Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mindenki ismeri, mindenki tudja, hogy ő a világ egyik legjobb labdarúgója, négyszeres aranylabdás, a Real Madrid sztárja, friss bajnok, készül a BL-döntőre. Őt vagy imádják, vagy utálják, nincs köztes megoldás. De vajon mindent tudunk róla? Tudtad, mennyit küzdött, hogy idáig jutott? És hogy honnan?

Funchalban született

A kis Cristiano Funchalban sírt fel először 1985. február 5-én, a város Madeira szigetén található, és a Madeirai Autonóm Régió fővárosa. A százezres városban élt boldogságban Maria Dolores dos Santos Aveiro és José Dinis Aveiro, akiknek már volt három gyermeke, Elma, Liliana Cátia és Hugo. Cristianóéknak egész évben megadatott, hogy rúgják a lasztit az utcán, a mediterrán klímájú városban ugyanis januárban és februárban is +16 Celsius-fok az átlaghőmérséklet.

Névválasztás

Cét Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro néven jegyezte be az anyakönyvvezető, második keresztnevét édesanyja a néhai amerikai elnök, Ronald Reagan után adta neki, ugyanis ő volt a kedvenc színésze. A Cristianót pedig nővérétől kapta. Nagyon szoros volt egyébként a kötelék a családdal, ugyan Ronaldo tizenegy évesen Lisszabonba költözött, a család feltétlen támogatását mindig érezte.

Beteg szülők

Apja alkoholista volt, amibe bele is halt 52 évesen, ekkor Cristiano húszéves volt, és az apja példája az, ami miatt nem fogyaszt egy csepp alkoholt sem; édesanyja rákbeteg volt, ám sikerült kikezelni, a kórház, ahol megmentették százezer euró adományt kapott egy bizonyos Cristiano Ronaldótól.

Rejtélyes gyermek

A portugál klasszisnak 2010-ben gyermeke született, ám senki sem tudja, ki az édesanyja Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro Jr-nak. Illetve Cé biztos, hogy tudja, meg nyilván az anya is, akit vélhetően súlyos eurómilliókkal bír hallgatásra. 2011-ben Cristiano nővére, Katia a Now magazinnak azt nyilatkozott:

Az édesanyja meghalt. A fiú a miénk, nem mondom meg, hogyan került hozzánk, de az biztos, hogy a testvérem fia, az unokaöcsém, a mi vérünk. Az anyja pedig a mi anyánk, az a személy, aki vele tölti a nap 24 óráját."

Vagyis Ronaldo fiát az anyja, Dolores neveli.

Egy magyar ajkú szakember fedezte fel

A CD Nacionaltól 11 évesen került a Sporting Lisszabon csapatába, ahol nem telt felhőtlenül az első néhány éve, miután teljesen egyedül költözött a fővárosba, hirtelen fel kellett nőnie, gyakorlatilag nem volt gyermekkora, ráadásul társai sokat gúnyolták madeirai tájszólása miatt. De Ronaldo már akkor is céltudatos volt, nem tört meg.

Az erdélyi származású mester 2002-ben már a Bajnokok Ligája selejtezőjébe is benevezte, majd a bajnokságban is bedobta a mélyvízbe a 17 éves szélsőt. Az év októberében a Moreirense elleni bajnokin volt először kezdő CR, és rögtön két góllal hálálta meg a bizalmat.

A második áttörést a Manchester United elleni 2003-as felkészülésmérkőzés jelentette, amikor is a vékony, pattanásos fiú orrba-szájba szívatta a nagy MU védőit. A legenda szerint a hazafele úton a klasszisok, Neville, Giggs, Scholes és a többi híresség végig fűzték Alex Fergusont, hogy vegye meg a tehetséget. Végül ugye 12,24 millió fontért el is hozta.

(Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.