Tegnap éjjel a Barcelona menesztette Ronald Koemant, a holland 14 hónapon át volt a katalán klub edzője. Rengeteg minden történt a Barcelonával ezalatt, és végül Koeman nem tudta elindítani az európai elitbe való visszazárkózás útján a Barcát. Ennek ellenére nem csak negatívumok jellemezték a holland munkáját, ugyanakkor a menesztését már hetekkel korábban meg kellett volna lépni.

Tavaly augusztusban vette át a Barcelona irányítását az a Ronald Koeman, aki futballistaként klubikon volt a katalán csapatnál. Az edzői rezüméje felemásnak számított másfél évvel ezelőtt (is), a megítélésének viszont mindenképp jót tett a holland válogatottnál eltöltött nagyjából két éve. A Barcelonához azután érkezett, hogy a katalán csapat 8–2-re kikapott a Bayerntől a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, Quique Setiént pedig ezután kirúgták. Koeman érkezésekor épp tartott a Messi-saga, az argentin tavaly nyáron el akart igazolni, végül hosszas huzavona után maradt. Akkor még.

Egy gyenge szezonkezdet után a Barcelona játéka összeállt a bajnokságban, úgy tűnt, hogy a bajnoki címért is harcban lesz a csapat, de a szezon hajrájában ismét jött a gyenge időszak, a bajnokságot elveszítette a Barca, a BL-ben meg már tavaly sem volt tényező. A kupát azonban behúzta, így nem nyeretlenül zárta az első szezonját Ronald Koeman.

Ennek ellenére nyílt titok volt, hogy Joan Laporta új edzőt akar. Koeman számára egyértelmű volt az elnök üzenete, Laporta szétnéz a piacon, ha talál megfelelő opciót, akkor a hollandnak mennie kell. A Barcelona edzői széke az utóbbi években azonban már nem feltétlen kényelmes, nem állnak sorban a világ legjobb menedzserei, hogy a katalán klubnál dolgozzanak. Végül ebbe a falba ütközött Laporta, nem talált megfelelő edzőt, Ronald Koeman megtarthatta az állását. Nem mellékes szál, hogy eközben Lionel Messit elveszítette a Barcelona, és így összedőlt az a kártyavár, amit az elmúlt egy-két évben már csak Messi zsenialitása tartott össze – nem tökéletesen, de összetartott.

Koeman komoly ellenszéllel és számos hátráltató tényezővel kezdte meg az új idényt, közhely, de kudarcra volt ítélve.

Ahhoz, hogy megtartsa az állását, kisebbfajta csodaszerű fordulatra és olyan szakmai tudásra, lendületre, aurára lett volna szükség, ami nem jellemezte Ronald Koemant az edzőt. Ennek ellenére azért profitált is a Koeman-időszakból a Barcelona.

Koeman számára előrelépés volt a Barcelona kispadja, de valószínűleg a holland válogatott padját nem cserélte volna le egy hasonló helyzetben levő, más nevű klubéra. Egy olyan időszakban váltott, amikor már a Barcelona nehéz helyzetben volt, egy anyagilag romokban heverő klubhoz igazolt, aminek a keretével is komoly gondok voltak. Ennek ellenére vállalta a feladatot. Ezért nyilván nem kell piedesztálra emelni, de az tény, hogy komoly kockázatot vállalt, ami mint később kiderült, nem jött be számára.

A holland egy viszonylag nehéz embernek tűnik, többször bizonyította, hogy nem igazán hajlandó a nézőpontja megváltoztatására, jó példa erre Riqui Puig esete.

Ugyanakkor – részben a kényszerűség miatt is – a fiataloknak bátran adott lehetőséget. És ebből a Barcelona a következő években masszívan profitálhat.

Az előző hetekben szerződést hosszabbított a Barcelona talán két legnagyobb tehetsége, Ansu Fati és Pedri. Fatit nem Koeman vitte fel a Barcelona első csapatához, de amíg a támadó nem volt sérült az előző szezon elején, addig alapemberként számolt vele. Pedri eközben totális telitalált. A tavaly nyáron a Las Palmastól megvásárolt Pedrivel kapcsolatosan kábé senki sem gondolta, hogy egy év alatt a klub egyik legnagyobb értéke lesz, Európa egyik legizgalmasabb tehetségévé válik és a spanyol válogatottban is alapemberként számítanak rá. Nyilvánvalóan Pedri nagy tehetség, de kezdetben azért voltak gyengébb meccsei, Koeman bizalmát azonban végig élvezte, és néhány hét, hónap alatt rengeteget fejlődött az önbizalma, és ezzel a játéka is.

