Szinte fel sem fogtuk, hogy egy puccs zajlik, már le is verték, ám ne felejtsük el az alapproblémát: az UEFA pénzhajhász és korrupt. A topklubok nem elégedettek, lesz folytatás.

Három napja szinte példátlan módon borult fel a labdarúgás mindennapi élete, amikor tizenkét topklub előállt azzal, hogy elkészítették a Szuperliga tervét, nem akarnak az UEFA befolyása alatt állni, saját bajnokságuk lesz. Azt állították, meg akarják menteni a futballt, ami nyilván egy vicc, hiszen még több pénzt akartak, de szívesen adtak volna belőle a kicsiknek is alamizsnát.

Csakhogy a tervbe nem kalkuláltak bele minden elemet, kissé felületes volt a brainstorming, mert az még hagyján, hogy a jól fizetett edzőkkel nem egyeztettek, ám volt egy faktor, ami kimaradt és mindent vitt. Vagyis ledöntött: a drukkerek, a nézők.

Akkora lett az ellenállás, hogy még meg sem száradt a tinta a nagy összeboruláson, máris kifarolt belőle a Chelsea, aztán szép sorban a többi angol klub is. Angliában ugyanis komolyan veszik, hogy a futball a nézőkért van. Nem véletlen, hogy ott még a miniszterelnök is megszólalt (oké, nyilván egy másik, futballszempontból legalább olyan fontos országban is), sőt azonnal egyeztetett a klubok szurkolói csoportjaival.

Boris Johnson és a drukkerek kiállása a Szuperliga ellen épp elég volt, hogy ne kockáztassanak a klubok, arról nem beszélve, hogy a játékosok zöme is nyíltan felszólalt ellen. Így aztán szép sorban a többiek is kiadták a kommünikét, hogy részükről egyelőre ennyi volt. Jelenleg háromcsapatos a Szuperliga, a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus még tartja a frontot, de a Barca igazából átpasszolta a felelősséget a sociókra, ők meg úgyse szavaznák meg.

A hatalmas gazdasági előnyben lévő klubok tehát nem tudtak még nagyobb profitra szert tenni – egyelőre. De ne legyen kétségünk, hogy nem hagyják annyiban, már csak azért sem, mert az UEFA mint szervezet nem működik jól. Most remekül jött ki a helyzetből az európai szövetség – bár hallani, hogy sokba került neki, mert vagy gyorsan visszaosztott néhány (száz)milliót az angoloknak, vagy a financial fair playt fogja lazítani –, de elillan a köd hamar és ismét célkeresztbe kerül.

Mert bár az új csúcsliga most nem jött össze, ettől még a játékosok, az edzők és úgy általában a klubok finoman szólva sem kedvelik az UEFA-t.

Néhány hónapja ezt egyértelműen tudatta a világgal Toni Kroos, amikor kimondta:

„Mi játékosok csak a FIFA és az UEFA bábjai vagyunk.

Ez az ellentét nagyon régóta ott izzik a háttérben, és hogy ez mennyire komoly, jelzi a Szuperliga összetákolása. Kicsit bénán sikerült, de az üzenet az át fog menni: nem tetszik, amit velünk műveltek. Jó, persze, van más üzenet is, csak az kódolják mindkét oldalról: még több pénzt akarunk. Mindet, ha lehet.

A csúcsliga bedőlése után néhány órával Ronald Koeman is összefoglalta az egész konspiráció alapját a sajtótájékoztatóján, ebben nagyjából benne is van minden, ami szítja a tüzet:

„Egyetértek azzal, amit Pep mondott, túlzottan sok a mérkőzés. Felfoghataltan számomra, hogy itt tartunk. Az UEFA nem hallgatja meg az edzőket és a játékosokat sem, ha erről a témáról van szó. Az UEFA-nak a pénz a legfontosabb dolog. Az én dolgom azonban az, hogy védelmezzen a játékosaimat. A továbbiakban tényleg nem kívánok a dologgal foglalkozni, de egyetértek Piqué tweetjével.”

Így aztán Piqué üzenetével zárhatjuk is, egyben megállapodhatunk abban, hogy ez a próbálkozás ugyan befuccsolt, de az első dominó eldőlt, nem lehet megállítani már, lesz folytatás. Egyelőre a szurkolók nyertek, sőt kijelenthetjük: erősebbek, mint amire valaha is gondoltunk.

„A futball a szurkolóké. Jobban, mint valaha”.

A Szuperligával kapcsolatos korábbi cikkeink:

(Fotó: Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)

És ezt olvastad már?
A legváratlanabb helyen és formában adott tanácsot Gary Neville