A diákfocisták elsősorban a spanyol fociért rajonganak, de a Fradit és Dzsudzsákot is szeretik, és bíznak vb-részvételben egy friss felmérés szerint.

A Telekom Labdarúgó Diákolimpián készített A jövő focija felmérésén, a közel ötszáz, hat és húsz év közötti résztvevő által kitöltött kérdőívből kiderül, hogy a fiatalok szeretik a magyar csapatokat, de egyelőre még a spanyolok játéka az igazi kedvenc. A legnagyobb hazai példakép Dzsudzsák Balázs, de Puskás Ferenc még mindig etalon a legfiatalabbak számára.

Spanyolok és Fradi

A Telekom Labdarúgó Diákolimpián résztvevő fiatal focirajongók körében a két nagy rivális spanyol klub, a Barcelona és Real Madrid a legnépszerűbbek: a válaszadók 53%-a a két csapat közül szurkol valamelyiknek (a Barcelonát a válaszadók 28%-a, a Real Madridot pedig 24%-a jelölte meg kedvencként). Különösen népszerűek a spanyolok a legfiatalabbak és a lányok körében: a fiatal hölgyek fele, a 11–15 év közöttieknek pedig 69%-a őket jelölte meg kedvencként. A spanyolok mellett az Arsenal, a Manchester United és a Bayern München bukkan fel sokszor a favoritok között.

Bár külföldi kedvenc csapata szinte minden válaszadónak volt, 60%-uk a hazaiak közül is szurkol valakinek. A magyar klubok közül a Ferencváros a legnépszerűbb: a zöld-fehéreket minden ötödik kitöltő diák nevezte meg, mint kedvenc hazai csapat. A népszerű nagy magyar csapatok mellett a vidéken élő fiatalok a lakóhelyük szerinti kisebb megyei csapatokat nevezték meg favoritként.

C. Ronaldo, Messi és Dzsudzsák

Ha labdarúgó-példaképről van szó, a legtöbb szavazatot a két legnagyobb spanyol csapat sztárja, Cristiano Ronaldo és Messi kapta, a válaszadók 37%-a kettejük közül valamelyiket jelölte meg kedvenceként. Talán nem meglepő, hogy a portugált nagyobb arányban választották lányok: minden tizediknél bizonyult ő a legnépszerűbbnek. A magyar játékosok közül Dzsudzsák Balázs érdemelte a legtöbb említést: jelenleg legsikeresebb játékosunkat az összes kitöltő 20%-a kedveli. A régi nagy magyarok közül érdekes módon csak a lányok választottak kedvenc focistát: 12%-uk Puskás Ferencet említette példaképének.

A legkisebbek a legbizakodóbbak

Azzal kapcsolatban, hogy kijut-e a magyar válogatott a világbajnokságra, egyöntetűen bizakodók a mai fiatalok: csaknem 75%-uk hisz benne, hogy a magyarok kvalifikálják magukat a tornára – derül ki a Telekom és az MDSZ által végzett felmérésből. Legkevésbé a 16–20 éves fiúk bizonyultak derűlátónak, de közülük is majdnem minden második valószínűnek tartja a jövőben a világversenyen való részvételt. A lányok és a fiatalabb korosztályok ennél is jóval nagyobb arányban hisznek benne, hogy a magyar válogatott részt vesz még a játékokon. A 6–10 évesek 75%-a, a lányoknak pedig 64%-a hisz benne, hogy ott leszünk még a vébén.

A felmérésről

Nemrég zárult a Telekom Labdarúgó Diákolimpia országos döntőinek eseménysorozata. A hazai labdarúgó-utánpótlás és tehetséggondozás fejlesztése, az amatőr és ifjúsági labdarúgás népszerűsítése érdekében idén először a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Telekom közösen rendezte meg a több évtizedes hagyománnyal rendelkező Diákolimpia labdarúgóversenyeit.

A Telekom Labdarúgó Diákolimpia elnevezésű, több ezer játékost megmozgató eseménysorozatot 2013. április 20. és június 19. között több korcsoportban, az alap- és középfokú oktatási intézmények lány és fiú tanulói számára, felmenő versenyrendszerben rendezték meg. A megyei és országos döntők helyszínein nemcsak a pályára lépő iskolásokat, hanem az őket kísérő tanárokat, családtagokat és a csapatokért szurkoló közönséget is színes programok valamint ismert hazai sztárok, többek között Harsányi Levente, Ganxsta Zoli és Nacsa Olivér, továbbá Szász Kitti freestyle világbajnok várta.

És ezt olvastad már?
Néhány órán belül a bajnok és az előző szezon döntőse is kiesett az NBA-rájátszásból