Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Gerwyn Price hosszú utat tett meg a világbajnoki címig. Rögbijátékosként kezdte a sportkarrierjét, 29 évesen kezdett el komolyabban dartsozni, hat évvel később pedig megnyerte a sportág legfontosabb versenyét.

Tegnap véget ért az idei év PDC világbajnoksága, a brit rangadót végül Gerwyn Price nyerte a döntőben, ezzel megszerezve saját maga, illetve egész Wales első világbajnoki címét a sportágban. Price győzelme egyáltalán nem tartozik a meglepetés kategóriájába, hiszen már a torna előtt is harmadik kiemelt volt (most pedig már ő vezeti a világranglistát), az elmúlt években az egyik legstabilabban játszó játékossá vált.

Honnan indult a friss világbajnok?

Gerwyn Price eredetileg egészen más sportágat űzött. Profi rögbijátékos volt, sarkazó pozícióban játszott, többek között olyan csapatoknál fordult meg, mint a Neath, a Cross Keys, illetve ligarögbi tekintetében játszott South Wales Scorpions együttesében is. Szakértők szerint egyébként tehetséges játékos volt, ám valamiért nem tudta kihozni magából a maximumot.

A darts először csak hobbiként volt jelen az életében, azonban a rögbit 29 évesen, egy csúnya sérülés után abba kellett hagynia, így teljes egészében a dartsra koncentrálhatott. A szintén profi Barrie Bates javasolt számára, hogy lépjen be a PDC-be. Mindez 2014-ben történt, Price pedig már rögtön második tornáján sikeres volt, megnyert hat meccset a Q Schoolon, ezzel pedig kétéves profi kártyát kapott.

Még ebben az évben sor került Price vb-debütálására is, a szintén világbajnok Peter Wright ellen azonban nem volt igazán esélye, 3:0-ra kikapott – a 2015-ös évet a világranglista 59. helyén kezdte. A következő két esztendő nagyjából a PDC légkörének megszokásáról szólt, néhány kisebb sikere azonban már 2015-ben és 2016-ban is volt. A világbajnokságok tekintetében 2016 sem hozta meg az áttörést, Andrew Gilding verte 3:0-ra. Februárban azonban élete első profi döntőjét is lejátszotta, azonban ott Michael van Gerwen ellen nem volt esélye.

A következő évben már nagyjából a huszadik hely környékén helyezkedett el a világranglistán, azonban az első világbajnoki siker mégsem jött össze, az első szettet még megnyerte Johny Clayton ellen, utána azonban zsinórban hármat bukott. Az áttörést viszont meghozza számára a 2017-es esztendő további része,  egész évben stabil teljesítmény nyújtott, a 2018-as vb-n egészen a harmadik fordulóig jutott, ott Michael van Gerwentől kapott ki 4:2-re.

Jó játékának köszönhetően szabadkártyát kapott a Premier Leauge-ben, ahol ugyan jól teljesített, de a végjátékig nem jutott el. A konzisztenciájára viszont nem lehet panasz, minimum negyeddöntőt játszott a UK Openen, a World Grand Prix-n és a Mastersen.

2019-ben meglepetésre Nathan Aspinalltől kikapott a vb-n, a következő évben azonban egészen az elődöntőig jutott, ott viszont Peter Wright ellen búcsúzott. A többi pedig már – ahogy mondani szokás – történelem, az idei világbajnokságot magas színvonalú, kiegyenlített játékkal nyerte meg a walesi, aki így most már a világranglista első helyén is áll.

Price kétes megítélésnek örvend a szurkolók körében, erőteljes gesztusai, látványos ünneplése sok esetben ellenszenvessé teszik. Talán a legemlékezetesebb eset ilyen szempontból a 2018-as Grand Slam döntője, ahol kisebb nézeteltérés is kialakult az ellenféllel, Gary Andersonnal. A skót egyébként tegnap is érezhetően idegesen játszott, zavarták őt Price mozdulatai. Egy másik alkalommal pedig Daryl Gurney-vel vitatkozott össze Cardiffban.

A walesi 4–3-ra verte Brendan Dolant, majd az előbb említett Gurney-t verte, az elődöntőben Bunting ellen nyert, végül pedig jött Gary Anderson. Átlaga pedig kitűnő volt végig, 95 alá sohasem ment.

Price-t tehát ugyan sokan nem szeretik, de teljesítménye megkérdőjelezhetetlen, megérdemelten nyerte meg az idei világbajnokságot. Immáron tehát ő is csatlakozott ahhoz a körhöz, melynek tagjai minden évben pályázhatnak a világbajnoki címre.

(Képek: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.