Az utóbbi években a Barcelona drukkerei előbb dühösek voltak, majd kezdtek beletörődni abba, hogy a klubjukat nem veszik komolyan, mert gyenge kezekben van. Most bekeményítettek.

Josep Maria Bartomeu elnöklése alatt történelmi mélypontra süllyedt a Barcelona, elég annyit mondani, hogy a volt elnök ellen nyomozás zajlik, mivel felbérelt egy céget, hogy járassa le az ellenfeleit, korábbi edzőt és játékosokat.

De most számunkra érdekesebb, hogy gazdaságilag a szakadék szélére tolta a Barcelonát az értelmezhetetlen igazolásokkal és bérekkel. Picit messziről indítok, de hamarosan eljutunk Ilaix Moribáig.

Szóval 2018-ban 270 millió euróért Barcelonába érkezett Philippe Coutinho és Ousmane Dembélé, előbbi 24, utóbbi 12 millió eurót keres évente, miközben egyáltalán nem hoztak szakmai hasznot a csapatnak. A brazilnak egy-két jó meccse volt maximum, aztán kölcsönadták, majd sérült volt, a francia szélső pedig sokkal többet sérült, mint ép, és mondjuk ki, a játékintelligenciája sem túl magas.

Két szezonnal később megérkezett Antoine Griezmann 120 millióért, aki évi 35 milliót tesz zsebre. A francia ugyan világbajnok és a legutóbbi szezonban nem is játszott rosszul, de szakmailag semmi sem indokolta a megszerzését, elvégre ugyanaz a posztja, mint Leo Messinek.

Később Miralem Pjanic is csatlakozott a Barcelonához, érte Arthurt adták a Juventusnak, a bosnyák éves bére annyi, mint Busquetsnek, 16 millió euró. Ami azért gond, mert Koeman nem számít rá, akkor se, ha minden középpályása sérült, vagy csapágyasra van járatva.

Samuel Umtiti 2016-ban érkezett, ő kiváló igazolás volt, azonban lassan három éve folyamatosan rossz a térde, így az ő 12 milliós bérét is nyugodtan szét lehetne szórni a Montjuïc fölött. És akkor még említsük meg Sergi Robertót is, aki sosem volt kezdőjátékos, de azért 10 millió euró érkezik az ő számlájára is, miközben például Memphis Depay ötért írt alá.

De ezt már nem is szabad összehasonlítani, ugyanis Depay érkezése előtt elnököt váltott a Barcelona, Joan Laporta pedig más attitűddel állt munkába: kőkemény. Nem áltatják magukat a Barca-hívők, Laporta is egy dörzsölt, minden hájjal megkent üzletember, azonban ő már épített egy sikercsapatot, és azt is tudja, hogyan kell rendbe tenni a büdzsét, ha erre van szükség.

És most van, sőt muszáj, ugyanis 200 millió eurót kell spórolni a fizetéseken a La Liga szabályai szerint, máskülönben nem tudják visszaigazolni Lionel Messit, valamint a többi új érkezőt sem lehet regisztrálni.

Az első lépés az volt, hogy Messit meg kellett győzni, hogy van értelmes sportprojekt, a csapat versenyképes lesz, ami sikerült is, Messi 3+2 évre alá fog írni. De ehhez az is kellett, hogy a hatszoros aranylabdás argentin 60%-ot engedett a fizetéséből. Persze volt honnan, de ez egy masszív lépés volt mindkét fél részéről.

A többi lépést is tartja Laporta:

  • felesleges vagy épp piacképest játékosokat ad el (Trincao, Todibo, Júnior Firpo, Alena);
  • leülnek minden olyan játékossal, akire igényt tartanak, hogy engedjen az elszállt, őrült béréből, ami ma, a pandémia miatti válságban irreális. Gerard Piqué például tegnap bólintott rá a fizetése megfelezésébe. Következik Busquets és Jordi Alba, talán Sergi Roberto is, ha nem adják el;
  • tárgyalnak szerződésfelbontásról azokkal, akikre nincs szükség, de Umtiti nem akar elmenni, mert tetszik a fizetése, és Pjanic is nehezen veszi rá magát, hogy másik csapatot találjon;
  • egyeztetnek Dembélével, akit el akartak adni, de ismét megsérült, így hosszabbítanának vele, hogy jövőre nem menjen el ingyen, de meg akarják felezni a pénzét. Egyelőre egyik se sikerült;
  • el akarják adni vagy cserélni Griezmannt, mivel az ő bértömege miatt biztosan nem tudják visszaszerződtetni Messit, és a francia piacképes. Az Atléticóval lett volna egy csere, azonban a Barcelona pénzt is kér Saúl Niguez mellé, és ha nem kap, nincs üzlet – ezt határozottan lefektette a katalán vezetés.

És végül Ilaix Moriba: neki is lejár a szerződése 2022-ben, vele hosszabbítanának is, azonban nem mindenáron, ami határozott üzenet!

A mindössze 18 éves fiú hatalmas tehetség, de eddig csak 18 meccse van a felnőtt csapatban, ő, illetve a menedzsere viszont a spanyol válogatott Pedri, és az uruguayi válogatott Ronald Araújo fizetése fölé lőtte be magát, amit semmiképp nem akar megadni Laporta. Hatalmas a különbség az ajánlat és az igény között, így nincs egyezség, viszont amíg nem ír alá, nem edzhet a felnőtt csapattal.

Ha végül egyáltalán nem jutnak dűlőre, akkor a klub jelezte, hogy vagy eladják, vagy a lelátón fogja kiülni a szezont Moriba.

Laportáék üzenete egyértelmű: a Barcelonát jelenleg senki se zsarolhatja, és aki nem fogadja el, hogy pillanatnyilag ennyit tudnak és akarnak adni, annak viszlát, legyen bármekkora tehetség.

Ilaixnak bizonyára remek ajánlatai vannak, hiszen nem véletlenül nevezik a katalán Pogbának, tényleg hatalmas talentum, de a Barcelona most nem enged, aki akar gránátvörös-kékben focizni, az fogadja el a feltételeket.

Így lehet, hogy elveszíti a klub az egyik legnagyobb értékét, viszont már ott van a levegőben, hogy a Barcelona tököket növesztett.

(Fotó: Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images)

És ezt olvastad már?
Megnyomta a pánikvásárlás gombot a Manchester United