Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem hempergették porcukorba a dolgot.

Tegnap a Legia Warsawa és a kazah Astana meccsén a varsói csapat szurkolói hatalmas drapériával emlékeztek meg a varsói felkelés 73. évfordulójára. Íme:

A varsói felkelés során a németek 160 000 embert öltek meg, köztük gyerekek ezreit

Mi ennek a joggal sokkonak nevezhető koreónak a történelmi háttere? 1944. augusztus elsején a lengyel hadsereg és a felkelők támadást intéztek a megszálló német csapatok ellen. A várost keletről megközelítő Vöröshadsereg azonban ahelyett, hogy a lengyel felkelők segítségére sietett volna, megállt a Visztulánál és megvárta, amíg a németek felszámolják az ellenállást. A 63 napos felkelés során közel 170 ezer lengyel halt meg, ezek közül hatvanezer embert a németek kivégeztek, a várost pedig szinte a földdel tették egyenlővé. A lengyelek számára érthetően hét évtized távlatából is érzékeny eseményről van szó, a varsói szurkolói pedig nem először adják látványos tanúbizonyságát annak, hogy a történelmi emlékezetet fontos dolognak tartják.

Az mondjuk erős, hogy a szövegezésben a „németek” szó szerepel, nem pedig a „nácik”, de nagyon meglepődni sem kell rajta, a két ország közötti viszony még a diplomácia szintjén is feszültségekkel van tele, és ez pedig egy futballpálya.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.