Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Eljött a Nagy Nap, történelmi meg minden, mert a magyar foci harminc éve csak selejtezget, határon belül űzi ennek a gyönyörű sportágnak az egyik változatát. Most lehet lépni egy nagyot, pótselejtezünk az Európa-bajnokságért, Oslóban kellene életben tartani a reményt.

Ehhez pedig az kellene, hogy ne kapjunk ki Oslóban, vagy mondjuk ne nagyon. Esetleg rúghatnánk gólt, mert egy idegenben szerzett találat óriási lökést adhatna a mieinknek. Kár, hogy nincs túl sok esély erre, merthogy Norvégiának borzasztóan nehéz gól rúgni.

A csoportban úgy végzett a harmadik helyen, hogy szűk húsz percre volt az elsőtől, Olaszországban a 82. percben beszedett góllal kapott ki az utolsó fordulóban, így Horvátország beelőzte. Bizony, olyan csoportban lett majdnem első, ahol az olaszok és a horvátok is ott voltak. Nem az északírek.

Norvégia 19 pontot szerzett, a horvátokat otthon legyőzte (!), Bulgáriát meg oda-vissza, csak Olaszországtól kapott ki mindkétszer, de csak egyszer esett szét: Zágrábban 5–1-re buktak március végén. A rossz hír, hogy szeptemberben viszont 2–0-ra leverték déli szomszédunkat Bergeték, amely, mondanunk se kell, sokkal jobb, mint a magyar válogatott.

Amelyben ráadásul nem játszhat a védelem és a csapat vezére, Juhász Roland, így ismét Guzmics lesz Kádár párja. A Wisla Kraków hátvédje Románia és Észak-Írország ellen is jól teljesített, szóval nem ezen fog múlni, sokkal inkább azon, hogy a két szélső bekk, Fiola és Leandro mennyire tudja megállítani a norvég szélsőket (Skjelbred és Berget), akik szakmányban tolják befelé a labdákat a centernek (Söderlund, esetleg Pedersen). Valamint azon, hogy Elek és a fiatal Nagy meg tudja-e állítani a támadásokért felelős belső hármast (Tettey, Johansen, Henriksen).

Az biztos, hogy Dzsudzsák játszani fog, teljesen mindegy, hogy semmit se mutat a válogatottban, viszont most se nagyon fog villogni, mert sokat fog védekeznie: Elabdellaoui ugyanis folyamatosan fellép a támadásokhoz. Ő egyébként évekig a Manchester City játékosa volt, ami azért jelenthet valamit, igaz, mindig kölcsönadták. Ilyet mondjuk mi is tudunk felmutatni Németh és a Liverpool relációjában.

Mi ezt a csapatot küldenénk pályára Oslóban: Király Gábor – Fiola Attila, Gumics Richárd, Kádár Tamás, Leandro – Elek Ákos, Nagy Ádám – Németh Krisztián, Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs – Nikolics Nemanja.

A kapitány viszont sajnos szinte biztos, hogy Szalai Ádám mellett dönt, mert szerinte a Hoffenheimben nem játszó center jól indítja a letámadást. Pedig nála még Böde is sokkal jobb választás lenne, ő viszont talán a visszavágón lesz főszereplő, amikor nyomnunk kell. Ami még változás lehet, az a taktikától függ, amiről viszont semmi sem szivárgott eddig ki: ha masszívan kontrára játszunk, akkor Lovrencsics játéka logikusabb lenne, mint Némethé, mert gyorsabb és klasszikus elfutós, beadós szélső, és ugye Nikolics is ekkor érvényesülhetne jobban a nagydarab viking bekkek között.

Norvégia valószínűleg így kezd: Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Högli – Tettey, S. Johansen – Skjelbred, M. Henriksen, Berget – Söderlund. (Erről bővebben itt.)

Storck támadóbb fociban hisz, mint Dárdai, aki viszont azért nem hitt benne, mert a keret nem alkalmas rá. Értsd: nem vagyunk elég jók. Szóval benne van a veszély, hogy esetleg kicsit feljebb játszunk, mint amit elbírunk, így beleszaladhatunk egy-két elkerülhető gólba.

Ebben az évezredben háromszor találkoztunk velük, háromszor kaptunk ki, tíz gólt kaptunk és egyet lőttünk. Mi '81-ben rúgtunk nekik négyet, volt is Mészöly meg GYAKA, de azóta megtanultak focizni. Mi meg...

Így mi arra tippelünk, hogy kikapunk, és nem szerzünk gólt. Reméljük, nagyon mellélövünk ezzel a tippel.

Te kit állítanál a kapuba? Szavazz!

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.