Továbbra is rengeteg a kérdőjel, hogy miért és miként nem tudta megtartani az FC Barcelona Lionel Messit. A katalán csapat és elnöke, Joan Laporta azt kommunikálta, hogy a La Liga pénzügyi szabályzata miatt nem volt kivitelezhető, de felmerül, hogy talán Laporta nem is tett meg mindent azért, hogy a klub történetének legkiemelkedőbb futballistája maradhasson.

Ha valaki nem egy kő alatt, esetleg egy lakatlan, wifimentes szigeten töltötte az elmúlt egy hetet, akkor már tudja: Lionel Messi már nem a Barcelona futballistája, a PSG-hez szerződött a futballtörténelem egyetlen hatszoros aranylabdása.

Messi szerződése a Barcelonánál június végén lejárt, vagyis ingyen igazolhatóvá vált az argentin. Sokáig azonban úgy tűnt, hogy ez csak formaság, a Copa Américát követően, a vakációja után Messi visszatér Barcelonába és aláírja az új szerződését. A játékos ötéves megállapodást kötött volna, ebből két éven át biztosan a Barcelona futballistája lett volna, és belegyezett, hogy 50 százalékkal csökkentsék a korábbi bérét.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint mindenben megegyezett a klub és a játékos. Aztán csütörtök este jött a Barcelona hivatalos közleménye, amelyben azt írták, Lionel Messi nem a Barcelonában folytatja a karrierjét, mert a spanyol bajnokság pénzügyi szabályzata miatt a Barcelonának nincs lehetősége megtartania a játékost.

Később, egy sajtótájékoztató keretein belül a klub elnöke, Joan Laporta azt mondta, Messi bérével az első csapat bérköltsége a klub bevételeinek 110 százalékát tenné ki, Messi új szerződése nélkül ez 95 százalék, de a La Liga szabályzata szerint legfeljebb 70 százalék lehet. Hozzátette az elnök, hogy a Barcelona anyagi gondjai sokkal komolyabbak, mint azt gondolta, amikor megválasztották és visszautalt arra, hogy az előző vezetőség rosszul megkötött szerződései vezettek a mostani nehéz helyzethez. Ami egyébként tény, a katalán csapat Josep Maria Bartomeu elnöksége alatt számos bebukott igazolást kötött, óriási bérekkel. Ez és a koronavírus-járvány okozta gazdasági megtorpanás pedig komoly pénzügyi nehézségeket eredményezett a Barcelonának. Jelenleg a pénzügyi túlélés a tét.

Ezek az információk eddig is ismertek voltak. Az ESPN egy hosszabb cikkében viszont most azt pedzegeti, hogy

a Barca és Laporta valóban mindent megtett-e annak érdekében, hogy Messi a klubnál maradhasson.

Belső forrásokra hivatkozik az ESPN, sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudjuk, de azért van néhány érdekesség az anyagban.

Joan Laporta állítólag még július közepén találkozott a La Liga elnökével, Javier Tebasszal. Utóbbi ismertette, hogy a spanyol liga egy együttműködés megkötésére készül a CVC Capital Partners nevű befektetési alappal, amelynek értelmében a spanyol első és másodosztály csapatai 2700 millió eurós támogatást kapnak. A csapatok között ezt az összeget több évre lebontva osztották volna szét, és csak a 15 százalékát lehetett volna átigazolásokra költeni, az összeg többi részét infrastrukturális és egyéb a klubokat érintő fejlesztésekbe kell invesztálni. Cserébe viszont a La Liga az elkövetkező 50 évben lemond a bevételei tíz százalékáról. Az 50 év borzasztó hosszú idő, és a futballipar fejlődését látva roppant kockázatos lépés lenne belemenni egy ilyen megállapodásba.

Tebas elvileg azt mondta Laportának, hogy ha a Barcelona belemegy a CVC-vel kötött megállapodásba, akkor lehetősége lesz a klubnak megtartani Lionel Messit. A sajtótájékoztatón erre mondta azt Joan Laporta, hogy egyetlen játékos sem áll a klub felett, és irreálisan nagy kockázatot még Lionel Messi megtartásának érdekében sem vállalhat a Barcelona. Vagyis Laporta azt kommunikálta, hogy a jelenlegi helyzetben az ő és a klubvezetés keze megvan kötve, ők mindent megtettek, de egyszerűen nem kivitelezhető Messi megtartása.

Az ESPN belső informátora szerint komoly kétségek merülhetnek fel, hogy Joan Laporta mikor tudta meg, Messi megtartása nem kivitelezhető. A forrás szerint egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az elnök már hetekkel korábban eldöntötte, hogy a fentebb említett kockázatot nem vállalja be még Messiért sem, és az elmúlt hetek kommunikációja csak egyfajta színjáték volt, és Messi és a menedzsmentje sem tudott erről egészen az utolsó napokig.

