Nagy tételben lehetne arra fogadni, hogy a Barcelona az egyetlen csapat a top 5 bajnokságban, vagy talán egész Európában, melynek a keretében nincs egyetlen klasszikus csatár sem. Ezen most változtatnának. Túlságosan is.

Az egész szezont lenyomta úgy a Barcelona, hogy a visszavont támadóként, árnyékékként világklasszis Messi és/vagy Griezmann, netán a szélső Dembélé, esetleg a szintén inkább szélső, helyenként kinevezett csatár Braithwaite játszott centert.

Merthogy Suárez elküldése – teljesen szubjektív és most irreleváns, hogy jogos vagy logikus volt-e – után nem maradt senki a posztra, merthogy igazolni nem tudtak. Persze egy Griezmann, Messi duó papíron jól mutat, Guardiola is gyakran játszatja a Cityt klasszikus csatár nélkül, ennek ellenére idén ők a legjobbak, csakhogy neki legalább rendelkezésére áll kettő, ha esetleg szükség lenne rá. És persze nem ritkán játszik is Gabriel Jesus vagy Agüero.

Ronald Koemannak viszont még csak a sansza se volt meg, hogy beállítson bárkit is csatárposztra, az egész keretben nincs center, a La Masiáról se tudtak felhozni senkit.

Mondhatnánk, hogy ez meg is látszik az idei Barca játékán, de sokkal inkább a védelem instabilitása, mintsem a gólok hiánya miatt úszott el a Bajnokok Ligája és a bajnokság. Azonban az is kétségtelen tény, hogy sok gól maradt a katalánokban, emlékezhetünk az ötös környékén idegenül mozgó Dembélé kihagyott ziccereire, vagy szimplán arra, hogy senki nem ért a kapu elé egy-egy támadásnál vagy beadásnál.

Joan Laporta ezen változtatni akar, az elsőszámú célpontja Erling Haaland, ám ez a vonal kezd elhalványulni, mivel a norvég megfizethetetlennek tűnik a Barcának most. Utána Neymar jött a sorban, de ő inkább hosszabbított Párizsban.

És mivel pénzük nincs, ezért rárepült az ingyen igazolható, de mégis klasszis csatárokra.

Jelen állás szerint Kun Agüero szinte biztosan aláír a Barcelonához, két évet fog lehúzni a Camp Nouban az argentin csatár. Mindenben megállapodtak vele, a fizetéséből is jócskán engedni fog, mert a Barcelonában akar játszani. Leginkább Messivel.

Agüero ugyanis amellett, hogy egészen kivételes gólvágó (258 gólt szerzett a Manchester Cityben), az sem mellékes, hogy régi barátok Messivel – a válogatottaknál már utánpótláskoruktól kezdve szobatársak voltak, az önéletrajzi könyvében a testvérének nevezte Messit.

Sokan azt nem értik, miért kell egy 32 éves csatár a Barcelonának, ha közben eladták a szintén korosodó Suárezt. Nos, az uruguayi több mint kétszer annyi pénzt keresett, amit nem engedhet meg most a katalán klub, és az sem mellékes, hogy lelassult, és az összjátékban szinte teljesen hasznavehetetlen lett.

Szinte biztos tehát, hogy Agüero már zsebben van Laportának, viszont közben Memphis Depayjal is megegyeztek, aki már házakat néz Barcelonában. A holland támadó eredetileg nem klasszikus középcsatár, azonban a Lyonban ott játszik, igen eredményesen: 38 meccsen 21 gólt rúgott és 10 gólpasszt is kiosztott. Nem mellesleg a holland válogatottban is csatárként szerepel, ahova Koeman állította.

Az ő érkezése még nem annyira biztos, mint Agüeróé, nagyban függ attól is, marad-e Koeman az edző. A holland ragaszkodik honfitársához, a vezetés viszont egyre kevésbé ragaszkodik Koemanhoz. Ha viszont ő is jön, akkor hirtelen komoly konkurencia alakult ki a csatárposzton.

Csakhogy nem halkulnak azok a hangok sem, miszerint pénzért is szeretne igazolni a Barcelona, akad még két-három kiszemelt, amennyiben nem jön össze a Haaland-transzfer: Alexander Isak, Darwin Núñez, Donyell Malen és Gerard Moreno is a radaron van.

A svéd Alexander Isak neve már januárban is felmerült, őt nagyon komolyan monitorozza a Barcelona, a jelentések szerint olyan 25-30 millió euró lehet a Sociedad csatárának az ára, de ez csökkenthető egy játékossal, akit oda-, vagy kölcsönadhat a Barcelona.

Volt idő, amikor Isak az új Ibrahimovicnak volt kikiáltva, ám Dortmundban csúnyán megbukott, és az idei bajnokság 32 meccsén rúgott 14 góljától sem kerekednek ki a szemek. De a húszszoros válogatott csatár még csak 21 éves, a potenciál ott van benne.

És ugyan Braithwaite-től biztosan meg akarnak szabadulni a Barcelona, ez így is hirtelen már három csatár, akiből csak egy fog játszani, hiszen Messi helye nem megkérdőjelezhető (ha marad), Griezmann távozásáról sincsenek hírek, és ha felépül, Ansu Fati sem kihagyható. Ha marad is a 3–5–2, közülük ketten játszani fognak, de Laporta óhajára jó eséllyel visszaáll a Barcelona a háromcsatáros játékra, vagyis két szélső is pályán lesz (Dembélé, Ansu Fati, Trincao, Collado).

Egyelőre egyik igazolás sem hivatalos, de ha ez a lendület megmarad, akkor pont át tudnak esni a ló túloldalára. Sok meccs lesz, a túl sok ego sem fog lendíteni a csapaton.

(Fotó: VI Images via Getty Images)

És ezt olvastad már?
Kiábrándítóan kezdte a PL-t a Man. United, de csak ezután jöttek a rossz hírek