Elérkezett az idő az edzéstervünkben, hogy egy uszodát is meglátogass. 5. hét

Ahhoz, hogy gyors sikereket érj el a kondicionálásban, állandóan változó impulzusokkal kell bombáznod a tested. Sok hatásos módszert alkalmazhatsz: egyrészt keverheted a gyakorlatokat – ahogy azt a 4. héten megtanultad – vagy új edzésfajtákat (új sportág, amihez még nem szokott hozzá a tested) vehetsz fel a repertoárodba. Tökéletes választás lehet a kajakozás, az úszás vagy a sziklamászás, a lényeg, hogy elegendő terhelést kapjon a test.

Bemelegítés és nyújtás

A bemelegítés szükségességét sokan nem veszik figyelembe, pedig ha nem mozgatjuk be az ízületeket, könnyen sérülhetnek, kophatnak, vagy szükségtelenül nagy terhelést kaphatnak. Öt perc elegendő arra, hogy átmozgassuk a főbb testrészeket, kezdve a bokától egészen a fejig, kiemelt figyelmet szentelve a vállnak, a könyöknek és a csuklónak. Bemelegítéskor nem szabad dinamikus nyújtást végezni, mert csak rándulás vagy húzódás lesz az eredménye.

Nyújtáskor érdemes néhány gyakorlatot kiválasztani és azokat végezni. A főbb izomcsoportok, mint a láb, vagy a hát hajlamosak a merevségre. A stressz is ezeken a pontokon okoz fájdalmas izomgócokat.

5. hét

1. nap

A hét első edzéséhez látogass meg egy uszodát vagy strandot. A vízalatti úszás nagy tüdőkapacitást igényel – 50 méter az előírt mennyiség, de ha nem megy, akkor a fennmaradó távot simán tempózd le. A köredzés előtt ússz tíz hosszt mellúszásban!

 • Öt kör a következőkből:
  – 50 méter vízalatti úszás
  – 50 guggolás
  Levezetésképp ússz ismét tíz hosszt.

2. nap

 • Öt kört végezz a következő gyakorlatokból (mérd az időd!):
  – 10 húzódzkodás
  – 30 fekvőtámasz
  – 40 felülés
  – 50 guggolás

3. nap

 • Öt kört végezz a következő gyakorlatokból:
  – Kézenállásból nyomás (maximális ismétlésszám)
  – Húzódzkodás (maximális ismétlésszám)
És ezt olvastad már?
Amikor Jordan odaszólt Magic Johnsonnak