Glover Teixeira története akár egy sportfilm sztorija is lehetne. Élete első meccsét elveszítette a brazil MMA-harcos, másfél évtizeddel később, 35 évesen világbajnok lehetett volna, de kikapott minden idők egyik legjobbjától. Nem vonult vissza, az ezt követő vereségei után is folytatta, 42 évesen pedig megkapta karrierje utolsó lehetőségét, hogy felérjen a csúcsra. A legtöbben esélytelennek tartották, ő azonban rácáfolt a kétkedőkre. 42 évesen, egy 20 éves karrier megkoronázásaként lett a UFC félnehézsúlyú világbajnoka.

A UFC 267-es gálájának főmeccse szokatlan módon két korosabb versenyző bunyója volt. A 38 éves lengyel bajnok, Jan Blachowicz második alkalommal készült megvédeni a félnehézsúlyú világbajnoki övét, ellenfele a 42 éves Glover Teixeira volt. Előzetesen a Lengyel Erő becenevű Blachowicz-ot tartották az esélyesesnek, a szakemberek és a szurkolók többsége azon a véleményen volt, hogy a lengyel KO-erejével nem fog tudni mit kezdeni Teixeira. A földharc-specialista brazil azonban már a világbajnoki meccs első menetében dominált, rögtön földre vitte a bajnokot, majd a második menetben ugyanezt megtette. Ekkor viszont már nem tudott védekezni Blachowicz, a tapasztalt Teixeira felőrölte ellenfelét, és egy fojtással megszerezte az MMA világ legértékesebb övét, a UFC világbajnoki címét.

Glover Teixeira 20 évvel a bemutatkozását követően, hét évvel azután, hogy elveszített egy világbajnoki döntőt, és még számos megrendítő vereséget követően most felért a csúcsra. 42 évesen, az utolsó esélyét raggatta meg, úgy hogy már évekkel ezelőtt – egy-egy veresége után – úgy tűnt, hogy nem képes megújulni, és ideje lenne visszavonulnia. Ő azonban nem így gondolta, és végül egy filmbe illő karrierutat bejárva érte el a célját, és lett minden idők második legidősebb UFC világbajnoka, és a legidősebb olyan bajnok, aki először nyerte meg a világbajnoki övet.

A ketrecharc és úgy általában a küzdősportok nem azok a sportágak, ahol a sikert könnyen adják. Persze minden sportágban meg kell küzdeni a dicsőségért, de MMA-ban konkrétan a vérüket adják a harcosok a győzelemért. És ha van valaki, aki még az MMA-világban is kiemelkedően megküzdött azért, hogy végül elérje a célját, akkor az Glover Teixeira.

Teixeira sok brazilhoz hasonlóan nehéz anyagi körülmények között nevelkedett. 20 éves korában úgy döntött, hogy családja jobb megélhetése érdekében az Egyesült Államokba költözik. Tereprendezőként kezdett el dolgozni, napi 10-12 órát melózott, közben pedig elkezdett járni egy bokszklubba. Nem volt küzdősport-tapasztalata, viszont látott felvételeket az első, 1993-ban megrendezett UFC-gáláról és Mike Tysonnak is óriási rajongója volt.

2002-ben lépett először ketrecbe, és rögtön kiütötték, ezt követően két évet kihagyott, de a karrierje még ekkor sem indult be, az első négy meccséből kétszer kikapott. 2005-ben azonban komoly fordulatot vett a pályafutása, egy kilencéves időszak vette kezdetét, amely alatt egyszer sem kapott ki, és egy ismeretlen bunyósból a UFC világbajnoki címéért küzdő MMA-s lett. Persze ez a kilenc év azért annál tartalmasabb volt, hogy egyetlen mondattal letudjuk.

2008-ban, 28 éves korában, amikor fizikális szempontból talán pályája csúcsán volt, a karrierje majdnem kettétört. Vízumproblémák miatt haza kellett utaznia Brazíliába, először úgy tűnt, hogy három hónap után visszatérhet az Egyesült Államokba, végül azonban négy éven át nem mehetett vissza az USA-ba, ezzel pedig lehetetlenné vált, hogy a legismertebb, legnívósabb ketrecharc-szervezetnél, a UFC-nél versenyezzen.

Roppant frusztráló volt, tisztában voltam vele, hogy a legtöbb UFC-st képes lennék megverni

– emlékezett vissza arra az időszakra Teixeira, aki a Brazíliába való visszatérését megelőzően a UFC-bajnok Chuck Liddellnek volt az edzőtársa, vagyis pontosan tudta, hogy mire lehet képes a legjobbak ellen.