Aki tavaly Pedri volt, az az idei szezon elején Gavi. A 17 éves középpályást a semmiből emelte fel az első csapathoz Koeman, – persze kellett ehhez néhány sérülés és az is, hogy a Barca mostani keretének minősége azért visszaesett a pár évvel ezelőttihez képest – a bajnokságban már nyolc alkalommal lépett pályára, bemutatkozott a Bajnokok Ligájában, és a spanyol válogatottban már alapember volt a legutóbbi válogatott szünet alatt.

Ronald Araújo szintén Koeman időszaka alatt csatlakozott a Barcelona első csapatához, ahogy Óscar Mingueza is, de Nicó is többször lehetőséget kapott az idei szezonban. Persze ott van a másik oldal, Trincaóban nem látott sokat Koeman, ezért kölcsönadták, Riqui Puig pedig gyakorlatilag láthatatlan volt a számára, és Yusuf Demirnek sem adott túl sok lehetőséget. Eközben nyilvánvalóan az sem lehetett reális elvárás vele szemben, hogy minden fiatalt beépítsen. Összességében azonban ebben a tekintetben bőven a pozitív irányba lendül a mérleg nyelve.

Ennek ellenére a Barcelonának már hetekkel korábban menesztenie kellett volna.

A Barcelona jelenleg messze van az európai elittől, azonban a plafon nem is a spanyol középmezőny. Nem lehet elővenni Koemant amiatt, hogy a Barcelona kikapott a Bayern Münchentől vagy Madridban az Atléticótól. A Rayo, a Benfica elleni vereség, a Cadiz és a Granada elleni döntetlen viszont olyan eredmény, amit meg lehet magyarázni, csak nem sok értelme van egy Barcelona kaliberű csapatnál.

Koeman természetesen hitt abban, hogy az ő vezetésével sikeres lehet a Barcelona, az utóbbi hetekben azonban már ez a hit is tovatűnt. Magyarázkodás, a játékosokra való mutogatás, kifogások keresése jellemezte a nyilatkozatait, és valahol érezhető volt: ő is tisztában van azzal, hogy rövid időn belül elveszíti az állását.

Optimális esetben már nyáron elvált volna a holland és a katalán klub közös útja, de Laporta képtelen volt megfelelő utódot találni. Így Koeman úgy kezdte meg az idényt, hogy tudta, ő maradt az edző, de nincs bizalom az irányába. Már a szeptember végi válogatott szünet előtt látszott, hogy a helyzet nem fog megváltozni, legkésőbb akkor meg kellett volna lépnie az edzőváltást a Barcelonának. Ezzel időt takarított volna meg a klub, hogy elinduljon egy új irányba, amely – az ő szempontjukból – remélhetőleg felfele vezet, és a bajnokság végén kiharcolja a Bajnokok Ligája-szereplést a Barca. Mert jelenleg egyáltalán nem biztos, hogy a következő szezonban a BL-ben fog szerepelni a csapat.

Ronald Koeman barcelonai edzői hagyatéka kudarcként fog fennmaradni, a hátráltató tényezők, a klub anyagi helyzete néhány év múlva már feledésbe merül, ha Koeman eredményeire tekintünk vissza. Komplex és roppant nehéz feladatot (a tudását meghaladót) vállalt el a korábbi gólerős hátvéd, és összességében kevésnek bizonyult, hogy ellenszélben megmássza az előtte tornyosuló hegycsúcsot. Ugyanakkor lehet, hogy az ő irányítása alatt került a Barcelona felnőtt csapatához néhány olyan játékos, aki meghatározó lehet a klub életének következő éveiben. Ez egy masszív lehet, de ha bekövetkezik, akkor azért lesz pozitív hozadéka is Koeman edzői korszaknak Katalóniában.

A holland utódja valószínűleg Xavi lesz:

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A holland kézilabdahős a munkából repült megnyerni az Eb-meccset, de azért a laptopot is hozta Pestre