A hétvégi Fradi–Fehérvár NB I-es rangadón mutatkozott be a ferencvárosiak újítása.

Az Európa-bajnokságon már láttunk olyat, hogy egy távirányítású kisautó hozta be a kezdőkörbe a mérkőzéslabdát. Vasárnap este még ennél is előrébb lépett a Fradi,

a Groupama Arénában ugyanis egy speciális drón volt a szállítóeszköz.

A projekt előkészítése hat hónapot vett igénybe, a labdaszállítási feladatra kifejlesztett drón megépítése két hónapig, míg a tesztelése a stadionban egy hónapig tartott. Az alap drón kiegészítő elemei, mint a labdatartó karok vagy a brandingelés felületei speciális 3D nyomtatóval kerültek legyártásra.

A drón 6,5 kg súlyú, 68 cm magas és 50 cm széles, minden egyes alkatrész egyedi gyártású és tervezésű, amelyen egy 13 fős csapat dolgozott. Összesen három karbon karom tartja a labdát, a repülést és a ledobást egy két fős csapat irányítja a stadionban, a drónra szerelt két kamera képét is figyelve. A drón repülési magassága 10-15 méter.

„Büszkék vagyunk arra, hogy egy újabb innovatív megoldással tudtunk különleges élményt szerezni a mérkőzésre látogató szurkolóknak, mégpedig egy olyan projekttel, amely a világon is ritkaságszámba menő megoldással, a Groupama Arénában valósult meg. Célunk, hogy a közeljövőben még számos hasonló technológiai megoldással járuljunk hozzá a Fradi hazai és nemzetközi sikereihez” – mondta Igaz András, a Groupama Arénát üzemeltető Sportfive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A Sportfive tájékoztatása szerint, amennyiben az időjárás lehetővé teszi, mostantól minden egyes hazai bajnoki mérkőzésen a drónnal tervezik szállítani a mérkőzéslabdát.

Ez is Fradi:

És ezt olvastad már?
Drámai meccsen, az utolsó pillanatokban nyert a kéziválogatott az Eb-n