Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A fogyás még mindig óriási üzlet, sosem múló trend, de hiába űzi szinten mindenki, mégis rengeteg hibát elkövetünk. Nem találtuk fel a meleg vizet, csak összeszedtünk pár tévhitet és van néhány tanácsunk. Fogyni csak ésszel és türelemmel lehet.

Ha nagyon lecsupaszítjuk a kérdéskört, akkor kimondhatjuk, hogy a fogyás nem egy bonyolult mechanizmus: amennyiben kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint amennyit elégetsz, egy idő után fogyni fogsz.

Mint mondtam, nem találtuk fel a meleg vizet, ez tényleg ennyire egyszerű – leírva. A gyakorlatban persze közel sem, de ez leginkább az akaraterőn múlik: fogyni ésszel és türelemmel lehet.

A fogyás egyszerű, parasztlogikai magyarázata

Amikor elkezdünk mozogni, tehát kalóriát fogyasztani, miközben a bevitt energia nem nő, esetleg csökken, akkor az agyad észleli a változást. Hoppá, a hölgy/fickó szervezetének igénye megváltozott, használja a szívét, az izmait, nem tehetem meg, hogy a felesleget elraktározom. Egy idő után pedig a megváltozott igényekhez kezd alkalmazkodni, így az

Neked eközben van néhány fontos feladatod:

  • Légy türelemmel, amíg az agyad át nem áll! Az addigi eredménytelenség, vagy minimális eredmény (vízvesztés miatti fogyás) ne tántorítson el.
  • Használd az izmaidat is, mert különben megviccel az agyad és az izmokhoz nyúl, ami szintén súlyvesztéssel jár, de nem a kívánt módon.
  • Egyél! Ha nem eszel, nem fogsz fogyni.

Ez utóbbit rögtön meg is kell magyarázni, mert ellentmondásnak tűnik a fentiekhez képest. Pedig nem az. Két dolog kell a fogyáshoz, a bevitel és a kalóriaégetés. Tehát nem kizárólag egyféleképpen lehet fogyni, nem csak a mozgásra kell figyelni. Az agyad ugyanis nem kizárólag azt észleli (ami azt illeti, mindent észlel), hogy elkezdtél mozogni és több kalóriát használsz fel, hanem azt is, hogy mennyit és mit viszel be a szádon keresztül.

Aki naponta csak kétszer eszik, de piszok sokat, akkor az agy extrém raktározó üzemmódra állít, gondolva arra, ki tudja, legközelebb mikor kap tápanyagot. Ezért sokszor kell enni, kevesebbet. Így a fejedben található szerv dekódolja, hogy nyugi van, jön a kaja újra és újra, felesleges raktározni. Lehetőleg szénhidrátban nem bővelkedő (igen, szénhidrát és nem zsír), fehérjedús ételeket. A fehérje jelenléte ugyanis szükségszerű a zsír elégetéséhez. És ekkor, ha erre még rá is edzel, egészen biztosan a zsírraktárhoz nyúl.

Hatékony zsírmobilizáló

Ha még hatékonyabban akarjuk égetni a zsírt, akkor érdemes edzés előtt L-karnitint bevinni a szervezetbe: őt világszerte a zsírmobilizálók csúcsának tartják, és emiatt a leghatékonyabb teljesítményfokozók közé sorolnak. Tehát nem csak a fogyást segíti. Edzésen és versenyen is számít, hogy zsírraktáraid mozgósításával tudod-e növelni teljesítőképességedet, miközben késlelteted a kimerültséget. Ebben segít az L-Carnitine 100.000.

Jó, de mit kéne edzeni?

Sokan estek abba a hibába, hogy rosszul állítjátok be az intenzitást vagy nem kiegészítő mozgásként használjátok, hanem önmagában a kardiótól vártok csodákat. Mint említettem, muszáj használni az izmokat, máskülönben először onnan vesz el energiát az agyad, leépíti azokat.

A saját súlyos, vagy minimális eszközigényes edzésekről már sokszor értekeztünk, legutóbb például a CrossFit kapcsán. Ezen kívül tényleg nem bonyolult lemenni egy parkba, vagy egy szabadtéri edzőpályára és

  • fekvőtámaszozni
  • húzódzkodni
  • felülni
  • négyüteműzni
  • guggolni

Ezekből pöpec kis köredzést lehet összepattintani, az egész fél óra és már mehetsz is haza. Ha még mellé használsz a felkészültségednek megfelelő kézi súlyzót is, akkor növelni tudod a hatékonyságod.

A kardió edzés hasonlóan zacskós tej egyszerűségű: szintén park, vagy tér, vagy egy közeli eldugott utcácska és lehet futni. A kardió pedig nemcsak a zsírégetésben segít, hanem javítja a vitálkapacitást és a glükóztoleranciát is, valamint növeli az állóképességet és csökkenti a regenerációs időt a vérkeringés fokozása által. Még a munkádban is hatékonyabb leszel.

Kell egy jó cipő, meg egy kényelmes póló, ami nem dörzsöli ki a mellbimbódat, félre kell tolni a kifogásokat és el lehet indulni. Az egyik, ha nem a leghatékonyabb módszer az intervall edzés. Ezek összességében több kalóriát égetnek el, ám rövid távon kisebb arányban tartalmaz mindez zsírokat. Ugyanakkor ez több órán, akár napokon át tartó magasabb energiafelhasználást eredményez, ami miatt idővel hamarabb kezd csökkenni a testzsírszázalék.

Megosztom a saját magam által próbált, és rendkívül eredményes és egyszerű edzést:

  • 100 méter sprint, maximális intenzitással
  • 100 méter séta, hogy visszaálljon a pulzus.

Mindezt addig, amíg bírod. Ha csak kétszer, akkor kétszer, idővel majd tudod növelni az ismétlésszámot. Ez az intervall, kardió edzés a saját súlyos köredzéssel és az okos, szénhidrátcsökkentett táplálkozással, valamint az L-karnitinnel kiegészítve rendkívül hatékony módszer, viszonylag hamar (de nem túl hamar!) eredményeket lehet elérni vele.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BioTechUSA.

(Fotó: Getty Images)

 

 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.