A UFC könnyűsúlyú vitathatatlan világbajnoka, Habib Nurmagomedov karrierje talán legnagyobb tesztje előtt áll.

Nurmagomedovnak az MMA-ban példátlan rekordja van, mind a 28 meccsét megnyerte, egész karrierje során egyetlen menetet veszített el. 2018 óta a UFC világbajnoka, első címvédésekor Conor McGregort győzte le, tavaly pedig Dustin Poirier ellen nyert idő előtt.

Eredetileg áprilisban bunyózott volna a súlycsoport másik kiválósága, Tony Ferguson ellen. A koronavírus-járvány miatt azonban a UFC programja és bedőlt, Nurmagomedov nem hagyhatta el Oroszországot, így végül az a meccs nem jött össze. Ferguson végül Justin Gaethje-vel meccselt a szervezet ideiglenes világbajnoki címéért, Gaethje karrierje legjobb bunyóját hozva felőrölte a szinte megtörhetetlennek tartott Fergusont. Ezzel pedig Nurmagomedov hivatalos kihívója lett.

Gaethje a UFC egész mezőnyének az egyik leglátványosabban, legkeményebben verekedő bunyósa, 24 meccséből eddig mindössze kettő ment végig. 22-2-es a mérlege, a UFC-ben öt KO-ja van, kétszer pedig kiütötték. Azt mondta, a két veresége a legjobb dolog volt, ami vele történt, utána sokkal taktikusabb, pontosabb versenyző lett, ugyanakkor meg tudta tartani az agresszivitását.

Sokan úgy gondolják, hogy Gaethje lesz Nurmagomedov eddigi legnagyobb tesztje. A dagesztáni földharcáról híres, eddig minden ellenfelét levitte a földre, ott pedig olyan dominanciát képes kialakítani, ami páratlan. Gaethje azonban komoly egyetemi birkózómúlttal rendelkezik, a szakértők egy része úgy gondolja, hogy képes lehet megakadályozni, hogy földre kerüljön. Állóbunyóban pedig az egyik legjobb, a rúgásai félelmetesek, megvan a KO-ereje. És ha valóban képes lesz megakadályozni Nurmagomedovot abban, hogy levigye a földre, akkor állóbunyóban ő lehet az élesebb, jobb. Persze ez elméletben nem tűnik bonyolultnak, de eddig Nurmagomedov minden ellenfele tisztában volt ezzel, erre a taktikára épített, megvalósítani viszont még senki sem tudta.

Gaethje azt nyilatkozta, egészen biztos abban, hogy ellenfele számára kényelmetlen meccshelyzetet tud majd kialakítani, látni fogja majd Nurmagomedov szemében a kétségbeesést. Kiütni vagy kiütve lenni mentalitással megy a ketrecbe, és szerinte fel fogja őrölni a bajnokot.

A Sas becenevű Nurmagomedov azt mondta, hogy ez a meccs sem különbözik a többitől. Ugyan veszélyes ellenfélnek tartja az amerikait, de szerinte a taktikája most is működni fog: leviszi a földre, kifárasztja és befejezi Gaethje-t.

Jön tehát a UFC 254-es gálája, a Nurmagomedov-Gaethje főmeccsel. Külön jó hír az európai MMA-rajongóknak, hogy a gála helyszíne Dubaj, így magyar idő szerint nem vasárnap hajnalban, hanem szombat este kerül megrendezésre.

Megőrzi veretlenségét Nurmagomedov?

(Fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.