Ma már viszonylag sok magyar nyelvű minőségi podcast elérhető. Ezért úgy gondoltuk, összeszedjük azokat a sport tematikájú podcasteket, amelyeket mi is hallgatunk, és szívesen ajánlunk a Player olvasóinak.

A célunk nem egy toplista felállítása, inkább egy olyan lista, amelyben összeszedjük az általunk legérdekesebbnek, leginformatívabbnak és legszórakoztatóbbnak tartott sport témájú podcasteket. Biztosan kimaradtak nagyon jó műsorok, ezért is kérünk arra, hogy ha van olyan sporttematikájú magyar nyelvű podcast, amit szívesen hallgatsz, és nincs a cikkben, akkor Facebookon kommentben oszd meg velünk.

Mi a podcast?

A podcast szó az iPod és a broadcast összevonásából jött létre. Gyakorlatilag a rádióműsorok 21. századi verziója, azzal a fontos különbséggel, hogy a beszélgetős műsorok letölthetőek, vagyis akkor hallgatjuk meg őket, amikor akarjuk. Ha nagyon szigorúan vesszük, akkor a podcastek közé azok a műsorok tartoznak, amelyekre fel lehet iratkozni, de ma már podcastként hivatkozunk a kizárólag csak videós formátumban, például YouTube-on elérhető adásokra is.

Na, de jöjjön a listánk, amelyen focis, kosárlabdás, kézilabdás és amerikai focival foglalkozó műsor is helyett kapott.

Alley-oop

Nem Szaniszló Csaba és nem is Tőrös Balázs látható a fotón, de Steph Curry is majdnem annyira fontos szereplője a műsornak, mint a két házigazda

A Sport TV NBA-podcastje, Szaniszló Csabával és Tőrös Balázzsal. Az Alley-oop épp a 200. adására készül, ennek az eléréséhez tíz év kellett. Voltak azért kihagyások, de a minőség, a szakértelem és a humor nem változott az elmúlt évtizedben. Ha valaki képben akar lenni az NBA aktualitásaival, a statisztikák világától sem ijed meg, ugyanakkor egy könnyed, fogyasztható formában akarja mindezt befogadni, akkor az Alley-oop tökéletesen kiszolgálja az igényeit.

Hol érheted el?

Teljes terjedelem

Az első magyar nyelvű futballal foglalkozó podcast. Eredetileg Baumstark Tiborral és Haraszti Ádámmal, később utóbbit Bognár Doma váltotta. Ahogy az Alley-oop úgy a Teljes terjedelem is abszolút hozza azt a szintet, mint egy minőségi angol nyelvű podcast. A házigazdakettős mellett minden héten meghívott vendég is szerepel a műsorban. Talán a legnagyobb erőssége, hogy az aktuális futballtrendeket és híreket úgy tudja megosztani a hallgatókkal, hogy azok számára is könnyen fogyasztható, akik nem xG-vel és területvédekezéssel kelnek és fekszenek.

Hol érheted el?

Keleten Nyugaton

NBA-vel foglalkozó podcastek terén nagyon erős a magyar felhozatal. Nem véletlen, hogy a listánkra két NBA-s podcast is felkerült. A Keleten Nyugaton Zukály Zoltán és Rédai Gábor műsora. Heti több epizód, nagyon magas szintű szakmaisággal, rengeteg információval, sztorival, és már 500-nál is több résszel. Ha valaki bármilyen okból kifolyólag nem akar/tud angol nyelvű NBA-vel foglalkozó podcasteket hallgatni, akkor annak is tökéletes opció a Keleten Nyugaton.

Hol érheted el?

Vaksz

Korábbi Vaxerencse, most már csak simán Vaksz. Egri Viktor, Matúz Krisztián és Pónácz András kézilabda tematikájú műsora. A saját példám is mutatja, hogy nem feltétlen kell valakinek hardcore kézilabda rajongónak lennie ahhoz, hogy kézilabdával foglalkozó podcastet hallgasson. A Vaksz tökéletes azoknak is, akik a mélyebb szakmázásra kíváncsiak, és azoknak is, akik napi szinten nem követik a kézilabdát. Az aktuális hírek, sztorik mellett azért helyet kapnak a csipkelődések, poénkodások is. Éppen zajlik a női kézilabda-vb, tehát extra esemény is van, amiért érdemes a Vakszot hallgatni.

Hol érheted el?

4th and Long

Bencsics Márk és Buday Zoltán NFL-podcastje. Előbbi magyar válogatott játékos, utóbbi a PFF elemzője, vagyis hivatásszerűen NFL-meccsek elemzésével foglalkozik. Az NFL-fordulók aktuális meccseinek elemzései mellett különböző tippek és minden NFL-lel kapcsolatos sztori is szóba kerül hétről-hétre. Felkészültség és szakmaiság viszonylag hosszú epizódokkal, ezt biztosítja a 4th and Long.

Bencsics Márk beceneve A magyar Tom Brady, legyen az a fotóaláírás, hogy Az amerikai Bencsics Márk?

Hol érheted el?

Esélylesők

A Vakszhoz hasonlóan az Esélylesők is az Unibet Magyarország YouTube-csatornáján fut. Bíró Dávid, Haraszti Ádám és Szabó Peet az angol, az olasz, a német és a spanyol bajnokság mellett a Bajnokok Ligája aktuális eseményeit beszéli ki. Az Unibet YouTube-csatornáján több focis tematikájú műsor is van, mindegyiknek érdemes esélyt adni. Aki a focit elemzőibb, statisztikaibb szempontból is követné, és nem akar leragadni a közhelyeknél, annak az Esélylesők kiváló opció.

Herczeg Ádám NFL podcastje

Némiképp kakukktojás a listán. A Sport TV korábbi NFL-szakértője a saját YouTube-csatornáján beszéli ki szinte napi szinten az NFL aktualitásait. Más felületen nem elérhetőek a műsorok, és van egyfajta underground feelingje is az egésznek, de összességében zseniális sorozat, rengeteg tartalommal, kitartással, minden meccs összefoglalójával, és egy olyan humorral, ami számomra nagyon szórakoztató.

Hol találod meg?

YouTube

Falkaösztön

Az egyetlen a listán, amely nemhogy egy sportággal, de konkrétan egy csapattal foglalkozik. Szaniszló Csaba az Alley-oop mellett saját YouTube-csatornáján futtatja a kedvenc futballcsapatával, az AS Romával foglalkozó szériáját. A Roma mellett az olasz focival is foglalkozó Falkaösztön azok számára is tartalmas program, akik nem szurkolnak a farkasoknak, de érdekli őket az olasz futball és José Mourinho éppen aktuális magánszáma.

Hol érheted el?

Páros lábbal

A plusz egynél nyilvánvalóan nem maradhat ki a Player sportos podcastje sem, amely nyáron indult, és azóta már megélt néhány tartalmas részt. Célja az, hogy ne csak a mágnestábla mellől érkezzen óvatos elemzés, hanem lehet előre is csúszni páros lábbal, nyíltan, őszintén, akár kegyetlenül is, ha muszáj, az objektivitást jórészt mellőzve. A két házigazda Rétsági Oszkár és Csáki Csaba, a vendégek között pedig már szerepelt Haraszti Ádám, Szabó Christophe és Hajdu Attila is.

Hol érheted el?

Ezeket a magyar nyelvű podcasteket hallgatjuk mi a legszívesebben. Kommentben várjuk, hogy nálatok melyek pörögnek.

(A fotók illusztrációk; forrás: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Piszok nagy zsákolást mutatott be a liga legjobb védőjén Westbrook