Négy éven át kisebb brazil szervezeteknél versenyzett, majd 2012-ben végre bemutatkozott az elitmezőnyben, a UFC-ben. Két év alatt öt meccset nyert meg zsinórban, megkapta a lehetőséget, hogy a félnehézsúlyú világbajnok, Jon Jones ellen bunyózhasson. Jones korszakos alakja az MMA-nak, sokan még úgyis minden idők legjobbjának tartják, hogy a ketrecen kívüli problémái, balhéi miatt rengeteget kényszerült kihagyni. Teixeira kibírt öt menetet a domináns bajnok ellen, de végül egyhangú pontozással kikapott. 35 éves volt, élete legfontosabb meccsét veszítette el, és már akkor úgy tűnt, hogy valószínűleg nem kap újabb esélyt a világbajnoki címre.

A következő években többször került egyetlen győzelemre a vb-meccstől, de Anthony Johnson és Alexander Gustafsson is kiütötte. 38 évesen ott tartott, hogy az előző öt meccséből háromszor kikapott, úgy tűnt, hogy már maximum felhozóember lehet. Felmerült a visszavonulása, és azon sem lepődött volna meg senki, ha a UFC felbontja a szerződését. Teixeira azonban képes volt megújulni, átprogramozta és újjáépítette a stílusát. Közben Jon Jones elhagyta a súlycsoportot, ami lehetőséget biztosított a többi bunyósnak, hogy az amerikai dominanciáját követően egy új név lehessen a bajnok. Teixeira öt meccset nyert zsinórban, a kőkemény Anthony Smith és Thiago Santos ellen sem bízta a döntést a pontozóbírókra, és 2021-ben ismét az első számú kihívói pozícióban találta magát.

Sokatmondó Teixeira személyiségéről, hogy a Smith elleni meccse alatt elnézést kért ellenfelétől, miközben a földharc során épp súlyos ütéseket vitt be:

42 évesen ismét esélyt kapott, hogy megkoronázza a karrierjét. Most azonban már nem a legyőzhetetlennek vélt Jon Jones, hanem a brazilhoz hasonló karrierutat bejáró Jan Blachowicz volt az ellenfele. Az egyértelmű volt, hogy ez lesz az utolsó esélye, egy esetleges vereség után valószínűleg visszavonult volna.

Az utolsó lehetőségét azonban kegyetlenül kiaknázta, hiba nélkül sikerült megvalósítania a taktikáját, és kíméletlenül kihasználta a lehetőséget, amikor sikerült másodszor is földre vinnie a bajnokot. Daniel Cormier, korábbi kétszeres UFC-bajnok, jelenlegi kommentátor a legszerethetőbb ketrecharcosnak nevezte a meccs utáni elemzésében, azt mondta, Teixeira az egész UFC-mezőny egyik legjobb arca. A győzelme ritkán látható reakciót váltott ki a társaiból is. Tele volt a Twitter a többi bunyós gratuláló üzeneteivel, Conor McGregor, Kamaru Usman, Justin Gaethje, Francis Ngannou és még sokan gratuláltak az új bajnoknak. Aki egy Rocky-filmbe illő nyilatkozattal tekintet vissza az útjára.

Soha ne add fel az álmaidat. Mondhatnak bármit az emberek, ne hallgass rájuk. Megpróbálnak lenyomni. Ne hallgass rájuk, dolgozz, haladj előre

– mondta, miután a derekára került a világbajnoki öv.

A korábbi bajnok Blachowicz természetesen csalódott volt, és nyilván nincs olyan, hogy ilyen szinten valaki szívesen veszít, de láthatóan Teixeirát nagyon tiszteli, és a csalódottsága mellett is őszintén tudott gratulálni.

Glover Teixeira 42 évesen megkoronázta a 20 éves karrierjét, és a nemrég még közelinek tűnő visszavonulására most egy ideig még biztosan nem kerül sor. Addig legalábbis nem, amíg ő a világbajnok. A kérdés az, hogy meddig tudja még tartani a tempót a világ legjobbjaival, mert a feltörekvő fiatalok már ott vannak, Procházka és Rakic is hamarosan címmeccset kaphat, és egyik bunyós ellen sem lesz egyszerű feladata a brazilnak. Azt viszont megmutatta, hogy egy dolgot nem szabad vele kapcsolatosan: leírni őt.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Fantasztikus hangulat és holland tarolás a Hungarian Darts Show-n
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!