

Egy 2002-ben lejátszott Chile–Új-Zéland felkészülési mérkőzésen egy gépkocsiajtó került a játéktérre.

Egy 2004-es América–Sao Caetano Libertadores-kupa-mérkőzésen ezt még lehetett fokozni: egy kiállítás után hatalmas bunyó robbant ki, nagyjából mindenki ütött mindenkit, akit ért, és persze repült mindenféle tárgy a pályára, kordon és üléssor egyaránt. Aztán a harc közepén érkezett az igazi meglepetés, egy futball- és huligántörténeti pillanat:

előkerült az első sorból egy talicska.

A személyes kedvencem azonban egy Inter–Atalanta meccsen került elő. Tudjuk, hogy az olaszok is leleményesek, az Internazionale ultrái 2001 májusában villantottak is egy felejthetetlent:

egy robogót akartak a pályára dobni!

Az egyik bergamói drukkertől elcsenték a Vespáját, amit valahogy becsempészték a lelátóra az éber szekusok mellett, aztán egy váratlan pillanatban előkapták. Hogy egészben, vagy darabokban vitték be, azt nem tudni, de mindenképp fantasztikus leleményességre utal. Ez nem volt elég, natúrban nem akarták a pályára küldeni, ők biza felgyújtva szerették volna a pályára dobni. Ez végül nem sikerült, így az egy szinttel alattuk drukkoló társakra hullott a motorkerékpár.

Hal

Ne hagyjuk ki a magyarokat se, nálunk is volt izgalmas sztori. Megvan még az eset, amikor az Aurul nevű román–ausztrál bányavállalat üzeméből cián ömlött a Szamosba, és a méreg a Szamos és a Tisza szinte teljes élővilágát elpusztította? Nem sokkal később, 2000. február 23-án játszották a Magyarország–Ausztrália válogatott labdarúgó-mérkőzést, a magyar drukkerek pedig készültek egy kis demonstrációval. A neten terjedt a felhívás, hogy aki a meccsre megy, vigyen magával keszeget, pontyot vagy harcsát, és az ausztrálok elleni meccsen küldje be a pályára tiltakozásul.

Így került keszeg a gyepre.

De az NB I-ben is voltak érdekességek, 1983 őszén például egy Ferencváros–Haladás bajnokin egy metrófogantyúval dobták fejbe a B-közép előtt védő Hegedűs Pétert.

„Az ellenfél kapusát, különösen a vidékieket potenciális célpontnak tekintették. Én sem úsztam meg, dobáltak mindennel, nem győztem a diókat, hagymákat, a nyolchetes, kőkemény zsömléket takarítani”

– emlékezett vissza a kapus.

A leghíresebb

Talán nem a legsokkolóbb, de mindenképp a leghíresebb és a legviccesebb eset Luis Figóé. A egykori kiváló portugál szélső a 2002-es Barcelona–Real Madridon, a Nou Campban kapott rendesen. Figo ugyanis nagy kedvenc volt Barcelonában, azonban úgy döntött, átigazol a legnagyobb ellenfélhez, a Real Madridhoz. Aztán nem tette zsebre, amit kapott az első visszatérésekor. Amikor kisétált először szögletet rúgni, repült minden,

pályára került néhány üveg Jack Daniels, majd kísérőnek kapott egy disznófejet is.

Sztorinak jók ezek, de a magam részéről remélem, egyre kevesebb lesz belőle, még ha ez rémesen naivan is hangzik.

(A kiemelt kép illusztráció, fotó: Ricardo Moreira/Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hatalmas fordulat Mbappé-ügyben: hoppon marad a Real Madrid?
Nem könnyű elkezdeni a futást, de most Nyári Dia is segít benne