Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az aminosavakról az átlag férfinek fogalma sincs. Annyit tudunk, hogy van a fehérjeturmixban. Mit is rejt valójában ez a hangzatos név és valóban szükségünk van rá? Netán ez is csak a fitnesz ipar egy újabb szemfényvesztése?

Az aminosavak a fehérjék építőkövei, tehát nem kérdéses, hogy kellenek-e vagy sem. Az igazság az, hogy mikor húst eszel, vagy proteinturmixot iszol, nem tiszta fehérjét gurítasz le a torkodon, hanem fehérjeképző aminosavakat. Ezek pedig a te szervezetedben állítják elő a fehérjét. A húsz aminosavból tizenegyet képes előállítani a szervezet maga, viszont kilencet természetes forrásokból kell fedezni. A hisztidin félig tekinthető esszenciálisnak, mert a szervezetnek nem minden esetben van szüksége külső forrásra az előállításához.
Az állati eredetű táplálékok, mint például a hús, hal, tojás, a tejtermékek, az alapvető aminosavak leggazdagabb forrásai, míg a növényi táplálékok gyakran nem tartalmazzák mindegyiket. Újabb érv a vega életmód ellen. Ha mégis növényevő vagy, akkor többféle növényi eredetű ételt fogyassz! A gabonafélék például lizinben szegények, míg a bab ezt a hiányt orvosolja.

Esszenciális aminosavaink és hatásuk

  • Lizin: öregedésgátló, serkenti a növekedést és a véráramot. Fontos a megfelelő immunműködésekhez, a kifogástalan látáshoz.
  • Izoleucin: fontos a kiegyensúlyozott fehérje-anyagcseréhez, a növekedéshez főleg kisgyermekkorban. Elengedhetetlen a szellemi frissesség megtartásához. Más aminosavak képzésében is részt vesz, ezért kulcsfontosságú.
  • Leucin: éberséget, elevenséget és frissességet hoz mindennapjainkba.
  • Triptofán: fontos a vérképzésben, az egészséges bőr és haj megőrzésében, a B-komplex vitaminokkal működik együtt ,így nyugtatja idegeinket, serkenti az emésztést.
  • Fenilalanin: a pajzsmirigy thyroxin hormontermelését segíti elő. Ez a hormon a szellemi-lelki kiegyensúlyozottsághoz elengedhetetlen.
  • Treonin: egyenletes emésztést, jó felszívódást és kiegyensúlyozott anyagcserét biztosít számunkra.
  • Valin: zavartalan alvást, jó agyi működést kölcsönöz, nyugtatja idegeinket, az izomműködések összehangolásában is kulcsfontosságú.
  • Metionin: elősegíti a vese- és a májszövet tisztulását, regenerációját. Csillapítja érzelmeinket, növeli érzelmi kiegyensúlyozottságunk.
  • Nem esszenciális aminosav: az arginin, alanin, aszparagin, aszparaginsav, cisztein, glutamin, glutaminsav, glicin, prolin, szerin, és a tirozin.

Aminosavak a konditeremben

A testépítők az úgynevezett elágazóláncú aminosavakat preferálják. A BCAA-k a legfontosabb anabolikus és anti-katabolikus (izomvesztést megelőző) esszenciális aminosavak. Egy BCAA kiegészítő szedése az izomépítést gyorsítja, az edzésstressz okozta izom lebomlást pedig lassítja.

A szigorúan diétázók, és néhány vegetáriánus testépítő, vagy bárki, aki kevés kalóriát visz be, hiányt szenvedhet aminosavakban. Ebben az esetekben a szervezet leépíti az izomszövetekben a fehérjéket, és a fontosabb szervek ellátásához használja fel azokat. Ez kábé annyit jelent, hogy a tested felzabálja önmagát. Persze a zsír megmarad, ugyanis azt csak a legvégső esetben égeti el (ez éhezés esetére vonatkozik). Ez a jelenség könnyen megfigyelhető a 0 kalóriás diétát folytatók körében. Ők ugyan fogynak, de értékes izomszöveteket vesztenek, ezáltal alapjáraton kevesebb kalóriát fognak elégetni. Egy ördögi körbe kerülnek. Sanyargatják magukat, hogy zsírt adjanak le, a testük pedig foggal-körömmel harcol, hogy zsírt raktározzon el, akár izomszövetek lebontása árán is.
Ha valaki ésszerű fogyókúrára (napi kalóriaszükséglet – 500 kalória) adja a fejét, annak is kell számolni azzal, hogy nem juttat be elegendő tápanyagot.

Szedjem, vagy ne szedjem?

Senkit sem szeretnék táplálékkiegészítők szedésére buzdítani. Véleményem szerint egy kiegyensúlyozott táplálkozás több, mint elegendő. De: ha valaki komolyan sportol, vagy keményen diétázik, nem tudja (nem érdemes) kikerülni a táplálékkiegészítést. A kérdés tehát az, hogy szükséged van-e rá vagy eleget viszel-e be?

Figyelem! A legtöbb fehérjeturmix már önmagában tartalmaz esszenciális aminosavakat.

Tudj meg mindent a fehérjékről!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.