Ezt támaszthatja alá, hogy Pepe Costának, aki a Barcelona játékosfejlesztő részlegénél dolgozott, a Barca nem ajánlott szerződéshosszabbítást. Costa egyébként Messi jobbkeze volt az öltözőben, az argentinnel való különleges kapcsolata miatt volt a Barca alkalmazottja, és vélhetően a PSG-hez is követi Messit.

A cikk kiemeli, hogy Laporta és Messi kapcsolata láthatóan eléggé hűvös volt a játékos búcsúztatóján, elvileg Messi megtagadta, hogy Laporta is szerepeljen azon a fotón, amelyen a karrierje során megnyert trófeákkal pózol.

Amikor az egyik újságíró arról kérdezte, hogy a Barcelona mindent megtett-e annak érdekében, hogy a klubnál maradhasson, Messi a következőt mondta:

„Nem tudom, csak azt, hogy én mindent megtettem, amit megtehettem és amit kértek tőlem. Laporta azt mondta, hogy nem maradhatok a Liga szabályai miatt. Én mindent megtettem, mert maradni akartam.”

Lionel Messi megnyert trófeái a Barcelona futballistájaként

Jaume Llopis, az Espai Barça igazgatóságának tagja beadta a lemondását, miután kiderült, Messi nem marad, és Joan Laportát megvádolta, hogy az elnök nem tett meg mindent a játékos megtartásának érdekében.

„Kénytelen voltam lemondani, mivel Laporta csalódást okozott nekem, és pont azt az ígéretét nem teljesítette, amely a fő érve volt az elnökválasztási kampány során, miszerint meg fogja győzni Leo Messit, hogy maradjon. Most itt vagyok, és elmondhatom szabadon, amit gondolok az FC Barcelona sociójaként. Mindannyiunknak jogunk van tudni az igazságot, hogy mi is történt valójában.”

Ebben a folyamatban teljes mértékben hiányzik az átláthatóság, de az semmiképp nem lehetséges, hogy mindkét ügyfél ügyvédjei készen álltak az aláírásra csütörtökön, és amikor Jorge Messi megérkezett, akkor Laporta közölte vele, hogy nincs tárgyalás, megszakítunk mindent, és szakítunk a CVC-vel is. Tudni akarjuk, hogy mi történt azokban az órákban, amikor Laporta radikálisan megváltoztatta az álláspontját”

nyilatkozta Llopis.

Szintén minimum fura, hogy az érthető módon nem vidám hangulatú Messi-sajtótájékoztató után Joan Laporta állítólag Ibizára ment pihenni, előtte viszont még megejtett egy találkozót Florentino Pérezzel, a Real Madrid elnökével és Andrea Agnellivel, a Juventus elnökével. Konkrétan nem tudni, hogy a Pérezzel a CVC-megállapodás miatt (amit a Real Madrid is elutasított) találkozott, de az egyértelmű, hogy az időzítés nem feltétlen volt szerencsés imidzs-szempontból.

Szintén belső források szerint Lionel Messi úgy érzi, hogy valamilyen szinten elárulta őt Laporta és nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a klubnál maradhasson,

miközben ő belement mindenbe, amit tőle kértek. Itt érdemes egy zárójelben tisztázni a Messi miért nem írt alá ingyen?-témát. Egyrészt ez teljesen irreális és példátlan lett volna, másrészt a spanyol liga szabályai sem engedték volna, az ESPN szerint minimum 155 ezer eurós bérrel kell rendelkeznie minden játékosnak a spanyol első osztályban. Ebből a szempontból pedig teljesen mindegy, hogy 155 ezer euróért vagy 25 millióért írt volna alá Messi, hiszen – ha lehet Joan Laportának hinni  – a klubnak gyakorlatilag nincs pénzügyi mozgástere a fizetéseket illetően.

Rengeteg megválaszolatlan kérdés és kétes forrású szál van a Messi-sagában, az viszont tény, hogy a Barcelona nem tudta megtartani története legjobb futballistáját, ez pedig példátlan kudarc és olyan szintű fájdalmat és elkeseredést okozott a klub szurkolóinak körében, ami nem fogható az előző évek BL-bukásaihoz sem.

A Barcelona helyzete a Messi-ügyet leszámítva is pocsék, hiszen továbbra sem egyértelmű, hogy az új igazolásokat (Memphis Depay, Eric García, Sergio Agüero – aki egyébként már meg is sérült) sikerül-e regisztrálni a La Ligánál.

(Fotók: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Medvegyev fröcsögve hülyézte és kiscicázta le a székbírót